Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Києві. Військові ГРУ Росії вже проти своїх слів


У суді над Александровим та Єрофеєвим розглянули перші відеодокази
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

У суді над Александровим та Єрофеєвим розглянули перші відеодокази

Адвокати намагалися припинити показ відеороликів зі свідченнями Александрова та Єрофеєва, проте прокуратура продемонструвала їх повністю

Ольга Комарова

Власні свідчення на відеозаписі російські спецпризначенці Олександр Александров та Євген Єрофеєв тепер не визнають правдивими. Адвокати росіян 17 листопада виступили проти трансляції цих доказів у залі Голосіївського суду Києва, проте записи все ж таки були показані.

17 листопада Розгляд справи російських військових Александрова і Єрофеєва продовжився.

Для демонстрації доказів, які долучені до справи, суд перервав пряму трансляцію засідання в мережі інтернет. Відео, які були показані в залі суду, легко можна знайти у вільному доступі в інтернеті. На них Олександр Александров і Євген Єрофеєв розповідають, що є кадровими військовими Росії, називають підрозділи, прізвища командування і розповідають про свої воєнні завдання на території України.

Адвокати намагались припинити показ відеороликів, однак прокуратура продемонструвала їх повністю.

Сторона захисту проти того, щоб відеозаписи долучали до доказової бази звинувачення, через те, що запис переривався і в кадрі не було зазначено, хто ставить запитання. Адвокати зазначають, що на їхніх підзахисних здійснювався психологічний тиск.

«Ми не знаємо, хто містився за лаштунками цього відеозапису. Як повідомили Александров та Єрофеєв, в цей час у приміщенні перебували 4 особи в камуфляжі, масках і зі зброєю, які їм погрожували», – сказав Юрій Грабовський, адвокат Александрова.

Інформацію, яку озвучив на відеозаписі Олександр Александров про кадрову службу, із прізвищами керівництва та місць перебування, його адвокат поки не коментує. Але Грабовський зазначив, що переконаний в тому, що на відео «була названа інформація, яку сержант не повинен знати, перебуваючи у лавах збройних сил».

Підсудні висловились проти того, щоб їхні заяви на відео долучали до доказів по справі.

«Як мій підзахисний, так і Александров, перебували під дією медичних препаратів, можливо, наркотичних», – заявила адвокат Єрофеєва Оксана Соколовська.

«Вони відразу сказали, що військові розвідники російської армії»

У залі суду перебували і свідки обвинувачення. Андрій Ольхович-Новоседюк, один із таких очевидців та учасників процесу, в коментарі Радіо Свобода зазначив, що не задоволений тим, як проходить засідання. Його незадоволення викликали саме слова підсудних та адвокатів. Андрій особисто брав участь у затриманні Александрова та Єрофеєва на полі бою і тепер з нетерпінням чекає на час, коли зможе дати свідчення суду.

«Це все правда, що ви на відео дивились. Те, що їх адвокати захищають і говорять, що вони під наркотиками – це неправда. Коли ми його допитували і я робив йому перев’язку, першу медичну допомогу надавав, то вони відразу сказали, що військові розвідники російської армії», – розповів Андрій Ольхович-Новоседюк, військовий 92-ї бригади ЗСУ, свідок у справі.

Сторона обвинувачення у коментарі журналістам зазначила, що заяви адвокатів про тиск на підсудних не відповідають дійсності. Це готові довести у перебігу слідства.

«Будуть запрошені люди, які, безпосередньо писали цей рапорт, які надавали відеозапис і пояснять, за яких обставин здійснювався відеозапис. Даний відеозапис є документом у кримінальному провадженні, яке відповідає Кримінально-процесуальному кодексу України. Допустимість доказів буде в подальшому з’ясовуватись судом у нарадчій кімнаті під час прийняття судового рішення», – наголосив начальник відділу головної військової прокуратури Олексій Крим.

Прокуратурою було подано 6 томів матеріалів досудового розслідування, які долучили до обвинувального акту. Наразі, було розглянуто дві частини. Продовження розгляду справи Александрова та Єрофеєва заплановане на 19 листопада.

Євген Єрофеєв і Олександр Александров були затримані у травні цього року в Луганській області. Вони називали себе чинними бійцями Головного розвідувального управління (ГРУ) Генерального штабу Збройних сил Росії. Міністерство оборони Росії підтверджує, що Єрофеєв і Александров служили в армії за контрактом, але стверджує, що до моменту затримання вони звільнилися зі служби.

Євген Єрофеєв (ліворуч) і Олександр Александров
Євген Єрофеєв (ліворуч) і Олександр Александров

В Україні російських військових звинувачують в організації й участі у веденні агресивної війни чи воєнного конфлікту проти України, переміщенні поза митним контролем України зброї та боєприпасів, сприянні діяльності терористичній організації та вчиненні терористичного акту, що призвело до загибелі військовослужбовців Збройних сил України й інших тяжких наслідків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG