Доступність посилання

ТОП новини

«Чиста благодійність лишає тебе голим» – дизайнер Ілля Стронґовський


«Проект «Добра листівка» заточений під багаторічне стабільне екстенсивне зростання»

Київ – Півтора року тому поет, перекладач і дизайнер Ілля Стронґовський та посткросер Ліля Омеляненко запустили соціальний проект «Добра листівка», спрямований на збір коштів через поширення листівок із зображеннями відомих українських художників, дизайнерів та ілюстраторів. Його унікальність полягає у тому, що весь прибуток йде на благодійність. Зокрема, зараз «Добра листівка» підтримує житомирську філію міжнародного благодійного фонду «Місія в Україну». Починалося все з двох ілюстраторів та 8 видів листівок. Нині над проектом працює 120 авторів із 30 країн світу.

Ще вчора він продавав свої добрі листівки у Грузії, а нині поспішає до тих, заради кого колись узявся за цю справу. Нові листівки демонструє головному лікарю міжнародного благодійного фонду «Місія в Україну» Олександрі Башек.

«Ось наші найновіші листівки різних ілюстраторів світових. Оці всі зображення працюють з однією метою – допомагати таким дітям, яким допомагаєте Ви. Я Вам за це вдячний», – говорить дизайнер та перекладач Ілля Стронґовський.

Він давно допомагає міжнародному благодійному фонду «Місія в Україну», який у Житомирі опікується неповносправними дітками. Із запуском «Доброї листівки» фінансова підтримка стала регулярною.

«Вони відгукуються на всі наші прохання. Нещодавно ми збирали гроші на придбання апарата ультразвукової діагностики для наших дітей. Від них отримали понад 48 тисяч гривень. «Добра листівка» і зараз продовжує надавати допомогу. Вони нам перераховують кошти на придбання підгузків та медикаментів. Ми працюємо з дітками з важкою формою інвалідності та незаможними сім'ями. Їм дуже важко, тому ця допомога дуже потрібна», – розповідає головний лікар фонду «Місія в Україну» Олександра Башек.

«Зараз з нами працює 120 авторів із 30 країн світу»

Першу партію благодійних листівок Ліля Омеляненко та Ілля Стронґовський віддрукували у березні 2014 року. Сьогодні вони їздять по всьому світу, презентуючи «добрі листівки» на книжкових форумах. За цей час до проекту долучилося багато авторів, готових задарма надавати свої роботи на благодійність.

«Спочатку Ліля звернулася до тих ілюстраторів, яких вона знайшла в інтернеті і які працювали з темою Майдану. Так вийшла на мене. Перший наклад був 8 листівок, 7 з них складали мої зображення. І коли ми зрозуміли, що є сенс продовжувати, то почали звертатися до тих авторів, яких знали. Зараз це вже 120 імен із 30 країн світу і 330-340 видів листівок», – говорить Ілля Стронґовський.

Якби ми весь прибуток вкладали у благодійність, ми б і досі лишилися на рівні восьми листівок. Чиста благодійність лишає тебе голим. Ця благодійність не думає і не працює на перспективу. У нас же проект заточений під багаторічне стабільне екстенсивне зростання
Ілля Стронґовський

Від самого початку «Добра листівка» – некомерційний проект і ніхто ніколи не ставив собі за мету на цьому заробити, каже Стронґовський. Але не всі зароблені кошти йдуть на благодійність. Частину спрямовують на розвиток справи, щоб мати змогу в майбутньому зібрати ще більше грошей для хворих діток.

«Якби ми весь прибуток вкладали у благодійність, ми б і досі лишилися на рівні восьми листівок. Чиста благодійність лишає тебе голим. Ця благодійність не думає і не працює на перспективу. У нас же проект заточений під багаторічне стабільне екстенсивне зростання», – пояснює Ілля Стронґовський.

«Я точно знаю, що модель «доброї листівки» – унікальна»

На якості листівок благодійники теж не економлять – друкуються у найдорожчій українській типографії. За словами Іллі Стронґовського, люди хочуть не лише зробити хорошу справу, але й отримати щось навзаєм. І це «щось» мусить мати пристойний вигляд, аби сподобатися і бути придбаним.

«Власне, на цьому ґрунтується усе соціальне підприємництво в світі. Від типового бізнесу його відрізняє лише мета. Я точно знаю, що модель «доброї листівки» – унікальна. Ми були у Франкфурті на запрошення Франкфуртського книжкового ярмарку і переконалися, що такої моделі у них не представлено. Оскільки ми маємо запрошення на численні світові ярмарки, то дійшли висновку, що і там, в принципі, нічого подібного не існує», – розповідає він.

За словами дизайнера, «Добра листівка» і надалі залишиться суто благодійним проектом, спрямованим на збір коштів для тих, хто цього найбільше потребує. Проте у планах – запуск нових комерційних проектів з цією ідею в основі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG