Доступність посилання

ТОП новини

Яценюка не відправлять у відставку до весни 2016 року – експерти


Арсеній Яценюк, прем'єр-міністр України
Арсеній Яценюк, прем'єр-міністр України

Чи чекати відставки Яценюка і коли саме?

11 грудня спливає термін імунітету уряду Арсенія Яценюка, який працює вже рік. Цього дня прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк намагався відзвітувати перед Верховною Радою за рік роботи уряду під його керівництвом, але депутати на засіданні висловлювали незадоволення, що уряд не вніс до парламенту свого письмового звіту, відповідно, вони не можуть поставити питання про відставку. А потім взагалі в залі зчинилася бійка. Тим часом коаліція домовилася відкласти розгляд відставки Кабінету міністрів України до ухвалення державного бюджету на 2016 рік і Податкового кодексу. Обидва документи в четвер були узгоджені урядом і можуть бути ухвалені українським парламентом до кінця грудня, тоді ж, ймовірно, остаточно і визначиться доля Арсенія Яценюка. Сам він каже, що готовий піти у відставку, якщо буде рішення парламенту. Наразі за його відставку у парламенті зібрано трохи більше 70 підписів зі 150 необхідних. Дехто з екпертів каже, що кампанія за відставку Яценюка стартувала ще в листопаді, коли вперше заговорили про відкриту війну між президентською і прем'єрською командами, почали звучати взаємні звинувачення в корупції і лобіюванні інтересів олігархів. Інші ж фахівці говорять, що відставки чинного прем’єра слід чекати не раніше весни 2016 року.

8 грудня британське видання The Times повідомило, що українська прокуратура розслідує можливу причетність Арсенія Яценюка до корупційних схем на 90 мільйонів доларів, виявленої при укладанні угоди між Одеським припортовим заводом і австрійською компанією Antra. Ініціатором появи цієї новини в авторитетному західному виданні став один із ключових претендентів на місце Яценюка, голова Одеської облдержадміністрації і найближчий соратник президента Міхеїл Саакашвілі, який минулого тижня заявив, що через використання урядом корупційних схем Україна щорічно втрачає близько 5 мільярдів доларів. При цьому у нинішнього Кабміну плачевні досягнення: зовнішній державний борг зростає, ВВП України впав у 2015-му на 11%, гривня знецінилася у три рази.

Але, за словами президента Центру ринкових реформ Володимира Ланового, уряд Яценюка слід відправити у відставку не тільки через корупцію, але також через саботаж економічних реформ.

«Уряд не виправдовує очікувань. Причин кілька, але головна з них – факти корупції в органах влади, які, на жаль, ...всіляко блокуються. Окрім того, немає ніяких реформ, немає ставлення до громадянського суспільства як до партнера влади. Уряд не знає, як вивести країну з кризи, його пропозиції тільки погіршують ситуацію. Продовжується падіння виробництва, падіння рівня життя українців. Очевидно, що дві найчисленніші фракції парламенту – «Блок Петра Порошенка» і «Народний фронт» Арсенія Яценюка – налаштовані зберегти чинну коаліцію і нинішній склад уряду, але це тільки посилить політичну кризу в країні», – каже Лановий.

Чому противники Яценюка зацікавлені в його відставці з посади голови уряду не зараз, а наступної весни? Пояснює виконавчий директор російської асоціації «Політконсультант» Микола Волгов: «У Яценюка і так були високі шанси залишитися в цьому кріслі з однієї причини: не було консолідованої позиції у Верховній Раді для того, щоб внести альтернативну кандидатуру на пост прем'єра… Яценюк у довгій грі з прицілом на дострокові парламентські вибори восени стратегічно влаштовує усіх. Він акумулює такий величезний негатив, що на парламентських виборах стане головною жертвою, тому до весни відставки Яценюка не варто очікувати… Після них в українському парламенті, можливо, з'явиться та більшість, яка знайде заміну Яценюку, а до виборів це буде суто технічна фігура керівника Кабміну, – додає він. – Повноцінного прем'єра за таким сценарієм ми зможемо отримати тільки після дострокових парламентських виборів, які можуть відбутися не раніше осені наступного року».

Як відзначає керівник українського аналітичного центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов, Вашингтон зацікавлений у повній реалізації Україною Мінських угод зі врегулювання збройного конфлікту на Донбасі, а ці угоди можуть бути виконані тільки в зв'язці «прем'єр Яценюк і президент Порошенко».

Якщо питання не вирішиться згори, то так може статися, що питання буде вирішуватися знизу
Андрій Золотарьов

«Незважаючи на все, Яценюк залишиться ще на деякий час. Думаю, що дійсно до весни, бо навесні можуть скластися такі економічні та соціальні обставини, що його перебування на посту керівника уряду стане просто неможливим. Якщо питання не вирішиться згори, то так може статися, що питання буде вирішуватися знизу. Не буду гадати, в якій формі це відбудеться, але, як мені здається, ще один рік або економіка не витримає, або Яценюка знесуть, а конфліктність всередині української влади і далі буде зростати», – каже Золотарьов.

Тим часом президент України Петро Порошенко, судячи з усього, побоюється, що в разі відставки Арсенія Яценюка жодна з обговорюваних зараз кандидатур на пост прем'єра (а це, крім міністра фінансів України Наталії Яресько та голови Одеської облдержадміністрації Міхеїла Саакашвілі, також представник «Народного фронту», секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов) можна не очікувати затвердження Верховною Радою. Тому, очевидно, поки президент не буде ризикувати і замість відставки лідера «Народного фронту» спробує переформатувати уряд.

Повний текст матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

На цю ж тему:

11.12.2015
Звіт Яценюка: морква й «інтимні обійми» від Барни

Як виступ прем’єр-міністра у Верховній Раді перетворився на шоу далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG