Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти на Донеччині відмовляються співпрацювати з ОБСЄ (світова преса)


«Політичне вирішення конфлікту на сході України і досі є далекою перспективою» – Los Angeles Times

Британський часопис The Daily Telegraph, який має найбільший наклад у Сполученому Королівстві, повідомляє про бійку в українському парламенті, розмірковуючи над можливою відставкою українського прем'єра Яценюка. Каліфорнійський часопис Los Angeles Times розглядає перспективи вирішення конфлікту на сході України крізь призму роботи місії спостерігачів Організації з безпеки та співробітництва у Європі. Польське видання Rzeczpospolita пише про таємничого інвестора, який зацікавлений у видобутку сланцевого газу на сході України.

Найбільше британське щоденне видання The Daily Telegraph опублікувало статтю «В Українському парламенті сталася бійка, коли депутат намагався винести прем’єра з-за трибуни». Часопис пояснює, що бійка у Верховній Раді України розпочалась після того, як член «Блоку Петра Порошенка» вручив прем’єрові Яценюку букет квітів, а потім підняв його і спробував віднести його подалі від трибуни. Британське видання додає, що цей випадок стався у той час, коли Яценюк звітував перед парламентом про діяльність уряду за цей рік.

Все це призвело до масової бійки між українськими депутатами у залі засідань Верховної Ради.

The Daily Telegraph пояснює, що фракція прем’єр-міністра Яценюка у Верховній Раді мала своєрідний конфлікт із групою депутатів, лояльних до президента Порошенка, через обурення суспільства щодо високого рівня корупції в Україні. Сам Яценюк, як пише британський часопис, наголосив у своїй промові в українському парламенті, що уряд не має владних повноважень займатися всіма випадками корупції.

Водночас, як додає газета, біля будівлі Верховної Ради у Києві зібралось до тисячі людей, які висловлювали свій протест, вимагаючи негайної відставки прем’єр-міністра Арсенія Яценюка та всього уряду, який він очолює. The Daily Telegraph додає, що «Блок Петра Порошенка» також закликав до відставки Яценюка. Хоча сам прем’єр, як повідомляє видання, у відповідь на запитання з боку депутатів «Блоку Петра Порошенка» щодо того, коли саме він збирається піти у відставку, сказав, що це станеться у тому випадку, якщо парламент проголосує за усунення його з прем’єрської посади.

Втім, британський часопис зазначає, що лідер фракції «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» у Верховній Раді Юрій Луценко згодом вибачився перед Арсенієм Яценюком за бійку в стінах парламенту і додав у соціальних мережах, що інцидент з букетом квітів і бійкою лише збільшить шанси самого Яценюка і надалі залишатися на посаді прем’єра.

«Бійка сталася в українському парламенті, коли прем’єра намагалися винести із зали»

Американський часопис Los Angeles Times у матеріалі «Міжнародні спостерігачі: бойові дії на сході України тривають» повідомляє, що міжнародні спостерігачі, які перебувають у зоні конфлікту на сході України, стають свідками нових бойових дій, а також використання заборонених мінськими угодами видів озброєнь вже кілька місяців після того, як було укладено угоду про припинення вогню. Про це повідомили представники Організації з безпеки і співробітництва у Європі. Часопис нагадує, що більш ніж 9 тисяч осіб загигуло під час конфлікту між підтримуваними Росією сепаратистами та українськими військовими, який триває з квітня 2014 року.

Далі американська газета наводить слова Александра Гуґа, заступника голови місії ОБСЄ в Україні, який каже, що обидві сторони конфлікту на сході Україні надалі порушують, укладену ще у вересні у столиці Білорусі, угоду про припинення вогню.

«Замість того, щоб подвоїти зусилля з виконання мінських угод, ми стаємо свідками того, як у зоні конфлікту на сході Україні відбувається розіграш, підтримуваної засобами масової інформації, гри «Хто винен?», – заявив заступник голови місії ОБСЄ в Україні Александер Гуґ.

Часопис пояснює, що Гуґ мав на увазі сутичку між українськими Збройними силами та проросійськими бойовиками під селищем Зайцеве, внаслідок якого було вбито жінку. Гуґ також додав, що його спостерігачі занотували використання заборонених видів озброєнь обома сторонами конфлікту. Було також зазначено, що українські Збройні сили та бойовики на Луганщині подали інформацію про місця знаходження певних складів зброї, на відміну від сепаратистів на Донеччині, які відмовляються співпрацювати.

Los Angeles Times пише, що минулого тижня ОБСЄ заснувала спеціальні патрульні бази у двох прифронтових населених пунктах на утримуваних бойовиками територіях, щоб краще вести спостереження за випадками порушення угоди про припинення вогню. Александер Гуґ відвідував території, які контролюють як українські бійці, так і бойовики. Під час його відвідин селища Широкине, яке було епіцентром боїв неподалік Азовського моря, посадовець ОБСЄ сказав, що в цьому населеному пункті і надалі небезпечно жити. Каліфорнійське видання підсумовує, що у трьох місцях з того часу, як було укладено мінські угоди, політичне вирішення конфлікту на сході України і досі є далекою перспективою.

«Бойові дії точаться і далі на сході України»

Польське видання Rzeczpospolita надрукувало статтю «Таємничий інвестор сланцевого газу України». У підзаголовку повідомляється, що один з провідних міжнародних паливних концернів зацікавлений у видобутку сланцевого газу на сході України. Часопис зазначає, що сланцевий газ з власних покладів є величезною надією України з огляду на можливу газову самодостатність. Далі наводяться слова прем’єр-міністра Яценюка, який сенсаційно оголосив, що за 10 років Україна буде експортером газу. Тим часом державна акціонерна компанія «Надра України» поінформувала, що неназваний міжнародний концерн виступив за подовження терміну подання заявки на конкурс щодо отримання ліцензії на видобуток газу на сході України.

Як зазначається, ця компанія заявила, що потребує більше часу, щоб оцінити вартість проекту і підготувати відповідні документи. Польська газета пояснює, що йдеться про конкурс, оголошений 27 листопада, який стосується видобутку сланцевого газу в Харківській і Донецькій областях. Далі видання, з посиланням на голову правління компанії «Надра України» Ярослава Климовича, пише, що концерн Shell, який працював на родовищах України з жовтня 2013 року, вирішив відмовитись від проекту. З іншого боку, компанія «Надра України» має 20 ліцензій на видобуток нафти і газу і 40 родовищ, готових до сейсморозвідки.

Rzeczpospolita додає, згідно з оцінкою американських фахівців, потенційні запаси сланцевого газу України становлять 11 мільярдів кубічних метрів, що вдвічі перевищує відповідні показники Польщі. Якщо попит становитиме показник у 50-60 мільйонів кубічних метрів газу щорічно, цього мало б вистачити Україні на наступні 200 років. Наразі, як пише видання, підтвердженими, втім, є лише 3 мільярди кубічних метрів. Запорукою успіху, на думку часопису, можуть бути багаті інвестори, бо буріння однієї свердловини коштує близько 6-8 мільйонів доларів. Польська газета робить висновок, що, можливо, війна на Донбасі, якимось чином, є війною за великі поклади сланцевого газу.

«Таємничий інвестор? Цікаво, хто ж це...»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG