Доступність посилання

ТОП новини

Саакашвілі vs Аваков: особиста неприязнь чи корупційний скандал


Арсен Аваков, міністр внутрішніх справ (ліворуч) та Міхеїл Саакашвілі, голова Одеської ОДА (праворуч)
Арсен Аваков, міністр внутрішніх справ (ліворуч) та Міхеїл Саакашвілі, голова Одеської ОДА (праворуч)

Керівник МВС і голова Одеської ОДА просять оприлюднити відео їхньої сутички на Раді реформ, і звинувачують одне одного в образі гідності

Київ – Адміністрація президента не оприлюднила відео сутички між міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим та головою Одеської облдержадміністрації Міхеїлом Саакашвілі, коли міністр облив керівника області водою. Це відео «ганьбить країну», пояснюють в Адміністрації президента. Утім, учасники конфлікту наполягають на тому, щоб показати відео цього інциденту українцям. Думки політиків та експертів щодо конфлікту – розділилися. Частина з них вважає, що звинувачення на адресу оточення прем’єра в корупції, які передували сутичці, є небезпідставними; частина – закликає доводити їх; частина – апелює до президента Петра Порошенка з вимогою розсудити міністра та керівника області.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:54 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Відеозапис конфлікту, що стався 14 грудня між Міхеїлом Саакашвілі й міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим на засіданні Ради реформ, адміністрація президента не опублікувала, попри те, що Раду реформ зазвичай знімає кілька камер. Відеозапис таких конфліктів між політиками ганьбить Україну, написав у на своїй сторінці у Facebook прес-секретар президента Святослав Цеголко.

«Я бачу, що Арсену Авакову і Міхеїлу Саакашвілі хочеться продемонструвати відео з Нацради реформ. Але такі перепалки в стилі вулиці ганьблять країну», – написав він.


Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков визнає, що він виплеснув воду в обличчя голові Одеської облдержадміністрації Міхеїлу Саакашвілі.

За словами Авакова, це сталося у понеділок, 14 грудня, на Раді реформ, коли він запитав Саакашвілі, чому він спілкувався з російським олігархом щодо Одеського припортового заводу, і як це пов’язано з його приватизацією.

«Одеський губернатор зірвався в істерику і почав кричати на мене: «Ніхто не має права так розмовляти з Михайлом Саакашвілі... ти корумпований міністр... а я чесна людина…». Перейшов до прямих образ. Я утримався, щоб його вдарити – плеснув йому в обличчя водою», – написав Аваков на своїй сторінці у Facebook.

Саакашвілі, зі свого боку, наполягає на тому, щоб відео сутички оприлюднили.

«Я відповідаю за кожне моє слово, вимовлене там. Настав час, щоб суб’єкти, які довели країну до ручки, відповідали за свої слова і дії», – запевнив він.


Треба займатися модернізацією країни, а не задовольняти політичні амбіції в нездоровий спосіб – депутат

Член Ради реформ, голова парламентського комітету з промислової політики Віктор Галасюк, натомість, в коментарі Радіо Свобода наголошує, що Рада реформ має займатися нагальними питаннями реформування України, а не з’ясуванням особистих стосунків.

Час займатися розвитком економіки та модернізацією країни, а не імітацією реформ та задоволенням політичних амбіцій у нездоровий спосіб
Віктор Галасюк

«Зараз, як ніколи – час займатися розвитком економіки та модернізацією країни, а не імітацією реформ та задоволенням політичних амбіцій у нездоровий спосіб, – наголошує депутат. – Україні потрібна стабілізація через системні зміни й модернізацію, а не через консервацію та точкові реформи».

На думку Галасюка, українське суспільство вже зрозуміло ці виклики, влада – ще ні.

Інший член Ради реформ, Валерій Пекар, каже, що відсутність відео сутички Авакова та Саакашвілі в загальному доступі – це на краще, бо, на його думку, говорити треба не про це, а про корупцію та про конфлікт всередині коаліції.

Краще спитайте, якою була тема засідання. А тема була – управління державними підприємствами. А це головне джерело політичної корупції
Валерій Пекар

«Краще спитайте, якою була тема засідання. А тема була – управління державними підприємствами. А це головне джерело політичної корупції. Грубо кажучи, партійні призначенці на посади директорів крадуть гроші і передають нагору. Думаю, що цим бавляться всі, хто більше, хто менше. І друге: конфлікт всередині коаліції виник не вчора. Конфлікт між міністрами-професіоналами та політиками-урядовцями також виник не вчора. Ці конфлікти ретельно заміталися під килим, особливо до приїзду Байдена», – уточнює свідок подій.


Народний депутат від БПП Сергій Лещенко повідомляє, що сварка почалася після того, як Міхеїл Саакашвілі закінчив доповідь, а Арсен Аваков висловив претензії, що він виступав не так жваво, як під час телевізійних ефірів.

Сергій Лещенко
Сергій Лещенко

«Аваков звинуватив Саакашвілі, що він сам злодій. На що Саакашвілі відповів, що у нього нічого немає, крім чесного імені. Після цього Аваков перейшов на крик зі словами: «Забирайся з моєї країни». Втративши рівновагу, він кинув склянкою у Саакашвілі», – написав Лещенко у Facebook.

«Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк обізвав Саакашвілі «гастролером» і теж вимагав «забратися з України». На це Саакашвілі сказав, що він такий же громадянин, проте, на відміну від Яценюка, не грабував Україну», – зазначив Сергій Лещенко.

За його словами, все відбулося у присутності президента Петра Порошенка, який намагався заспокоїти сторони, а потім закрив засідання.

Пізніше Лещенко написав, що фраза Арсена Авакова «забирайся з моєї країни», кинута Міхеїлу Саакашвілі, «відкриває скриньку Пандори», оскільки, на думку Лещенка, не можна застосовувати етнічну приналежність як фактор політичної боротьби. За словами частини свідків, подібну фразу керівникові Одещини кинув і прем’єр.


Голова Одеської ОДА, своєю чергою, вимагає від прес-служби Адміністрації президента України оприлюднити повний відеозапис інциденту, який він називає «негідною і провокаційною поведінкою прем’єр-міністра і міністра внутрішніх справ».

«Відеозапис вівся з трьох камер, і український народ має повне право бачити і знати, хто ним керує. Я відповідаю за кожне моє слово вимовлене там. Настав час, щоб суб’єкти, які довели країну до ручки, відповідали за свої слова і дії», – написав Саакашвілі у Facebook.

Детальніше свою позицію керівник Одещини вирішив пояснити на брифінгу в Києві 15 грудня.


Міхеїл Саакашвілі неодноразово звинувачував Арсенія Яценюка у відсутності реформ. Саакашвілі заявив, що уряд Яценюка не проводить реформ, більше того, корупція в Україні набула нових форм.

Ні Аваков, ні Саакашвілі не повинні залишатися на посадах – політолог

Костянтин Матвієнко
Костянтин Матвієнко

І Арсен Аваков, і Міхеїл Саакашвілі під час засідання Нацради реформ поводилися недостойно, наголошує в розмові з Радіо Свобода експерт корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко.

«Сподіваюся, що учасники інциденту були тверезими. Якщо так, то варто питати думку про цей інцидент в лікаря, який спеціалізується на неврастенії. На мою думку, ні Авакову, ні Саакашвілі у цій ситуації не має виправдання. І жоден з них після цього не має права залишатися на державній посаді», – підсумовує аналітик.

Олексій Голобуцький
Олексій Голобуцький

Натомість політтехнолог Олексій Голобуцький певен, що різка реакція Авакова стала наслідком дошкульних, але справедливих звинувачень на адресу прем’єра Арсенія Яценюка та його оточення.

«Мені здається, що Саакашвілі більше критикує Арсенія Яценюка, ніж Арсена Авакова, просто останній вступився за свого керівника, коли Саакашвілі вчергове звинуватив його у причетності до корупційних схем. Міхеїл говорить те, що не можуть сказати одне одному представники української влади, пов’язані між собою різноманітними інтересами», – зауважує Олексій Голобуцький.

Заяви Саакашвілі, на думку політтехнолога, має перевіряти антикорупційне бюро та інші контролюючі структури. Втім, політтехнолог упевнений, що звинувачення, які висуває колишній грузинський президент українському прем’єрові, відповідають дійсності.

Кожен раз очікуємо, що конфлікт «замнуть», але щоразу це переходить на новий виток. Це протистояння буде актуалізуватися
Олексій Голобуцький

«Кожен раз очікуємо, що конфлікт «замнуть», але щоразу це переходить на новий виток. Це протистояння буде актуалізуватися і використовуватися різними політичними силами як аргументи під час дискусій щодо бюджету, податкового кодексу, та під час призначення нових людей на керівні посади в уряді», прогнозує Голобуцький.

Тут є ще й момент субординації. Не може глава ОДА, навіть якщо його прізвище Саакашвілі, висловлювати прямі звинувачення на адресу свого прямого начальника, прем’єра, – без фактів у руках
Тарас Березовець

Інший політтехнолог, Тарас Березовець, у соцмережах вказує на те, що політик може застосувати силу проти опонента, коли йдеться про питання честі.

«Зараз своє слово має висловити президент Порошенко – як прямий керівник обох. Окрім морального, тут є ще й момент субординації. Вибачте, ну не може глава ОДА, навіть якщо його прізвище Саакашвілі, висловлювати прямі звинувачення на адресу свого прямого начальника, прем’єра, – без фактів у руках. Це пряме порушення субординації, і це без емоцій», – пише Березовець у Facebook.


Позиції політиків щодо інциденту розділилися: так, представники БПП захищають позицію Саакашвілі, прихильники та представники «Народного фронту» – Авакова.

Тим часом президент Петро Порошенко дав оцінку конфліктові на своєму офіційному сайті. Він назвав такі інциденти неприпустимими, і закликав посадовців «від антикорупційних шоу переходити до антикорупційних справ».

Багато кепкують над цією сутичкою у соцмережах.

Зокрема, обговорюють, яка вода була у пляшці, з якої облили Саакашвілі: українська «Моршинська» чи грузинська «Боржомі».

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG