Доступність посилання

ТОП новини

Занепокоєння в Антальї: росіяни скасовують тури до Туреччини


У готелі «Кремлін палас» в турецькій Антальї росіяни почувалися як вдома
У готелі «Кремлін палас» в турецькій Антальї росіяни почувалися як вдома

У місті Антальї, в якому все пристосоване саме під російських туристів, підраховують збитки і сподіваються на нових клієнтів

Росіяни масово скасували плановані поїздки до турецьких курортів через нові санкції Москви, що заборонили організовані тури з Росії до Туреччини. Тепер у місті Антальї, в якому все пристосоване саме під росіян, підраховують збитки і сподіваються на завершення політичних суперечок – але готуються перепрофілюватися на туристів із інших країн.

Занепокоєння в Антальї: росіяни скасовують тури до Туреччини
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На сонячному узбережжі курортної середземноморської Антальї – понад 300 розкішних п’ятизіркових готелів для російських туристів, що мільйонами з’їжджалися до міста щороку. А через дорогу, серед помаранчевих дерев – ряди новеньких, щойно збудованих, торговельних центрів, кав’ярень, ювелірних крамниць – усе для того, щоб заробити на російських відпочивальниках.

Але тепер, у грудні, готелі й крамниці практично порожні. Більшість власників крамниць сидять поруч на сонечку з цигаркою й філіжанкою кави.

В одній із кав’ярень сидить і Толґа Бариш, 32-річний менеджер із реалізації й маркетингу, робота якого – заповнити вісім розкішних готелів. Але зараз пити каву чи чай – це єдине, що лишається йому й іншим працівникам готельної мережі «Лімак Груп»: запроваджені Кремлем заходи заборонили росіянам організований відпочинок у Туреччині у відповідь на збиття минулого місяця російського бойового літака біля кордону Туреччини з Сирією.

«Матрьошка-парк» – російський колорит в місті Аланії, регіон Анталья, Туреччина
«Матрьошка-парк» – російський колорит в місті Аланії, регіон Анталья, Туреччина

«Без російських туристів туризм – це не туризм»

«Без російських туристів туризм – це не туризм», – каже Бариш. За його словами, від часу запровадження російських санкцій дві тисячі людей із Росії скасували своє перебування в готелях його мережі.

Якщо росіяни не їдуть, ми відкриємо продаж у Європі
Толґа Бариш

«Я планував їхати до Москви, домовлятися з двома турагентствами, але тепер це не має сенсу. Якщо росіяни не їдуть, ми відкриємо продаж у Європі», – додає він.

Але зараз і так не сезон. А от якщо число російських туристів не зросте знову до літа, туристична галузь в Антальї опиниться у справжній кризі, каже він.

Тому, за словами менеджера, нині вони готуються перепрофілюватися на гостей із Західної Європи, а якщо ті не поїдуть, то на відпочивальників із пострадянських держав – Азербайджану, Казахстану й України.

«Понад 50 відсотків відвідувачів Антальї були росіяни»

37-річний Акай Джан Дагкиран, власник мережі ресторанів «Мотто Кафе» в Антальї, теж, дивлячись на порожню залу, каже: «Більшість наших клієнтів, як і більшість туристів у цьому районі міста, становили росіяни. Звичайно, вони дуже важливі для нас, бо понад 50% відвідувачів Антальї були росіяни».

За його словами, раніше навіть у такий несезонний час клієнтів у нього не бракувало. Зараз же російських туристів немає абсолютно, каже ресторатор і додає, що один зі своїх закладів він уже мусив тимчасово закрити.

Із прогнозів на майбутній сезон 2016 року, з розмов із агентствами, менеджерами готелів тощо ми чуємо, що будуть великі збитки
Акай Джан Дагкиран

«Із прогнозів на майбутній сезон 2016 року, з розмов із агентствами, менеджерами готелів тощо ми чуємо, що будуть великі збитки», – додає він.

Тепла Анталья з пісочком на пляжах уже десятиліттями приваблює росіян. Тут чимало інфраструктури розбудовано саме для них: чи то готель «Кремлін палас», чи розважальний «Матрьошка-парк», чи ресторан «Мамма рускі».

Туреччина загалом – улюблене місце відпочинку росіян: за перші дев’ять місяців року їх, за офіційними даними, побувало в цій країні 3 мільйони 300 тисяч. І більшість їх прямує саме до Антальї й околиць, залишаючи тут по 6 мільярдів доларів щороку. Загалом від початку цього року до вересня туристична галузь принесла Туреччині близько 21 мільярда доларів.

Над матеріалом працювали Frud Bezhan і Сергій Драчук

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG