Доступність посилання

ТОП новини

У Празі перегляд документальної стрічки про Україну перетворився на гарячу дискусію


Запрошені гості підняли питання єдності України та питання настроїв у «ДНР» та «ЛНР»

17 грудня в Празі з ініціативи «Східноєвропейського клубу» – спільноти молодих людей, здебільшого студентів і випускників Карлового університету – відбувся показ документальної стрічки чеського режисера Філіпа Ремунди «Близький далекий схід». У стрічці зображено життя українців з різних куточків країни у нинішній непростий час. Після перегляду відбулась гостра дискусія, до участі в якій були запрошені представники з різних куточків України: Львова, Києва й Донецька.

Філіп Ремунда, автор документальної стрічки «Близький Далекий Схід» зазначив, що його фільм – це авторська документальна стрічка, за якою не стоїть ані жоден інститут, ані телебачення, ані група спеціалістів, є лише один автор.

Філіп Ремунда
Філіп Ремунда
Я не стверджую, що погоджуюсь з усім, що люди у стрічці говорять, але намагаюсь поєднувати протилежні точки зору
Філіп Ремунда

«Моєю метою було спробувати зрозуміти, як сприймають ситуацію ті люди, до яких я маю безпосередній доступ. Як розуміють її зі всіма своїми помилками. Я не стверджую, що погоджуюсь з усім, що люди у стрічці говорять, але намагаюсь поєднувати протилежні точки зору», – пояснив режисер гостям.

Не всі глядачі залишилися задоволені такою позицією автора. Запрошені гості підняли питання єдності України та питання настроїв мешканців так званих «ДНР» та «ЛНР». Вони, зокрема, зазначили, що у стрічці недостатньо було зображено спільну боротьбу сходу й заходу України, натомість сильно відчувалася напруга між ними.

Модератор дискусії Олексій Севрук це прокоментував так: «Хто знайомий з творчістю пана Ремунди, той знає, що він завжди вибирає конкретну тему й не уникає суперечок у фільмах. Чому фільм про сучасну Україну мав би бути з цієї точку зору інакший?»

Із зали також пролунав коментар, що у фільмі говориться про «якусь незрозумілу «громадянську війну». Філіп Ремунда у відповідь запевнив глядача: «Я звертав увагу на те, щоб у фільмі прозвучало, що Росія вступила у цей конфлікт». І додав, що значна кількість проукраїнськи налаштованих жителів так званих «ДНР» та «ЛНР» відмовлялися говорити на камеру, боячись за своє життя.

Дискусія затягнулась до пізнього вечора та завершилась закликом до розуміння того, що «Близький далекий схід» – це, перш за все, авторський документальний фільм, який не має на меті аналіз геополітичної ситуації довкола війни на сході України, але зображує кризу очима конкретних особистостей.

Філіп Ремунда визнає, що був готовий до подібних дискусій. Він каже, з задоволенням продовжив би обговорення в Україні чи Росії.


На цю ж тему:

07.12.2015
Треба руйнувати стереотипи про «ватників» і «укропів» – чеський кінорежисер

Відомий чеський кінодокументаліст і режисер Філіп Ремунда об’їхав усю Україну, щоб розповісти про неї своїм землякам у Чехії далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG