Доступність посилання

ТОП новини

«Зимовий сезон ми проходимо, але комфорт буде мінімальним» – експерт


(@Shutterstock)
(@Shutterstock)

«Немало було панічних чуток і різних експертних оцінок і минулого сезону 2014-2015 років, що не вистачить газу, а нам вистачило газу» – Гончар

Київ – Україна має всі шанси завершити опалювальний сезон з мінімальними збитками, кажуть деякі експерти з енергетичних питань. За їхніми словами, наразі Україні вистачає запасів газу та електроенергії, тим паче, що синоптики прогнозують підвищення температури. Тим часом жителі столиці скаржаться на досить свіже повітря в квартирах.


У Києві у зв'язку з низькою температурою повітря від 2 січня працює 105 пунктів обігріву. Вони функціонують в усіх 10 районах столиці. Про це повідомляє управління з питань надзвичайних ситуацій департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища КМДА.

В одному із пунктів обігріву, по вулиці Щусєва, 10-а, Радіо Свобода розповіли, що до них може звернутися кожен, хто потребує допомоги у морозні дні. У пунктах можна також випити гарячого чаю і отримати першу медичну допомогу.

Проходить літня людина, їй холодно, бачить пункт обігріву, замерзла, прийшла – ми її чаєм напоїли
Ольга Камінська

«От проходить літня людина, їй холодно, бачить пункт обігріву, замерзла, прийшла – ми її чаєм напоїли, хоче – печива дамо. Сьогодні навіть безхатченко до нас приходив. Доки в нас понижений температурний режим, то ми поки працюємо з 9-00 до 18-00. У нас на зв’язку є ще патронажні медичні сестри, якщо людині погано», – сказала Радіо Свобода Ольга Камінська, представниця ТОВ «Індустріальний будівельний холдинг» (до 1 січня ТОВ «Комфортна вежа»).

Зараз у Києві 12 градусів морозу – це значно менше, ніж було ще добу тому.

Пенсіонерка Оксана Любомирівна живе у Шевченківському районі Києва у двокімнатній квартирі. Сьогодні, каже жінка, температура у її кімнаті – 18 градусів за Цельсієм, а коли було мінус 20 на вулиці – температура була ще нижчою.

Коли ми вмикаємо обігрівач, все одно біля ліжка 18 градусів
Оксана Любомирівна

«Це просто смішно, аби не було так прикро. У нас дуже холодно. Просто соромно сказати, вікна всі заклеєні газетами. Це був такий холод, я вже не кажу, як ми вдягалися, як ми спали, що ми натягали. Я не дуже здорова людина, то мені мій лікар навіть порадив закривати обличчя марлею, щоб не дихати цим холодним повітрям. І коли ми вмикаємо обігрівач, все одно біля ліжка 18 градусів. Сьогодні вже легше, але обігрівач увімкнений. Я в трьох кофтах і ще жилетка в мене хутряна», – каже пенсіонерка.

Були також випадки, коли в домівках у людей під час сильних морозів кілька днів тому не було навіть мінімально допустимої температури житлових приміщень в опалювальний сезон, яку уряд цього року знизив до 16 градусів за Цельсієм. Після звернення до ЖЕКу щодо недотримання температурного режиму їм порекомендували писати скаргу на «Київенерго», з яким люди укладали прямі договори.

«Нам вистачає газу. Щодо вугілля – ситуація дещо складніша»

Геннадій Рябцев
Геннадій Рябцев

Уряд не підготувався до зими, вважає експерт з енергетичних питань, директор спеціальних проектів науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, який каже, що сам мерзне на роботі, оскільки температура – плюс 12 градусів.

Все одно не вистачає газу і вугілля
Геннадій Рябцев

«Якщо підрахувати, скільки саме газу та вугілля потрібно для нормального проходження опалювального сезону (нормальне проходження опалювального сезону – ті параметри, які вважалися такими за радянських часів), Україні не вистачає близько 7 мільярдів кубометрів газу та 7 мільйонів тонн вугілля. З них зараз ми маємо в оперативному резерві, в обіцянках постачання газу за реверсом та обіцянках за постачання південноафриканського вугілля десь близько 4 мільярдів кубометрів газу та 2 мільйонів тонн вугілля. Все одно не вистачає газу і вугілля. Залишається тільки розводити руками і адресувати всім громадянам України теплої зими та намагання самим робити для себе тепліше в своїх оселях», – зазначив Рябцев.

Михайло Гончар
Михайло Гончар

Але президент центру «Стратегія 21» Михайло Гончар каже, що Україна повністю справляється із опалювальним сезоном. Оскільки у грудні було тепло і таким чином зекономили ресурси, то це збільшує шанси для України з мінімальними збитками пройти зимовий сезон. Хоча Гончар визнає, що проблеми із запасами вугіллям є, але вони можуть швидко вирішитися.

Нам вистачає газу. Зимовий сезон ми проходимо, але, звичайно, комфорт буде мінімальним
Михайло Гончар

«Якщо зробити розрахунки запасів газу і врахувати знижені потреби, то нам вистачає газу. Немало було панічних чуток і різних експертних оцінок і минулого сезону 2014-2015 років, що не вистачить газу, а нам вистачило газу. Щодо вугілля – ситуація дещо складніша, але, знову ж таки, є запас вугілля на складах, але ніколи так не робилося, що весь запас на всю зиму вугілля накопичувався на складах електростанцій. Зимовий сезон ми проходимо, але, звичайно, комфорт буде мінімальним, оскільки зайвих коштів на закупівлю додаткових обсягів енергоресурсів просто немає. Тому за цих обставин скаржитися на те, що нам чогось бракує, по-перше безглуздо, а по-друге, не відповідає реальному стану речей. Ми не спостерігаємо якихось явищ із масовим відімкненням опалення чи системними перебоями в постачанні енергоресурсів, або віялових відімкнень. Ведення війни проти України – це ведення пропагандистської психологічної кампанії, в тому числі з використанням певного експертного потенціалу, щоб створювати панічні настрої, оскільки наявні кошти дозволяли створити мінімальні економічні ресурси», – вважає Гончар.

Андрій Коболєв
Андрій Коболєв

Михайло Гончар каже, що закупівля російського газу може бути відновлена за крайньої необхідності за обґрунтованою і конкурентною ціною, і додає, що зараз вона зависока. Але оскільки необхідності поки що немає – «навіщо платити агресору» – і є дешевший у Європі реверсний газ, вигідніше купувати там. Напередодні, 4 січня, голова правління «Нафтогазу України» Андрій Коболєв заявив, що Україна ще не отримала пропозиції ціни на російський газ.

«Домовимося – ок, не домовимося – будемо купувати газ в іншому місці», – сказав він.

Тим часом синоптики прогнозують підвищення температури уже з 6 січня – приблизно вдень до -3…-5.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG