Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі має бути українське телебачення, для України – це питання національної безпеки – експерт


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Якщо Росія ухвалить рішення розпочати військову агресію з території Білорусі, то режим Лукашенка не зможе нічого зробити»

Якщо Росія відкриє другий фронт проти України з Білорусі, в цьому буде значна вина самих українців, вважають білоруські опозиціонери та українські експерти з міжнародних справ. Адже Білорусь віддана на поталу кремлівським та прокремлівським місцевим пропагандистам, а Українська держава нічого не робить, для того, щоб «завоювати серця і голови» білорусів. Зусиль громадянського суспільства для цього не вистачає, адже вони не можуть вплинути на зміну громадської думки, говорить експерт Майдану закордонних справ Олег Бєлоколос. Наскільки свідоме українське суспільство щодо таких загроз, адже до білорусів, які ставлять під сумнів українську державність, в українців і далі найтепліші почуття?

Олег Бєлоколос
Олег Бєлоколос
Я би не виключив на 100% можливість російських провокацій на українсько-білоруському кордоні

– На перший погляд відносини виглядають начебто нормально. Хоча багато людей в Україні сьогодні розуміють, що режим Олександра Лукашенка перебуває під значним впливом з боку Кремля і, зокрема, силові структури Білорусі перебувають під контролем росіян. Я би не виключив на 100% можливість якихось російських, хочу наголосити, російських провокацій на українсько-білоруському кордоні.

Потужно працює російська пропаганда, яка показує події в Україні в звичайному промосковському ключі. Що ж стосується України, починаючи з офіційної влади, на мій погляд, вона діє не зовсім правильно, оскільки зовнішня політика України має будуватися на цінностях. Цінності, за які українці вийшли свого часу на Майдан. Я вважаю, що саме ми маємо підтримати ті сили в Білорусі, які виступають за демократичний шлях розвитку.

– Багато представників влади вам можуть опонувати і сказати про те, що добре базуватися на цінностях, але у випадку з Білоруссю нам важливо, щоби не відкрився другий фронт на Півночі.

– Оця наче б то прагматична, а насправді кон’юнктурно-примітивна політика призвела до того, що Україна не має з жодною країною юридично-зобов’язуючих документів про взаємну допомогу внаслідок військової агресії. Це такий загальний момент.

Якщо Росія ухвалить рішення розпочати військову агресію з території Білорусі, то режим Лукашенка не зможе нічого зробити

А щодо Білорусі, то я хочу сказати так, якщо Росія ухвалить рішення розпочати військову агресію з території Білорусі, то режим Лукашенка не зможе нічого зробити. Він не може сказати Росії «ні». Ані технічно, ані політично.

– І великого опору з боку населення не буде так само, тому що, знову ж таки, вони люблять українців, але не люблять бандерівців.

– Звичайно. Ну який опір може бути з боку населення? Можна підтримувати, скажімо так, не дружні, а звичайні торговельно-економічні відносини з сьогоднішньою Білоруссю. Але не більше.

Ми маємо політичні відносини нормальні будувати на цінностях із нашими партнерами, які теж будують свою політику на цінностях. Тоді наша українська політика буде зрозуміла, послідовна, ефективна в плані захисту наших інтересів. І тоді наші партнери зможуть з нами говорити на одній мові, на мові цінностей. А ми ще продовжуємо, на жаль, сьогодні говорити з якимось таким «євразійським акцентом». І, на жаль, це нам заважає.

– Україна має великий культурний потенціал і великий потенціал «м’якої сили» у стосунках із Білоруссю. Бо це мовно близький народ і за своїм історичним досвідом дуже близький. Що могла би Україна зробити в цьому напрямку, маючи на увазі владу і не владні організації?

– Дуже цікаве питання, і я з вами абсолютно згоден. В принципі, і з білоруським народом у нас традиційно добросусідські нормальні відносини, і з новою Білоруссю, я впевнений, що у нас будуть чудові відносини.

Йшлося про організацію роботи у Білорусі одного з українських телеканалів, бо сьогодні війна йде в головах, а не в окопах, в основному

Влада має зробити одну річ, про яку вже начебто і говорили свого часу, але зараз знову ж таки забули. Це – повертаючись до питання послідовності. Того часу йшлося про організацію роботи у Білорусі одного з українських телеканалів. З тим, щоби білоруси могли отримувати інформацію правдиву про те, що відбувається в Україні. Бо це дуже важливо, бо сьогодні війна йде в головах, а не в окопах, в основному. Тому влада мала б зробити можливість для білорусів отримувати інформацію про Україну з українських джерел. Оце головне.

А щодо громадянського суспільства, то треба встановлювати і розширювати контакти з усіма білоруськими демократичними силами і в Білорусі, і поза її межами. І в сфері культури, і в сфері контактів між молодіжними формальними, неформальними організаціями. Як наші колеги білоруські, які, ну, на жаль зараз не в Білорусі, вони кажуть, що Україна поруч, а в Білорусі мало що знає народ про те, що відбувається. Тому, якщо влада не робить те, що вона має робити, то хоча б такими обмінами робити інформаційні якісь семінари і запрошувати сюди білорусів і показувати їм, що насправді відбувається в Україні. Відверто правдиву картину їм давати, розповідати про те, що в нас відбувається.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG