Доступність посилання

ТОП новини

Комунальні тарифи у Чехії – третина витрат родини


Чехи знають, що економія ресурсів починається не в кабінетах чиновників, а в домівках

Прага – Понад півроку українці оплачують комунальні рахунки за новими, суттєво більшими тарифами. Необхідність підняти ціни на комунальні послуги влада пояснює ринковими реаліями та апелює до того, що газ, електрика і вода дорого обходяться й іншим європейським країнам. Дійсно, у Чехії комунальні платежі – приблизно третина усіх витрат родини. Утім, в цій країні Євросоюзу громадянин може обирати постачальника послуг, кожен із яких зацікавлений у прихильності клієнта. Якщо ж людина спожила менше, ніж планувала – гроші гарантовано повернуть. А відключення води чи світла в Чехії – велика рідкість.

Грифанові з Праги не звикли економити газ чи воду. Щомісяця на комунальні послуги родина з трьох людей витрачає майже 240 євро. Із них по 40 євро – електрика, опалення та гаряча вода. По 5 євро – прибирання під’їзду та вивезення сміття. Решта ж – витрати на газ, кабельне, каналізацію, ремонт у будинку. При цьому, середня зарплата в Празі – майже 1000 євро.

Я не боюся платити авансові платежі
Андрій Грифанов

За словами Андрія Грифанова, родина може розрахувати, у яку приблизно суму нам на рік обійдуться комунальні послуги:

«У Чехії в людей є довіра до фірм-постачальників. Тобто, я не боюся платити авансові платежі. І якщо в кінці року буде якась переплата – мені все повернуть», – каже він.

Як у Чехії заощаджують на комунальних послугах (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Постачальника комунальних послуг у Чехії обирають, наче мобільного оператора. «Тарифний пакет» залежить від кількості мешканців і приладів, якими користуються. Наприкінці року завжди перерахунок, тож, якщо спожили менше – гроші повернуть. Комунальні послуги – це приблизно третина всіх витрат сім’ї Грифанових.

Грушкові економлять: опалюють дровами, перейшли на енергощадні лампочки

А от Грушкові живуть у приватному будинку, вони економлять. Зайве світло вимикають, перейшли на енергоощадні лампочки. Опалюють дім дровами – це втричі дешевше за газ, каже Івета Грушкова.

«Газом тільки гріємо воду. Ще вигідніше було б купити сонячні батареї, але поки це дуже дорого – сім із половиною тисяч євро. Вони окуповуються за п’ять років», – говорить вона.

Хоч Грушкові економлять на газі, проте котел додав витрати на чищення димоходу – 20 євро щомісяця. Ще стільки ж коштів виділяють на вивезення сміття. Усі комунальні послуги разом – 185 євро на двоповерховий будинок.

На офіційному сайті постачальника комунальних послуг можна обирати потрібний тариф
На офіційному сайті постачальника комунальних послуг можна обирати потрібний тариф

Усі рахунки можна оплатити через інтернет. І хоч тарифи у постачальників не дуже відрізняються, утім, вони змагаються між собою за кращий сервіс і вигідні бонуси. Тому відключення світла чи води в Чехії – велика рідкість, адже постраждають самі комунальники.

Ми продаємо електроенергію, але, крім цього, можемо встановити побутову техніку, відремонтувати розетки
Петр Голубец

«Ми продаємо електроенергію, але, крім цього, – пропонуємо клієнтам бонуси. Можемо встановити побутову техніку, відремонтувати розетки», – пояснює речник однієї з найпопулярніших у Празі енергетичних компаній PRE Петр Голубец.

Як економити: практичні поради

Чехи самі себе вважають марнотратами – вони на четвертому місці в Європі за споживанням електроенергії, говорить активіст Ян Піньос із екологічної організації «Duha». Він разом із однодумцями розробив проект «Не плати», що має підштовхнути людей не витрачати гроші на те, що їм не потрібно. Активісти закликають берегти ресурси:

«Щонайменше, слід утеплити всі вікна, двері і шпарини. Краще один раз витратитись на сучасну техніку, яка споживає менше. Також замінити всі лампочки на енергозберігаючі», – каже Ян Піньос.

Проект «Не платіть»: поради чехам, як витрачати менше й не споживати зайве
Проект «Не платіть»: поради чехам, як витрачати менше й не споживати зайве

Чехи розуміють високу ціну комунальних послуг, проте знають, що економія ресурсів починається не в кабінетах чиновників, а в домівках.

XS
SM
MD
LG