Доступність посилання

ТОП новини

Чому пробуксовує Мінськ? (Світова преса)


«Як мають відбуватися вибори? Який статус повинен мати регіон? Як Україна поновить контроль над кордоном з Росією? Нічого з цього не було визначено»

Світова преса аналізує часті переговори тристоронньої контактної групи в Мінську щодо врегулювання ситуації на сході України і те, чому часті зустрічі не дають значного просування з імплементацією мирних угод. Також підбиваються підсумки одноденного візиту президента Петра Порошенка до Берліна, де він провів переговори з канцлером Анґелою Меркель. І пишуть про плани Києва надіслати МВФ меморандум про відновлення кредитування – Україна сподівається отримати наступний транш від МВФ упродовж двох-трьох тижнів.

Сайт Deutche Welle ​вмістив статтю про ситуацію з непростим урегулюванням конфлікту у Східній Україні і, зокрема, затратними в плані часу і зусиль переговорами тристоронньої контактної групи в Мінську, які наразі так і не принесли відчутних результатів.

Бойові дії знову активізувалися, важке озброєння знову підтягнуте в буферну зону. Бойовики й Росія вимагають, щоб Київ припинив економічну блокаду окупованих територій. А Київ наполягає, що жоден банк не наважиться надіслати інкасаторську машину з грошима для оплати пенсій чи соціальних виплат на окупованих територіях. Це все одно, що надсилати гроші напряму бойовикам, наполягає Київ.

Політична робоча група збирається на засідання двічі на тиждень. «Вони витрачають багато часу, але не обов’язково досягають результатів», – йдеться в статті.

«На цих зустрічах обговорюють різні розділи Мінської мирної угоди, які визначать майбутнє територій у Східній Україні, які нині окуповані проросійськими бойовиками. Як мають відбуватися вибори у майбутньому? Який статус повинен отримати регіон? Як Україна може поновити контроль над кордоном з Росією? Нічого з цього не було визначено», – говориться в статті.

Автор зазначає, що преса у Києві вже говорить про «Мінськ-3», але без великої надії на його втілення.

«Зрештою, перша угода, підписана у вересні 2014 року, не принесла результатів через, як кажуть українці, «російську агресію» і бойові дії зими, що призвело до переговорів за участю німців та французів роком по тому. «Миттєве перемир’я», погоджене на тих переговорах, було лише частково досягнуте шістьма місяцями пізніше. Люди у Києві вже звикають до такого стану речей. Є лише дуже незначна кількість людей, які все ще вірять, що може бути швидке вирішення конфлікту в Східній Україні», – пише сайт «Німецької хвилі».

Газета The Wall Street Journal аналізує підсумки зустрічі президента Петра Порошенка та канцлера Німеччини Анґели Меркель у Берліні першого лютого. Заголовок статті такий: «Меркель критикує брак прогресу між Україною та Росією», а підзаголовок наводить цитату німецького канцлера: «Ми хочемо, щоб промислове зростання в Україні відновилось якнайшвидше».

Хоча, переговори все ж більше стосувалися шляхів реалізації Мінських угод.

Брак просування уперед в реалізації Мінська тягне за собою санкції проти Росії, а також значну шкоду економіці України, яка нині отримує фінансування від МВФ, йдеться у статті.

Що найбільше стурбувало лідерів під час переговорів у Берліні – так це відсутність сталого перемир’я, яке б тривало довго. Нездатність Росії та України зупинити бойову активність не дає змогу розпочати дискусії щодо можливого зняття санкцій проти Росії, пише The Wall Street Journal. А президент Порошенко прямо вказав на винуватців: «Росія та її маріонетки не дотримуються перемир’я… Перемир’я не може бути частковим. Воно або є, або його немає. І мені шкода заявити, що наразі його немає».

Агентство Reuters ​пише про те, що Київ збирається надіслати меморандум про порозуміння до Міжнародного валютного фонду цього тижня. Це відкриє шлях до надання наступного траншу кредиту МВФ.

Минулого року, нагадує агентство, Україна й МВФ погодили програму фінансування обсягом у 17,5 мільярда доларів на чотири роки, але третій транш обсягом 1,7 мільярда затримується від жовтня минулого року.

У Києві сподіваються, що після надсилання меморандуму до штаб-квартири МВФ до отримання наступного траншу може минути два-три тижні.

У разі позитивного рішення МВФ, це може розблокувати також додаткове кредитування України – зокрема в сумі одного мільярда доларів від США, пише агентство.

Фінансування загальмувалося в останньому кварталі минулого року через незгоду в українському парламенті щодо підтримуваної МВФ податкової реформи, але бюджет на 2016 рік було успішно ухвалено в грудні минулого року, пише Reuters.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG