Доступність посилання

ТОП новини

Населення повинно підтримати угоду про Асоціацію України з ЄС – МЗС Нідерландів


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міністр закордонних справ Нідерландів Берт Кундерс про референдум щодо України, розслідування катастрофи «Боїнга» над Донбасом та удари Росії в Сирії

Із січня по червень цього року Нідерланди головують в ЄС. Із цього приводу на амстердамській затоці Ай збудували футуристичний конгрес-центр. Сюди тимчасово перемістилися учасники переговорів із 28 країн Євросоюзу, тут же в суботу, 6 лютого, міністр закордонних справ Нідерландів Берт Кундерс (Партія праці, PvdA) в неформальній обстановці зустрівся з кількома кореспондентами іноземних видань.


Кореспондент Радіо Свобода звернулася до міністра з питаннями про розслідування катастрофи «Боїнга» Малайзійських авіаліній на Донбасі, а також про прийдешній референдум щодо України, який відбудеться в Нідерландах 6 квітня. Міністр закордонних справ Нідерландів Берт Кундерс заявив, що уряд Нідерландів однозначно виступає за Угоду про асоціацію України з ЄС, але за законом змушений буде розглянути це питання повторно після оголошення результатів загальнонародного референдуму.

– Пане міністре, існує думка, що сам факт проведення в Нідерландах референдуму щодо України – це, хай не стратегічна, але тактична все ж перемога Кремля. Чи згодні Ви з такою постановкою питання? Як Ви ставитеся до того, що кілька нідерландських партій, включаючи Вашу, обіцяли «з повагою поставитися» до результатів референдуму?

Консультативний референдум – це нове слово в нідерландському законодавстві

– По-перше, консультативний референдум – це нове слово в нідерландському законодавстві. По-друге, його організатори зібрали понад 400 тисяч підписів. Тож це – демократичний інструмент, до якого я ставлюся з повагою. Нідерландський уряд підписав цю асоціативну угоду, я вважаю її важливою і для Нідерландів, і для України.

Угода може допомогти в налагодженні стабільності в Україні. Я не втомлююся говорити всім у Нідерландах, що голосувати потрібно за, що населення повинно підтримати угоду

З багатьох причин, перш за все – через розвиток співпраці з Україною, це – позитивна угода. Співпраця в багатьох сферах: у правоохоронній, прикордонного контролю, у нас з’являється можливість розширити наші торговельні зв’язки. Угода може допомогти в налагодженні стабільності в Україні. Я не втомлююся говорити всім у Нідерландах, що голосувати потрібно за, що населення повинно підтримати угоду. В іншому я дочекаюся результатів референдуму, це демократичний інструмент.

– Вас турбує обіцянка Ваших співпартійців поважати результати референдуму? Адже якщо вони виявляться негативними, буде потрібний якийсь політичний крок назустріч тим, хто проголосував.

Берт Кундерс
Берт Кундерс

– По-моєму, вони нічого такого не обіцяли. Я вважаю, що вони мали на увазі лише можливість парламентського голосування з цього питання. Але я не буду робити прогнози про результати референдуму. У нас є чітке законодавство про референдум, в якому написано, що після того, як результати стають відомі, уряд повинен заново розглянути питання, яке виносилося на референдум. Ось ми тоді і будемо його розглядати. Ми не будемо судити заздалегідь. Це демократичний інструмент, я ставлюся до нього з великою повагою. Зі свого боку, я буду продовжувати роз’яснювати важливість питання перед населенням і в парламенті.

– Але як Ви прокоментуєте сам факт, що уряд вирішив не проводити офіційну агітаційну кампанію на підтримку Угоди про асоціацію?

– Це не правда. Я особисто постійно виступаю на цю тему в парламенті, на зустрічах, по телебаченню. І не тільки я, інші міністри теж. Якщо ви хочете, щоб завтра я прийшов до вас на ефір, я прийду і поясню, чому правильно буде проголосувати за.

– Але офіційної кампанії не проводиться, в уряді заявляли про це.

Ми активно доносимо до населення нашу позицію щодо референдуму. Уряд не може знімати агітаційних роликів. Але ми пишемо в газети, приходимо в ефіри передач, відповідаємо на питання журналістів

– Відбулася плутанина через слова «кампанія». У нас є комісія, в якій є бюджет, і цей бюджет може бути витрачений на агітацію, чи «за», чи «проти». Ми сказали, що сам уряд Нідерландів, звісно, не стане брати гроші з цього бюджету – в цьому сенсі ми, дійсно, не проводимо кампанію. Але ми все одно активно доносимо до населення нашу позицію щодо референдуму. Уряд не може знімати агітаційних роликів. Але ми пишемо в газети, приходимо в ефіри передач, відповідаємо на питання журналістів. Тобто ми активно в кампанії беремо участь.

– У мене є інсайдерська інформація, що обидві правлячі в Нідерландах партії розколоті зсередини на прихильників і противників поділу Європи на «сфери впливу».

Уряд насправді повністю підтримує цю асоціативну угоду. І ми активно використовуємо будь-яку можливість заявити про це

– Ваша інсайдерська інформація абсолютно неправильна, кажу Вам це без тіні сумніву! Уряд насправді повністю підтримує цю асоціативну угоду. І ми активно використовуємо будь-яку можливість заявити про це.

Питання журналістки зі Швейцарії: Але хіба Ваша партія не сказала, що прийме результати голосування?

– Я тут говорю від імені уряду.

Питання німецької журналістки: Газета Volkskrant вийшла зі статтею про те, як люди збираються голосувати проти угоди, навіть не прочитавши, про що вона. Чи не здається Вам, що першочергове завдання уряду сьогодні – проінформувати населення щодо суті питання, провести лікнеп?

– Повторю, що у нас є спеціальна комісія, яка цим займається. Це особиста справа кожного, чи читати угоду. Справа не в цьому. Справа в активній кампанії щодо аргументів «за» і «проти», щодо переваг та недоліків підписання угоди, і ми як уряд будемо активно залучені в цю кампанію. З дуже чітко сформульованою позицією.


Кореспондентка Радіо Свобода також звернулася до міністра з питаннями про продовження розслідування катастрофи «Боїнга» Малайзійських авіаліній, збитого під Донецьком.

– Коли незабаром Міжнародна слідча група оприлюднить результати кримінального розслідування, наскільки буде прив’язане рішення про можливе продовження санкцій проти Росії з бажанням або небажанням Кремля співпрацювати з нідерландською прокуратурою?

– На сьогодні ми завершили вивезення решток, і Рада безпеки (Нідерландів) оголосила результати розслідування причин катастрофи. Незалежна слідча група наразі займається кримінальним розслідуванням, але мені невідомо, коли буде опубліковано їхній звіт.

– Цього року, наскільки вони обіцяли.

– Добре, в такому випадку Вам відомо більше, ніж мені. У мене немає жодної конкретної інформації з цього приводу.

– Можливо, Ви тоді дасте більш загальний прогноз щодо російських санкцій?

– Сама по собі політика санкцій проти Росії прив’язана до Мінських угод. Ця дискусія ведеться на європейському рівні.


Міністр Кундерс також відповів на запитання про те, які варіанти трибуналу у справі про напад на рейс MH17 є найбільш ймовірними.

Найбільш реалістичними варіантами судового розгляду у справі MH17 можуть бути або кримінальне переслідування в одній із постраждалих країн, або спільний трибунал країн-учасниць Міжнародної слідчої групи

– Нідерландський уряд і наші партнери виступали за створення трибуналу при ООН, але, як ви пам’ятаєте, Росія наклала на цю резолюцію своє вето, тому такий варіант трибуналу сьогодні не є можливим. Незважаючи на переважну більшість учасників Радбезу ООН, які висловлювалися за. Порадившись з країнами-учасницями Міжнародної слідчої групи, ми прийшли до висновку, що найбільш реалістичними варіантами судового розгляду у справі MH17 можуть бути або кримінальне переслідування в одній із постраждалих країн, або спільний трибунал країн-учасниць Міжнародної слідчої групи (Joint Investigation Team).

Ми з нетерпінням чекаємо того часу, коли зможемо зробити остаточний вибір на користь одного з цих сценаріїв. Остаточний вибір буде залежати від того, як далеко просунеться кримінальне розслідування. Я дуже сподіваюся, що цей вибір ми зможемо зробити протягом півроку. Звичайно, всім хотілося би, щоб це сталося швидше, але в кримінальному переслідуванні важливо зібрати доказову базу, інструменти для того, щоб посадити винних за ґрати. Ці інструменти обговорюються в Міжнародній слідчій групі на вищому рівні, але остаточного рішення щодо вибору варіанту суду не ухвалено.

Міністр Кундерс торкнувся теми Росії і в питанні про те, в чиїх руках знаходиться сьогодні основна ініціатива щодо Сирії.

Ми повинні зайняти сильну позицію проти бомбардувань, які проводять режим Асада і Російська Федерація в Алеппо

– У тому, що стосується подій останніх днів, гадаю, ми повинні зайняти сильну позицію проти бомбардувань, які проводять режим Асада і Російська Федерація в Алеппо. Наразі ми проводимо переговори щодо можливості припинення вогню. Очевидно, що проведення цих бомбардувань – негативний розвиток подій, з огляду на наслідки для мирного населення і черги біженців біля турецького кордону. Але давайте не будемо поспішати з висновками. Те, що відбувається, – це небажаний сценарій, але одночасно ми вперше за п’ять років спостерігаємо початок мирних переговорів. Це складний конфлікт, і учасники займають різні боки в цих переговорах, що ризиковано. Але я б не сказав, що ці переговори приречені на провал. Навпаки, тим більше важливо продовжувати діалог. Наприклад, цього тижня в Німеччині відбудеться зустріч міжнародної групи підтримки, і останні події стануть порядком денним переговорів міністрів Лаврова і Керрі, і ЄС, зрозуміло, також візьме участь.

Берт Кундерс наголосив, що під час свого головування в Євросоюзі пріоритетними завданнями Нідерланди розглядають зміцнення кордонів Шенгенської зони і вироблення загальноєвропейської політики щодо розподілу біженців, яка буде включати підтримку Греції та Італії, а також тісну співпрацю з Туреччиною, куди прибуло вже понад 2 мільйони біженців. Президент Туреччини Реджеп Ердоган цього тижня приїде до Нідерландів з офіційним візитом.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської служби Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG