Доступність посилання

ТОП новини

Після переговорів по Донбасу у Мінську скасували прес-конференцію. Нічого сказати?


Місцевий житель у зруйнованому внаслідок обстрілу гаражі. Околиці Донецька, 12 лютого 2016 року
Місцевий житель у зруйнованому внаслідок обстрілу гаражі. Околиці Донецька, 12 лютого 2016 року

«Із кожним днем кількість обстрілів тільки зростає… Все частіше використовуються заборонені озброєння» – Дарка Оліфер

Мінськ – У Мінську 17 лютого відбулося засідання Тристоронньої контактної групи із врегулювання конфлікту на Донбасі. У ньому взяли участь офіційні представники України, Росії та ОБСЄ – Леонід Кучма, Борис Гризлов та Мартін Сайдік, відповідно, а також представники угруповань «ДНР» і «ЛНР», які нині контролюють третину Донбасу.

Це було дещо неочікуване засідання Тристоронньої контактної групи, бо попередньо воно планувалося лише через тиждень, 24 лютого, але вирішили зібратися 17 лютого. Крім цього, не було засідань усіх 4 підгруп: політичної, економічної, гуманітарної та з питань безпеки. Збиралися лише координатори підгруп.

Після цього протягом двох годин окремо працювали представники України, Росії та ОБСЄ, а о п’ятій годині до них приєдналися представники угруповань, «ДНР» і «ЛНР».


Ще одна неочікуваність була в тому, що після закінчення засідання Тристоронньої Контактної групи організатори скасували традиційну підсумкову прес-конференцію модератора на цих переговорах від ОБСЄ посла Мартіна Сайдіка.

Наразі доступна позиція лише української сторони, висловлена речницею Леоніда Кучми Даркою Оліфер, з якої можна зробити висновок, що жодного прогресу сьогодні не було. Як і протягом усіх переговорів минулого місяця.

Суворі заяви Леоніда Кучми

Попереднє засідання 10 лютого взагалі було скасоване на заклик Леоніда Кучми, через те, що підтримувані Росією угруповання не дотримуються попередніх домовленостей, зокрема продовжуються обстріли та зірвано обмін полоненими у форматі 50 на 50, про що була домовленість раніше. Леонід Кучма тоді закликав зустрітися в Мінську знову після засідання міністрів закордонних справ «Нормандської четвірки», воно відбулося 13 лютого, але теж без особливих підсумків.

Щодо обміну полоненими немає жодного прогресу вже понад місяць, до українських заручників в окупованих районах Донбасу не допускають навіть експертів Міжнародного комітету Червоного Хреста, на чому наполягає Україна.

Українська делегація знову виступала з суворими заявами щодо систематичного порушення режиму тиші бойовиками.

«При цьому ми спостерігаємо, що з кожним днем кількість обстрілів тільки зростає. Так, вчора ця цифра досягла рекордного 91 випадку. Все частіше використовуються заборонені озброєння, в тому числі, великих калібрів», – йдеться в підсумковій інформації Дарки Оліфер.

Леонід Кучма
Леонід Кучма

З приводу місцевих виборів на тій частині Донбасу, яку нині утримують сепаратисти представник України в Тристоронній Контактній групі Леонід Кучма заявив: «Без реалізації положення про безпеку рухатися далі в напрямку врегулювання ситуації не є можливим. Яким чином ми повинні забезпечити проведення місцевих виборів на Донбасі, відновлення інфраструктури, коли постійно відбуваються обстріли та зіткнення».

Українська сторона наголошує, що місцеві вибори на Донбасі повинні відбулися відповідно до українського законодавства, за стандартами ОБСЄ.

«Але Україна не може забезпечити їхнього проведення виключно власними зусиллями, для цього необхідна політична воля і конструктивний підхід з боку Росії», – заявили в український делегації на переговорах у Мінську.

З цього можна зробити висновок, що спільної мови не знайшли і тут. Мабуть, це і стало причиною скасування прес-конференції представника ОБСЄ Мартіна Сайдіка.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG