Доступність посилання

ТОП новини

Нещадне вбивство у Росії нянею дитини спровокувало шквал обговорень


Гюльчехра Бобокулова під час засідання Пресненського суду у Москві. 2 березня 2016 року
Гюльчехра Бобокулова під час засідання Пресненського суду у Москві. 2 березня 2016 року

У залі суду підозрювана Гюльчехра Бобокулова посміхалася, позувала перед об’єктивами камер, втомлено позіхала

Пресненський суд Москви на два місяці арештував Гюльчехру Бобокулову, яку підозрюють у вбивстві чотирирічної дитини. Таке рішення суд ухвалив 2 березня за клопотанням слідства. Очікується, що 4 березня Бобокуловій пред’являть звинувачення вже за кількома статтями. Жінку затримали 29 лютого біля однієї зі станцій метро у Москві, в руках у неї була голова дитини.

Перед засіданням суду у Москві 2 березня підозрювана у вбивстві чотирьохрічної дитини повідомила про те, що вона розкаялася, а злочин скоїла «за наказом Аллаха». В залі суду жінка посміхалася, позувала перед об’єктивами камер, втомлено позіхала.

Суд арештував підозрювану у вбивстві дитини у Москві на два місяці (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Підозрювану Гюльчехру Бобокулову арештували до 29 квітня. Очікується, що 4 березня Бобокуловій пред’являть звинувачення за трьома статтями – «вбивство», «умисне знищення майна шляхом підпалу» та «завідомо неправдиве повідомлення про акт тероризму».

«Обрати щодо Бобокулової Гюльчехри запобіжний захід у вигляді взяття під варту терміном на два місяці», – оголосила суддя Тетяна Васюченко, озвучуючи судову постанову.

Російське агентство «Інтерфакс» повідомляє, що за даними слідства, няня діяла не одна, у неї були підбурювачі. Уточнюється, що сама Бобокулова не стала заперечувати проти свого арешту, а її адвокат залишив рішення про міру запобіжного заходу на розсуд суду. Обізнане джерело повідомило «Інтерфаксу», що влада Узбекистану проінформувала російських колег про наявність у Бобокулової з 1999 року діагнозу «шизофренія». За даними медиків, на батьківщині вона неодноразово лікувалася в стаціонарі.

«На волі в даний час перебувають пособники підозрюваної, а саме – підбурювачі», – сказав слідчий у Пресненському суді Москви, передає «Інтерфакс».

Вбивство нянею чотирирічної дівчинки спровокувало у соціальних мережах різні обговорення. Критикували поліцію за те, що ті не могли затримати Гюльчехру дуже довго. Потім дісталося і державним російським ЗМІ, бо у вечірніх ефірах найбільших телеканалів не було нічого або майже нічого про жорстоке вбивство.


На російському телеканалі «Перший» повідомили про те, що у кілька найбільших федеральних телеканалів домовилися між собою не показувати в ефірі сюжети про вбивство дитини.

(Телефонна розмова з «Першим каналом»)


РБК повідомило про те, що співробітники різних федеральних каналів розповіли, що їм надійшла рекомендація не давати таку новину, і пояснили, що представники влади побоювалися привертати увагу до національного питання.

Офіційний Кремль цю інформацію спростовує. «Це не так. Канали самі не стали показувати божевільних. Але ми їх підтримуємо», – заявив РБК прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

В інтерв’ю Російській редакції Радіо Свобода публіцист Кирило Мартинов сказав, що у мовчанні може бути кілька причин, але головна – це страх перед можлививми масовими виступами.

Влада боїться масових виступів умовних націоналістів, умовних правих сил, так званих патріотів, тих людей, які не так давно займалися «звільненням» України
Кирило Мартинов

«Влада боїться масових виступів умовних націоналістів, умовних правих сил, може бути, так званих патріотів, державників, тих людей, які не так давно займалися «звільненням» України. У нас був такий досвід – в Москві в останні роки були виступи на Манежній площі, і для влади це великий ризик. Тому що ставка влади зараз така – до виборів, що відбудуться навесні 2016 року не було ніяких масових виступів і взагалі помітних подій, які впливають на так звану стабільність. Тому і на дівчинку усі були готові закрити очі. І про те, що суспільство потребує інформації про це, і має право на цю інформацію, теж ніхто не згадав. Ось і дали команди від гріха подалі – про це не розповідати», – вважає Мартинов.


Перщого березня десятки людей зібралися біля тієї станції метро «Жовтневе поле», щоб висловити своє обурення. На імпровізованому меморіалі на парапеті метро містяни поклали квіти, м’які іграшки, прив’язали повітряні кулі.

Плакат біля станції метро «Жовтневе поле»
Плакат біля станції метро «Жовтневе поле»

За версією слідства, 39-річна жінка вранці 29 лютого, дочекавшись, поки батьки зі старшою дитиною залишать квартиру, «із невстановлених причин скоїла вбивство, підпалила квартиру і залишила місце злочину». Жінку заарештували і призначили судово-психіатричну експертизу.

(У публікації використані матеріали Російської редакції Радіо Свобода)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG