Доступність посилання

ТОП новини

На переговорах у Мінську вимагають звільнити Надію Савченко


Надія Савченко під час засідання суду. Архівне фото
Надія Савченко під час засідання суду. Архівне фото

«Ми вимагаємо негайного звільнення, вона була викрадена з української території. І весь судовий процес – це фарс і знущання» – Марчук

Мінськ – Представники Росії у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання ситуації на Донбасі відмовляються визнавати аргументи української сторони, відповідно до мінських домовленостей минулого року, за звільнення полоненої Надії Савченко. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив представник України у підгрупі з питань безпеки Євген Марчук.


Питання звільнення Надії Савченко з російської в’язниці відповідно до шостого пункту Мінських угод 2015 року лунало напередодні в четвер під час засідань майже усіх підгруп. Про свою заяву на засіданні підгрупи з питань безпеки представник України Євген Марчук розповів Радіо Свобода.

Передайте, що ми також вимагаємо негайного звільнення, що вона була викрадена з української території. І весь судовий процес – це фарс і знущання
Євген Марчук

«Я поставив запитання однозначно, хоч російська сторона відбивалася, що вона неправомірна, але я говорю: передайте, що ми також вимагаємо негайного звільнення, що вона була викрадена з української території. І весь судовий процес – це фарс і знущання», – сказав Марчук.

Росіяни посилаються на «розподіл влади»

За словами Євгена Марчука, російська сторона відбивалася, що це «не предмет нашої дискусії», що в них «є принцип розподілу влади і судова влада непідвладна політичній владі».

«Він ще там хотів сказати, що це, мовляв, значить, що всі, хто зазіхає на життя російських солдат… Я йому і кажу: слухай, Андрей Александровіч (представник Росії у підгрупі з питань безпеки), не мені розказуй, ви ж знаєте, хто і як її викрадав, і які фальсифікації робили».

З окремою заявою щодо звільнення Надії Савченко виступила також представниця України у гуманітарній підгрупі Ірина Геращенко та Роман Безсмертний, представник у підгрупі з політичних питань. Заявив про вимоги негайно звільнити Надію Савченко і представник України у Тристоронній контактній групі Леонід Кучма на засіданні у вузькому колі за участю представника Росії Бориса Гризлова.

Ми іще не дійшли до кінця і не можемо говорити про принципи обміну «усіх на усіх»
Мартін Сайдік

Посередник від ОБСЄ на переговорах у Мінську посол Мартін Сайдік зміг лише підтвердити, що тема звільнення Надії Савченко лунала на засіданнях, але ніяк не прокоментував її. Щодо довгоочікуваного звільнення та обміну усіх полонених посол Сайдік заявив у відповідь на запитання Радіо Свобода: «Так, була ця тема і буде тема, тому що, на жаль, ми іще не дійшли до кінця і не можемо говорити про принципи обміну «усіх на усіх». Тому ми й далі будемо працювати у цій тематиці щодо звільнення утримуваних осіб».

Обстріли руйнують вже відновлене

За словами Мартіна Сайдіка, і на засіданні у Парижі у форматі керівників МЗС «нормандської четвірки», і цього разу в Мінську обговорювалося питання дотримування режиму тиші та припинення вогню на Донбасі. Але про якийсь прогрес він повідомити не зміг.

Посол Сайдік зауважив, що обстріли заважають вирішенню інших проблем, у тому числі соціальних та економічних, а також руйнують вже відновлену інфраструктуру.

На цю ж тему:

11.03.2016
Санкції за Савченко дадуть свої плоди – євродерутат

«Це серйозно, і Кремль повинен розуміти» – депутат Європарламенту Пятрас Ауштрявічюс далі

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG