Доступність посилання

ТОП новини

«Цей документ як Біблія» – посол України при ООН про резолюцію щодо Криму


Плакат Юрія Неросліка
Плакат Юрія Неросліка

Лише дипломатичних методів недостатньо для відновлення територіальної цілісності України та повернення Криму, вважає постійний представник України при ООН Володимир Єльченко

Два роки тому, на тлі початку російської агресії в Криму, Генеральною асамблеєю ООН була ухвалена резолюція, яка наголошувала на територіальній цілісності України у міжнародно визнаних кордонах, також підкреслювала нелегітимність російського референдуму на півострові, який Москва назвала виправданням для анексії. Березень став місяцем, коли Україна нагадує про російську окупацію. У Нью-Йорку українська місія в ООН організувала обговорення ситуації в Криму.

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко в ефірі «Голосу Америки» розповів, що участь у цьому засіданні взяла велика кількість людей, зокрема кілька десятків постійних представників різних країн при ООН. Мали змогу виступити представники провідних країн світу, у тому числі Європейського союзу, Сполучених Штатів, Франції, Німеччини, Туреччини та інших, що засвідчило високу увагу до кримського питання. У понад 20-ти виступах також йшлося про Савченко, Сенцова і Кольченка, про збитий малайзійський літак, повідомив подробиці дипломат.

Володимир Єльченко зазначив, що на цей захід окремо не запрошували представника Росії при ООН Віталія Чуркіна. «Ми не робили спеціальних запрошень, ми просто дали відповідне оголошення в журналі ООН, – пояснив дипломат. – Але я думаю, що російські представники обов’язково були – якщо не в залі, то вони отримали відповідну інформацію іншими каналами. Хай доповідають в Москву, як це все відбувалося», – сказав він.

У березні 2014 року за резолюцію Генасамблеї ООН про підтримку територіальної цілісності України проголосували 100 країн-членів ООН, 11 країн проголосували проти. Володимир Єльченко припускає, що якби зараз було повторне голосування, результати були б іншими

«Мені здається, що 11 проти уже сьогодні не було б, було б набагато менше», – сказав він і пояснив це тим, що за останні два роки світ на власні очі побачив і почув дуже багато нової інформації.

«Справа в тому, що нам не треба нічого ні собі, ні комусь доводити. Є резолюція, яка має 100 голосів, і це є для Генеральної асамблеї ООН і секретаріату ООН як Біблія. Це документ обов’язковий до виконання», – зробив порівняння Володимир Єльченко.

Водночас він вважає, що самої лише дипломатичної підтримки України недостатньо для відновлення її територіальної цілісності та повернення Криму.

Як правило, суто дипломатична робота не давала стовідсоткових результатів без підключення певних силових, військових, санкційних методів тощо
Володимир Єльченко

«Як дипломат, я не можу говорити на користь військової сили, це справа військових людей. Але час покаже, – зауважив Володимир Єльченко. – У світі є чимало різних прикладів. Як правило, суто дипломатична робота не давала стовідсоткових результатів без підключення певних силових, військових, санкційних методів тощо. От у нас дуже популярно згадувати Хорватський приклад: була миротворча операція ООН, потім хорвати зібрали сили і відбили Сербську Країну. Є приклад Східного Тимору, щоправда там не було анексії, там було оголошення незалежності країною, яка її виборювала дуже довго. Це не зовсім коректний приклад, але певні паралелі можна провести».

Дипломат висловив своє бачення подальших дій України.

«На потрібно насамперед не давати цьому питанню «померти». А нинішнє засідання у штаб-квартирі ООН показало, що це доволі нескладно робити: треба просто нагадувати коректно, дипломатично своїм колегам про те, що є Крим, є проблема, і що Крим – це Україна», – резюмував постійний представник України при ООН Володимир Єльченко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG