Доступність посилання

ТОП новини

Запах газу та інвестицій


Українські урядовці обіцяють сприяти інвесторам, щоб збільшити видобуток українського газу

Київ – Зменшення ренти на видобуток газу і бюрократії під час оформлення родовищ, прозорі аукціони на право розробки покладів та сприяння інвесторам на рівні місцевої влади – такі умови для збільшення видобутку газу висувають інвестори. Збільшити інвестиції та видобуток блакитного палива майже в півтора рази за чотири роки обіцяють в уряді та в НАК «Нафтогаз України», але основну ставку в цьому мають намір робити на державних видобувників. Утім, саме державний видобуток нині зазнає падіння, причому частина фахівців вважає, що змінити тенденцію неможливо без підвищення цін на газ до ринкових.

Володимир Демчишин
Володимир Демчишин

Збільшення власного видобутку газу в Україні можливе лише у разі створення умов для інвесторів у цьому секторі. І однією з таких умов є зменшення ренти для видобувних компаній, заявив під час Українського газового інвестиційного форуму міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин. За його словами, перший крок уряд уже зробив: ренту для видобувних компаній знизили з 55% до 29%, а для глибоких свердловин – до 14%. Але на цьому спинятися не варто, уточнює Демчишин.

«Я переконаний – бурити (свердловини) будуть, тому що вже є перший крок – зменшення ренти до 29%, як це було до середини 2014 року, це значний крок у цьому процесі. Хоча мені здається кращою рента в 10%. Проведення публічних аукціонів також сприяє збільшенню видобутку», – наголосив Демчишин.


Він розвиває свою думку: більшість родовищ в Україні є невеликими, тож у їхній розробці зацікавлені невеликі гравці, яким – на відміну від міжнародних «гігантів» – важче оформлювати документи та сплачувати високу ренту. Тому, окрім оптимізації податків та зборів для галузі українська влада планує спростити оформлення документів: зараз видобувна компанія збирає всі дозволи на використання свердловини до двох років, а в ЄС на це витрачають три місяці, аргументує Володимир Демчишин.

Окрім того, в міністерстві не виключають, що частину ренти можна залишати в місцевому бюджеті, щоб влада на місцях не блокувала виділення землі під розробку газових родовищ. Так, радник міністра енергетики Олександр Вовк пропонує стимулююче оподаткування та спрощення документообігу, і паралельно – створення видобувниками певних запасів газу у сховищах вже в кінці опалювального сезону, щоб гарантувати постачання споживачам наступної зими.


Чи зможе Україна на третину збільшити видобуток газу?

І міністр енергетики, і керівник НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, і частина експертів не виключають, що Україна здатна наростити видобуток блакитного палива до 27 мільярдів кубометрів на рік до 2020 року, причому близько 20 мільярдів із них припадатиме на державний концерн «Укргазвидобування».

Андрій Коболєв
Андрій Коболєв

Між тим, нині Україна видобуває трохи менше 20 мільярдів кубометрів блакитного палива на рік, свідчить офіційна статистика. Однак, якщо продуктивність приватних видобувників зі зменшенням ренти дещо зросла, то державне «Укргазвидобування» дещо зменшило видобуток.

Причини цього голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв озвучив у коментарі Радіо Свобода. Ціна газу, який підприємство продає на потреби громадян, досі є нижчою за ринкову, попри поступове підвищення, і це є головною перешкодою для нарощування державного видобутку блакитного палива, наголошує Коболєв.

Що ж до угод про спільну діяльність – це була вимушена річ, яка, напевне, мала корупційні елементи
Андрій Коболєв

«Головна причина – ціни на газ. Друге – внутрішні проблеми компанії, певна неефективність розвитку видобування. Що ж до угод про спільну діяльність – це була вимушена річ, яка, напевне, мала корупційні елементи. Бо «спільна діяльність» відбувалася в умовах, коли «Укргазвидобування» мало змогу продавати газ по 30 доларів за тисячу кубометрів, а приватні компанії – по 400. Зараз ситуація змінилася: ми плануємо припинити спільну діяльність як факт», – обіцяє посадовець.

Раніше «Нафтогаз» оприлюднював ціни для різних категорій комерційних споживачів: ідеться про близько 8 тисяч гривень за тисячу кубометрів, тобто дещо більше за ціну імпортного газу для України. Як наслідок цього, на промисловому ринку природного газу вже немає монополії, тут працює низка західних газових операторів, стверджує Андрій Коболєв.

В ПАТ «Укргазвидобування» не виключають, що переглядатимуть так звані угоди про спільну діяльність – домовленості, за якими частину родовищ державна компанія розробляє спільно з приватними та ділить видобутий газ, прибутки і податковий тягар. Найбільший приватний видобувник, що працює за угодою про спільну діяльність – підприємство «Карпатигаз», яким володіють офшорні компанії. «Укргазвидобування» ініціює міжнародні суди проти цієї компанії.

Одночасно під час газового інвестиційного форуму та виступів посадовців цей захід пікетували кілька десятків активістів, які представилися «самообороною Києва». Вони звинуватили керівництво «Укргазвидобування» у корупції й закликали уряд звільнити його. Коболєв та Демчишин назвали їхні звинувачення безпідставними і наголосили, що контролюючі органи перевіряють підприємство увесь час. Андрій Коболєв поширив у себе в facebook пости експертів, які пояснюють протести проти керівництва «Укргазвидобування» і «Нафтогазу» тим, що певні політики та пов’язаний з ними бізнес втратили можливість заробляти за рахунок державного газовидобутку.

Чимяо Фан
Чимяо Фан

Подібну тезу озвучив під час газового форуму і директор Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Чимяо Фан. Він визнав, що у сфері газовидобування була величезна корупція, викликана тим, що газ для населення коштував у кілька разів менше за його ринкову вартість. Нині корупцію в галузі вдалося суттєво зменшити, визнає він.

Україна має всі передумови для того, щоб збільшити власний видобуток газу, зазначив у розмові з Радіо Свобода Іван Плачков, президент Асоціації газовидобувних компаній України. Але для цього, на його думку, потрібно нормалізувати ціноутворення на газ, тепло та електроенергію.

Що ж до цінової політики – я не розумію принципів формування тарифів та цін на енергоносії в Україні. Вони є нелогічними, ситуативними
Іван Плачков

«На «Укргазвидобування», як на державну компанію, покладене додатково навантаження, і вони не можуть працювати на ринкових умовах. Тому вона має негативні показники. Водночас є всі передумови для збільшення видобутку, і уряд та «Нафтогаз» мають намір створити всі умови для нормальної роботи державної компанії. Що ж до цінової політики – я не розумію принципів формування тарифів та цін на енергоносії в Україні. Вони є нелогічними, ситуативними, я не бачу там математичної логіки. Щоб формувати тарифи – потрібно розробити енергетичний баланс України (зрозуміти, скільки енергоресурсів та за якою ціною Україна виробляє, імпортує та споживає)», – пропонує Іван Плачков.

Переважна більшість представників газовидобувного бізнесу озвучували ті ж самі передумови для розвитку приватного газовидобутку: зменшення ренти та бюрократії в оформленні родовищ, прозорі тендери на них та сприяння інвесторам на рівні місцевої влади.

Нині Україна споживає трохи менше від 35 мільярдів кубометрів газу на рік, більш ніж половина від якого – місцевого видобутку, а решта – імпорт з Євросоюзу та меншою мірою з Росії. Оскільки за рік промисловість, комунальники і українські громадяни зекономили понад 15% газу, то за умови зростання свого видобутку Україна за декілька років майже не залежатиме від імпорту цього енергоресурсу, припускають в Міненерговугілля.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG