Доступність посилання

ТОП новини

Інтернет-війни: «боти», «тролі» і «лідери думок» (огляд преси)


В кожній соцмережі працює 20-30 тисяч захисників «русского мира», які працюють цілодобово і отримують гроші – видання

Скандал з «панамськими документами» спричинив величезний резонанс у соцмережах: тільки ледачий не написав блог про «зраду» і не дискутував в коментарях з опонентами. Експерти газети «Сегодня» переконують – над обговоренням новин працюють команди спеціально навчених людей, які представляють її у вигідному для замовника світлі. Газетярі з’ясували – у чому секрет інтернет-вiйн і як формується громадська думка в соцмережах. Видання нагадує, що першою в 2007-2009 роках цю технологію в Україні випробувала лідерка тодішнього БЮТу Юлія Тимошенко в розквіт своєї політичної кар'єри. Але лідером інтернет-баталій безумовно стала Росія: за різними оцінками в кожній соцмережі плаває мінімум 20-30 тисяч захисників «русского мира», які працюють позмінно цілодобово і отримують гроші з державної скарбниці. Видання пише, що нині практично кожна велика українська політсила має цілу команду таких фахівців. У них є своя ієрархія: існують «боти», «тролі» і «лідери думок». На чолі інформаційної ланцюга стоять останні. Докладніше про це газета розповідає в статті «Інтернет війни: як підняти хай в мережі».

Незважаючи на те, що боротьба з корупцією в Україні лишається одним із головних пріоритетів державної політики, обсяги хабарництва в країні продовжують зростати, стверджує газета «Сегодня». Причому виріс як і сам розмір хабара, так і загальна сума, яку отримали корупціонери в минулому році. Про це свідчать дані міжнародної компанії Transparency International, яка проаналізувала обсяги корупції в Україні. Так, середній розмір підкупу в країні збільшився на 10 тисяч гривень, а загальна сума за рік зросла на 3 мільйони гривень. Газета розібралася, чому ситуація з антикорупцією погіршується і чого українцям чекати до кінця цього року. Заголовок публікації – «Хабарі в Україні: дають більше, садять менше».

Газета «День» пише, що після окупації частини територій України Росією постало нагальне питання встановлення лінії розмежування на Донбасі з відповідним режимом пропуску. Враховуючи те, що окуповану територію досі такою не визнано (лише в проміжних документах фігурує фраза «тимчасово окупована»), а кордон з агресором досі не перекрито, перетин згаданої лінії на той час стало питанням умовним. Влітку 2014 року нашвидкуруч були встановлені блокпости, режим перетину яких полягав в обов’язковій реєстрації на окремих пунктах, поверхневому обшуку валіз та перевірки документів. Така система перетину не провокувала зайвих ускладнень і черг ні на блокпостах, ні на лінії розмежування. Через деякий час ситуація змінилася в гіршу сторону. Зокрема, був введений режим перепусток, суть якого полягала в обов’язковій реєстрації на сайті СБУ, після чого заявнику або дозволяли в’їзд на вільну територію України, або відмовляли. Докладніше з проблемами на блокпостах, кому вони вигідні і як їх можна усунути, «День» розповідає в публікації «Вихід із пастки, або Чи можна «олюднити» лінію розмежування».

У сьогоднішньому парламенті є тільки 50 людей, які показують своє прагнення і бажання протистояти системі, переконує експерт тижневика «Країна». На його думку, всі народні депутати, що представляють фінансово-промислові групи, всі політичні угруповання, створені до 2014 року, повинні залишити політику. Якщо не хочуть сидіти. Бо кожного є за що ув’язнити – люди багато років крадуть, порушують закони, Конституцію. Наприклад, уся прокуратура незаконно відкривала справи, тиснула на політичних супротивників, підтасовувала факти. Це – головна процедура, яку треба обговорювати у Верховній Раді. А дискутувати, з яких фракцій буде коаліція, скільки депутатів туди увійдуть – немає ніякого значення, переконаний експерт тижневика «Країна».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG