Доступність посилання

ТОП новини

Табір прихильників «ні» в Нідерландах святкує перемогу на референдумі


Цей референдум є своєрідною маніпуляцією – український посол в Нідерландах

Гаага – Нідерландці, за попередніми результатами екзит-полів, відкинули можливість ратифікації Угоди про асоціацію України з Європейським союзом. Результат був передбачуваним, бо настрої серед громадян цієї країни були продиктовані євроскептиками та популістами. Згідно з опрацьованими на 8-у годину ранку четверга даними, «за» висловились 38,1% учасників референдуму, «ні» – 61,1%, явка склала лише 32,2%.

Табір нідерландських євроскептиків та популістів, який, вочевидь, доволі успішно закликав голосувати «ні», хоч і без офіційних результатів, які очікуються через кілька днів, але вже нині святкує перемогу. Політик-ксенофоб із євроскептичної Партії свободи Герт Вілдерс у середу пізно ввечері у своєму мікроблозі Twitter написав своїм прихильникам різнокольоровими великими літерами «Дякую».

Нідерландський депутат від соціалістів, які теж активно пропагували відкидання асоціації, Гаррі ван Боммел, радіючи, каже Радіо Свобода, що торгівлю з Україною будуть розвивати, але без політичного зближення.

Люди не хочуть асоціації з державою, де вирує внутрішній конфлікт, де загинуло майже 10 тисяч осіб. Нідерландці не хочуть нарощування напруження між Євросоюзом та Росією. Це немудро
Харрі ван Боммел

«Двоє з трьох учасників голосування сказали «ні» цій угоді. Люди не хочуть асоціації з державою, де вирує внутрішній конфлікт, де загинуло майже 10 тисяч осіб. Нідерландці не хочуть нарощування напруження між Євросоюзом та Росією. Це немудро. Ми, я впевнений, впровадимо торговельну угоду, але не з поглибленою та всеосяжною політичною угодою, яку становить цей договір», – каже політик з табору «ні».

«Втім, ці понад 60 відсотків заперечень з понад 30-відсоткової явки, згідно зі статистичними даними, не складать навіть одного відсотка від загальної кількості населення ЄС, тож, як бачимо, все це доволі відносно», – додає він.

Нідерландський уряд обіцяє «акуратне рішення»

Марк Рютте
Марк Рютте

Марк Рютте, прем’єр-міністр Нідерландів, за попередніми результатами голосувань заявив, що «тепер крок за кроком, спочатку дочекаємося остаточних результатів, далі будемо обговорювати це в уряді, далі в парламенті, потім у ЄС».

«Хочу одразу попередити людей, щоб не було поспішних очікувань: ми не хочемо підводити людей, які прийшли голосувати, і з повагою до їхнього вибору – за чи проти – ми ухвалимо дуже акуратне рішення», – заявив нідерландський прем’єр.

Ми робили все, що змогли, закликаючи до підтримки
Маріт Марій

Маріт Марій, депутат парламенту Нідерландів від Робітничої партії, проводила широку кампанію «за» угоду, закликаючи співвітчизників активно не слухати безпідставних аргументів місцевих популістів. Нині вона доволі обережна у висновках та не приховує свого розчарування.

«Мусимо зачекати остаточних висновків, але ми робили все, що змогли, закликаючи до підтримки (угоди)», – каже вона.

Потрібна постійна боротьба з корупцією, а не під референдум – Лещенко

Особливо розчаровані, хоча й не втрачають оптимізму, дуже активні українсько-нідерландські організації, які проводили широку кампанію за асоціацію. На думку посла України в Нідерландах Олександра Горіна, референдум та його результати – це своєрідна маніпуляція, адже організатори референдуму відкрито заявляли, що йдеться не про Україну, а про ускладнення відносин нідерландців та ЄС.

Це є своєрідною маніпуляцією, яка була зроблена організаторами, яка не є рисою дійсно демократичного процесу
Олександр Горін

«У будь-якому разі, явка в 30 відсотків свідчить про те, що більшість нідерландців однозначно висловились проти самого референдуму в тому вигляді, в якому він був запропонований, – вважає дипломат. – Як на мою думку, це є своєрідною маніпуляцією, яка була зроблена організаторами, яка не є рисою дійсно демократичного процесу».

Зі свого боку, народний депутат Сергій Лещенко, який протягом останнього тижня багато агітував у Нідерландах на користь України, додає, що референдум дав українській владі урок.

Ми бачили на власні очі: на перших шпальтах місцевих газет скрізь «Панама», скрізь Порошенко, а поряд фото Путіна. Їх порівнюють, і це дає дуже негативний сигнал
Сергій Лещенко

«Звичайно, слід покращувати репутацію власної держави, по-перше рівня життя, а по-друге – боротьба з корупцією – це головна проблема, – пояснює депутат. – Ми бачили на власні очі: на перших шпальтах місцевих газет скрізь «Панама», скрізь Порошенко, а поряд фото Путіна. Їх порівнюють, і це дає дуже негативний сигнал. Також щоб була боротьба з корупцією перманентна, а не під референдум. Тоді, якщо колись постане питання про членство, то це не викликатиме таких широких дебатів».

Нарешті, перемога «ні», вочевидь, спровокує чималий тиск на уряд Марка Рютте, бо змусить уряд і парламент Нідерландів стати більш євроскептичними, якщо вони хочуть залишатися при владі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG