Доступність посилання

ТОП новини

Донбас вже завтра потребуватиме робочих рук – керівник Держслужби зайнятості


Донбас – зона безробіття
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:19:06 0:00

Необхідні будуть, зокрема, робочі спеціальності, щоб відбудовувати схід країни ‒ Сергій Кравченко

Сотні тисяч жителів Донбасу були змушені покинути свої домівки і робочі місця після початку збройного конфлікту в 2014 році. Зруйнований війною Донбас став справжньою зоною безробіття – по обидва боки від лінії розмежування. Чи є у держави чітка стратегія працевлаштування переселенців? Які професії будуть потрібні на Донбасі вже завтра? Що робити з високим рівнем безробіття на окупованих територіях? Відповіді на ці питання шукали в програмі «Донбас.Реалії» разом із Сергієм Кравченком, виконувачем обов’язків голови Державної служби зайнятості.

‒ Яка нині ситуація із працевлаштування переселенців? Та чи є спеціальні програми для них?

У нас є одинадцять центрів професійної технічної освіти, де ми можемо перевчити кожного, хто до нас звернувся

‒ Одна з наших програм ‒ видача ваучерів переселенцям і військовим АТО, які мають бажання покращити свої навички та працевлаштуватися. Також у нас є 11 центрів професійної технічної освіти, де ми можемо перевчити кожного, хто до нас звернувся. Як правило, це – робочі професії, оскільки ринок праці сьогодні потребує найбільше саме робочих спеціальностей. Наприклад, слюсар у нас може отримувати до 20 тисяч гривень. Це – заробітна плата менеджера на підприємстві.

У нас є пільги для працедавців: ми компенсуємо середній заробіток за працевлаштування військових АТО або переселенців

Також у нас є пільги для працедавців: ми компенсуємо середній заробіток за працевлаштування військових АТО або переселенців. Зазначу, що працедавці неактивно цим користуються. В країні 1,7 мільйона внутрішньо переміщених осіб, з такою кількістю стикалося мало країн в світі, відтак, навряд вони можуть нам і допомогти. Тому ми напрацьовуємо власний досвід. Ми шукаємо будь-які можливості співпраці з міжнародними організаціями, які можуть допомогти. На сьогодні у нас є одноразова виплата на відкриття власної справи. Наприклад, один із військових АТО отримав таку допомогу на власну справу: він шиє форму для бійців на сході. Він каже, що знає, якою ця форма мусить бути, як має виглядати – і нині у Білій Церкві шиє цю форму. Тобто у нас справді є маленькі проекти, які діють.

‒ Чи знаєте Ви про програму ваучерів, коли людям за працю видають їжу? Як ставитеся до цього?

У Державній службі зайнятості розробляються дистанційні курси, на яких можна навчити певним професіям

‒ Це викликає обурення, оскільки в наших центрах у Краматорську і Сєвєродонецьку відкриті центри професійної технічної освіти, де людину можуть навчити користуватися комп’ютером та займатися підприємництвом. Ми співпрацюємо з ООН, і на гроші японців ми відкрили комп’ютерні класи. Також ми відкрили центри реабілітації людей з особливими потребами внаслідок військових дій, готуємо їх, аби якнайшвидше вони змогли знову працювати. Нині у Державній службі зайнятості розробляються дистанційні курси, на яких можна навчити певним професіям. Також у нас є меморандум про співпрацю з компанією «Арбер», яка потребує швачок.

‒ Що Вам відомо про ситуацію на непідконтрольних територіях? Чи можна там нині працевлаштуватися?

Із кінцем подій на Донбасі країні необхідні будуть робочі спеціальності, зокрема, будівельники. Уже зараз, наприклад, ринку праці потрібно 5 тисяч продавців. Ці вакансії відкриті

‒ Державна служба зайнятості не моніторить те, що відбувається на окупованій території, оскільки вона, на жаль, не підконтрольна Україні. Сподіваємося, що найближчим часом війна скінчиться, і запрацюють підготовані для цього проекти у співпраці із USAID, Міжнародною організацією міграції, ПРООН та низкою інших міжнародних організацій. Також із кінцем подій на Донбасі країні необхідні будуть робочі спеціальності, зокрема, будівельники. Оскільки схід країни потребуватиме відбудови. Крім того, уже зараз, наприклад, ринку праці потрібно 5 тисяч продавців. Ці вакансії відкриті. Тому робота є для людей. Уся інформація з приводу інших вакансій є на нашому сайті. На жаль, переселенцям, які приїжджають, вигідніше отримувати допомогу по безробіттю, аніж іти працювати.

‒ Як Ви можете прокоментувати ситуацію із безробіттям людей на окупованих територіях?

‒ Перспективи розвитку у цих регіонах немає. Продукцію у них сьогодні ніхто не купує. Найімовірніше, ситуація там погіршуватиметься. Сумніваюся у тому, що ринок праці там розвиватиметься.

‒ Чи створюватимуться спеціальні робочі місця для переселенців, як в Росії? Принаймні, про це там повідомили офіційно.

‒ В Росії про це лише оголосили, але подивимося, як вони це реалізують. Оскільки часто ті, хто залишив Україну, повертаються за кілька місяців і кажуть, що їх там не приймають взагалі. Ситуацію з робочими місцями ми вивчаємо із міжнародними компаніями. Перспектива є така: створення індустріальних парків у економічно не розвинутих регіонах. Там ми могли б задіяти саме тих людей, які мають вищу освіту з відповідних спеціальностей. Доки ми вивчаємо цей проект.

  • Зображення 16x9

    Олексій Мацука

    Олексій Мацука – український журналіст. У квітні 2014 року увійшов до списку «100 героїв інформації», вперше опублікованого організацією «Репортери без кордонів». У жовтні 2014 року Олексію Мацуці присуджено міжнародну премію International Press Freedom Award організацією «Канадські журналісти за свободу висловлювань» (англійською: Canadian Journalists for Free Expression).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG