Доступність посилання

ТОП новини

«Порошенко посадив третього свого друга. У крісло генпрокурора» – соцмережі


Соцмережі активно обговорюють призначення Юрія Луценка генпрокурором

12 травня Верховна Рада внесла зміни до деяких законодавчих актів щодо діяльності Генеральної прокуратури, які дали змогу Юрію Луценку стати кандидатом у керівники ГПУ. Після цього президент Петро Порошенко невідкладно підписав закон, який поспіхом опублікувала у спецвипуску газета «Голос України». А невдовзі парламент після запитань до кандидата проголосував за нового генерального прокурора України. За призначення Луценка проголосувало 264 парламентарів​. Соціальні мережі заполонили численні фотожаби та коментарі про блискавичне призначення Юрія Луценка генеральним прокурором України.

Президент України Петро Порошенко підписав ухвалений закон, який дозволяє обіймати посаду генпрокурора особі без юридичної освіти, таким чином відкриваючи можливість очолити Генпрокуратуру Юрію Луценку, нинішньому голові фракції «Блок Петра Порошенка» в парламенті (саме про нього, як головного претендента на крісло генпрокурора раніше повідомляли деякі ЗМІ, та й у БПП підтверджували, що не проти кандидатури Луценка на цю посаду).

А вже буквально через кілька годин підписаний президентом закон був опублікований у спецвипуску газети Верховної Ради «Голос України».

А близько 6-ї вечора після запитань до кандидата на посаду парламент віддав 264 голоси, призначивши Юрія Луценка на посаду генерального прокурора України.

У соцмережах політики, журналісти та пересічні користувачі ледь встигали коментувати блискавичний розвиток подій.

«Бліц може бути не тільки в журналістиці. Бліц може бути і в законодавстві, – зазначає на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook народний депутат Віктор Чумак. – За обідню перерву спікер зобов'язаний його підписати, передати президенту, той провести експертизу, отримати відповіді від всіх причетних міністерств та відомств думки щодо застосування/не застосування права «вето», підписати його, оприлюднити в газеті«Голос України», підготувати подання на призначення генпрокурора, направити його до ВРУ, комітет ВРУ розглянути подану кандидатуру, внести постанову до Голови ВРУ, отримати висновки юридичного та головного науково-експертного управлінь і внести в зал. Зал проголосувати за внесену постанову. Президент видати відповідний Указ. І все це само собою в абсолютно законний спосіб. Я нічого не забув? А мені потрібна амнезія. Хоча б часткова».

Дивуються темпам призначення нового генпрокурора і в журналістському середовищі.

Окрім того, редактор видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва-Боровик звернула увагу, що цього ж дня Ігоря Кононенка було поновлено на посаді першого заступника голови фракції БПП Юрія Луценка:

​І не лише вона:

Сам Луценко під час виступу перед депутатами Верховної Ради зазначив: «Мені дуже неприємно, що через мене було внесено правки у діючий закон про прокуратуру». І попросив не порівнювати цей закон із голосуванням за «закони 16 січня».

Однак користувачі соцмереж все ж не стрималися:

«З такою швидкістю зранку ми можемо опинитися в НАТО»

Чи не найбільше у соцмережах обговорюють і обурюються тим, яким чином лідер фракції БПП Юрій Луценко йшов до посади генпрокурора.

«Закон у порушення цілої низки міжнародно-правових актів ООН, Ради Європи дозволяє Юрію Віталійовичу не мати юридичної освіти на посаді генпрокурора. ...За закон дали голоси колишні регіонали, які б мали стати клієнтами нового генпрокурора. Цікаво, за яку ціну?» – написала на своїй сторінці народний депутат Світлана Заліщук.

«Я спостерігала за Луценком давно і симпатизувала йому. Бо бачила його на Майдані, в складні хвилини, бачила, як він спілкувався з людьми. І навіть думала, що йому, може, вдасться щось змінити в ГПУ. Так я невиправний ідеаліст, так я наївна. АЛЕ те, яким чином відбувається зараз його призначення, це реально ганьба(((( Ми всі бачили, як довго іноді закони йдуть з ВР до АП , підписуються... Порошенко кілька місяців не може визначитись із складом ЦВК, навіть при тому, що має кандидатури від усіх фракцій ще з нового року. А тут, прийняли, підписали, передали, опублікували, роздрукували, постанову зареєстрували, в тираж передали і комітету теж віддали. І все це за кілька годин...» – прокоментувала ситуацію журналістка Оксана Коваленко.

Луценко генпрокурор: «за» і «проти»

Користувачі соцмереж неоднозначно поставилися до постаті нового генпрокурора. Одні висловлювали думки, що йому треба дати шанс, інші ж наполягали, що так справи не робляться.

Карикатура Олексія Кустовського
Карикатура Олексія Кустовського

«Судячи з усього, новий генеральний прокурор Юрій Луценко зосередить свою активність проти відсутнього в країні Віктора Януковича», – зазначив на своїй сторінці народний депутат Мустафа Найєм.

«А ось його союзники і соратники успішно продовжують працювати вже з новою владою, багато представників якої вже конкурують зі своїми попередникам. Вони сидять в парламенті, в абінеті міністрів, ходять в адміністрацію президента і їм плювати на долю Віктора Януковича. І я боюся, цих людей Юрій Віталійович не чіпатиме», – висловив занепокоєння він.

Загалом же соцмережі до призначення поставилися з численними фотожабами і скепсисом:

  • Зображення 16x9

    Любов Багацька

    Web/SMM-редактор програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший»). На Радіо Свобода з квітня 2014 року. Закінчила Інститут журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Займалася громадською діяльністю. Працювала літературним редактором (Видавництво «Махаон-Україна»), культурним та книжковим оглядачем. Дописувала у видання «Українська правда», «День», «Український тиждень», «Zaxid.net», «Україна молода», УНІАН, «Лівий берег», «Літературна Україна» та інші.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG