Доступність посилання

ТОП новини

Передумов для проведення виборів на окупованій території немає ‒ Айвазовська


Мінський глухий кут. Де вихід?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:16:38 0:00

Мінський глухий кут. Де вихід?

Жоден законопроект про вибори у Мінську не обговорюється ‒ експерт у переговорній групі

Політики і дипломати в Мінську вже багато місяців шукають вихід із політичного глухого кута – і поки безуспішно. Тим часом на Донбасі перемир’я дотримується вельми умовно. І в «сірій зоні» місцеві жителі посилено готуються до можливої активізації воєнних дій. Чи можна знайти вихід із «мінського тупику»? Чому реальний перебіг переговорів замовчується сторонами? Чи відбудуться місцеві вибори на окупованих територіях у цьому році? Відповіді на ці запитання шукаємо в студії «Донбас.Реалії» разом із Ольгою Айвазовською, яка зараз має статус експерта в політичній переговорній групі в Мінську.

‒ Що Вас найбільше вразило з того боку переговорів у Мінську, адже до цього за процесом Ви спостерігали на відстані, як і усі інші.

Найбільша помилка України в тому, що вона не комунікує із суспільством щодо процесу у Мінську

Найбільша помилка України в тому, що вона не комунікує із суспільством щодо процесу у Мінську. Важливо розуміти, що ОРДЛО, наприклад, активно розсилає прес-релізи, інформує громадян, які проживають на тимчасово окупованих територіях щодо порядку дискусій, їхнього особистого інтересу та позицій інших сторін, навіть вивішує список учасників переговорів. Водночас, Україна веде достатньо закриту роботу.

Коли я увійшла у переговорний процес як експерт, то зрозуміла, що позиція нашої країни незламна

Коли я була зовні цього процесу, то мала недовіру як до самого процесу, так і до позиції інших сторін. Зокрема, це стосується позиції України. Оскільки усе, що пишуть в українських, російських ЗМІ, а також на територіях, непідконтрольних Україні, вводить в оману. Коли я увійшла у переговорний процес як експерт, то зрозуміла, що позиція нашої країни незламна. Які б ультиматуми не ставилися, уся тактика переговорів формується довкола реалізації завдань та інтересів держави.

‒ Чи можна назвати переговори у Мінську «глухим кутом»?

Це стосується не усіх робочих підгруп. Є інформація, що економічна та безпекова підгрупи мають прогрес у вирішенні вузьких, конкретних питань. Часом успіх має і гуманітарна, зокрема, щодо звільнення заручників. Для політичної підгрупи «глухий кут» є не ознакою, а станом, у якому ми перебуваємо. Оскільки прогрес у політичній підгрупі прямо залежить від прогресу довготерміново-стратегічного, гуманітарного та економічного. Не може бути прийняте рішення про проведення виборів, їхній формат або амністію, якщо не виконані усі передумови з першого до третього пункту мінських угод.

‒ Тобто говорити про вибори в ОРДО і ОРДЛО завчасно?

Передумов для проведення виборів станом на зараз там немає. Жоден законопроект про вибори не обговорюється у політичній підгрупі або в мінському форматі

Я думаю, так. Це моя особиста позиція. Передумов для проведення виборів станом на зараз там немає. І також я б хотіла наголосити, що жоден законопроект про вибори не обговорюється у політичній підгрупі, або в мінському форматі. Українська сторона відстоює позицію, що цей нормативно-правовий акт під юрисдикцією Верховної Ради України, зокрема, його ухвалення. Жодна позиція або документ не можуть бути винесені в парламент просто з метою натискання кнопок. Політична дискусія з цього питання мусить відбутися у Києві.

  • Зображення 16x9

    Олексій Мацука

    Олексій Мацука – український журналіст. У квітні 2014 року увійшов до списку «100 героїв інформації», вперше опублікованого організацією «Репортери без кордонів». У жовтні 2014 року Олексію Мацуці присуджено міжнародну премію International Press Freedom Award організацією «Канадські журналісти за свободу висловлювань» (англійською: Canadian Journalists for Free Expression).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG