Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент і безвізовий режим для України. Коли саме?


«Українці доклали зусиль, що їх цінують, що була констатація реального прогресу» – доповідач Європарламенту з безвізового режиму для України

Брюссель – Комітет Європейського парламенту з громадянських свобод, правосуддя та внутрішніх справ 26 травня провів перше засідання щодо надання Україні безвізового режиму. Сумнівів у тому, що оцінка євродепутатами прагнень українців до візової лібералізації буде позитивною й завершиться вчасно, практично немає. Хоча несподівані перешкоди теж можливі.


Після «горнила» Єврокомісії, яка визнала, що Україна готова до безвізового режиму, питання скасування віз потрапило на стіл депутатів Європарламенту, де у четвер пройшли перші консультації.

З огляду на те, що серед євроустанов саме Європейський парламент є, так би мовити, найбільш «проукраїнським», вочевидь, якихось особливих перешкод Україні для скасування віз тут виникати не повинно.

Тепер люди відчують, що болючі реформи, зокрема, для скасування віз, дають позитивні результати
Любов Непоп

На найбільшу підтримку українців саме євродепутатами звернула увагу й заступник представника Місії України при ЄС Любов Непоп, яка, взявши слово на короткому 15-хвилинному засіданні в Комітеті Європейського парламенту з громадянських свобод, правосуддя та внутрішніх справ, зауважила, що нині «настав час перетворити слова на справи». Тим паче, що план переходу до візової лібералізації вже сам по собі є поштовхом до проведення в Україні важливих реформ, і «тепер люди відчують, що болючі реформи, зокрема, для скасування віз, дають позитивні результати».

«Безвізовий режим» на початку осені?

Проте українське питання щодо візової лібералізації, на думку низки політиків та експертів, може загальмуватися, скажімо, кризою мігрантів чи впровадженням оновленого механізму із зупинки візового режиму, який наразі обговорює Євросоюз.

Марія Ґабріел, доповідач із візової лібералізації для України, вважає, що цього не повинно статися. Євродепутат пояснює, що це два різні досьє, які йтимуть паралельно, не заважаючи одне одному.

Ми бачимо, що критерії виконані, і як тільки це буде засвідчено, безвізовий режим Україні буде наданий
Марія Ґабріел

«Цей механізм не є негативним, а, навпаки, покращить нашу здатність реагувати на виняткові ситуації чи кризи, – пояснює Ґабріел. – Не думаю, що його прямо пов’язуватимуть із «українським досьє». Ці два досьє йдуть паралельно, а Європарламент робитиме свою роботу: і покращуватиме цей механізм, і, водночас, візовий процес для України триватиме».

«Ми бачимо, що критерії виконані, і як тільки це буде засвідчено, безвізовий режим Україні буде наданий», – заявила євродепутат, що готує звіт щодо скасування віз громадянам України. Заперечує Марія Ґабріел і ризик того, що розгляд українського «безвізу» можуть об’єднати в один пакет, скажімо, з розглядом візової лібералізації для Туреччини.

Щодо термінів надання українцям права вільно подорожувати «шенгеном», то, відмовляючись щось стверджувати остаточно, Марія Ґабріел, каже, що за нею затримок не буде. На її погляд, доволі реально виглядає саме початок осені, який українська влада називає крайньою межею, відколи українці нарешті зможуть подорожувати без віз.

Констатація реального прогресу

Стосовно самого «українського досьє», болгарський парламентар Марія Ґабріел каже, що на перший погляд все виглядає доволі позитивно.

Українці доклали зусиль, що їх цінують, що була констатація реального прогресу
Марія Ґабріел

«Тепер ми залучені в процес, який я вже тепер, забігаючи вперед, розцінюю як позитивний, – пояснила європарламентар. – Адже те, що ми вже досягли цієї стадії, свідчить, що українці доклали зусиль, що їх цінують, що була констатація реального прогресу. Тож нині розгляньмо це досьє, знайдімо відповіді на запитання, щоб вони не виникали після, щоб не було непорозумінь. І хай наш сигнал буде потужним і об’єднаним».

Тож, як показали перші короткі консультації, наснага й настрій у європарламентарів, у першу чергу доповідача з питання візової лібералізації України, доволі позитивні.

Однак до остаточного голосування в Комітеті Європарламенту з громадянських свобод, правосуддя та внутрішніх справ може пройти від кількох тижнів до двох місяців.

Після цього, а також, коли фінальний зміст тексту буде затверджений Радою міністрів внутрішніх справ ЄС, українці зможуть подорожувати Шенгеном без віз. Тобто, як орієнтується офіційний Київ, орієнтовно це станеться восени.

Якщо, звичайно, на цьому шляху не виникне якихось непередбачуваних перешкод.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG