Доступність посилання

ТОП новини

Відновити довіру до прокуратури – останній шанс для Луценка – політолог Магда


Новопризначений генеральний прокурор України Юрій Луценко під час своєї першої прес-конференції на посаді генпрокурора у Києві. 30 травня 2016 року
Новопризначений генеральний прокурор України Юрій Луценко під час своєї першої прес-конференції на посаді генпрокурора у Києві. 30 травня 2016 року

«Генпрокуратура виглядає на сьогоднішній момент настільки неадекватною в нинішній ситуації в країні, що потрібні вже не еволюційні, а революційні зміни»

Юрій Луценко провів свою першу на посаді Генпрокурора прес-конференцію. Розповів про нові призначення, відреагував на гучні заяви, пообіцяв «кінець прокурорських криш». Що було несподіваного в його спілкуванні з пресою? Про це Радіо Свобода запитало політичного експерта Євгена Магду.

Євген Магда
Євген Магда

– У Юрія Віталійовича є певний імідж такої людини, достатньо балакучої, але на цей раз він був красномовним, проте (без порожніх обіцянок – ред.), не прозвучало такого, що от «сьогодні зранку прийшов колишній депутат Ландік свідчити про вибори у Луганській області і ми вже готові всім висловити підозру». Тобто такий особистий підхід мене тішить, тому що це говорить про те, що щось таки змінюється, і Луценко, очевидно, усвідомлює відповідальність за свої дії на цій посаді.

Він буквально після призначення відразу сказав, що розуміє, що невдача для нього означатиме кінець політичної кар’єри, і я думаю, що він тому й витримав таку паузу невелику перед першою зустріччю з пресою.


– А як Ви гадаєте, чому саме сьогодні ця прес-конференція? Все ж таки вона не була запланована саме на цей день.

– Вона була запланована минулого тижня, але її перенесли на цей тиждень, я думаю, це було логічно з огляду на появу Надії Савченко – Ви ж розумієте, що в інформаційному плані повернення Надії Савченко, так скажемо, з’їло весь порядок денний минулого тижня повністю, без всяких винятків.

– Чи не пов’язуєте Ви те, що саме сьогодні ця прес-конференція відбулася, з тим, що на вихідні з’явилася інформація про так звану «чорну бухгалтерію», і Луценко так чи інакше мав би коментувати цю подію?

Швидше, він хотів розвіяти міф про те, що залишаться всі старі заступники генерального прокурора і нікого нового не буде

– Цю інформацію про «чорну бухгалтерію» передали до Національного антикорупційного бюро, а не до Генеральної прокуратури. Тому Луценко тут може коментувати виключно опосередковано, не напряму. Швидше, він хотів розвіяти міф про те, що залишаться всі старі заступники генерального прокурора і нікого нового не буде. Але ми бачимо, що це не так.

– Ви говорили на початку, що для Вас несподіваним було те, що не було популізму. А ось коли Юрій Луценко каже, що настав кінець «прокурорських кришувань» – чи це не можна вважати проявом популізму?

Часом доцільно гучно крикнути про це в мегафон чи в мікрофон на всю країну для того, щоб люди на місцях, представники прокуратури задумались про свої дії

– Я думаю, що це декларація добрих намірів і сигнал по всій ієрархії прокурорських робітників. Тобто, в даному випадку часом доцільно гучно крикнути про це в мегафон чи в мікрофон на всю країну для того, щоб люди на місцях, представники прокуратури задумались про свої дії. І, до речі, те, що Богдан Вітвіцький – достатньо вже відомий в Україні американський юрист – буде на чолі Генеральної інспекції, це теж цікавий крок, тому що його розглядали як можливого антикорупційного прокурора, він там не пройшов за конкурсом, але бачите – він згодився в новій ролі.

– А ось з приводу вже згаданої «чорної бухгалтерії», яка, як Ви кажете, не є справою генерального прокурора, однак він відповів на це запитання, якраз кореспондент Радіо Свобода ставив його, і він сказав, що всі можуть бути дуже здивовані, коли виявиться, що імена, які будуть названі, це імена «дуже гучних політиків» нинішніх. Кого він мав на увазі, як Ви гадаєте?

Було б дивно, якби правляча на той момент Партія регіонів, як то кажуть, тренувалась би на кішках, тобто, мала справу з якимось дріб’язком

– Я думаю, що про це краще питати не Юрія Луценка, а Віктора Трепака, який передав ці документи до Національного антикорупційного бюро. Луценко, на мою думку, почуває себе в цьому сенсі достатньо впевнено, тому що він перебував значний термін в ув’язненні і навряд чи хтось у цей час із Партії регіонів із ним намагався домовлятися на фінансовій основі. А те, що це можуть і повинні бути відомі політики, то у мене немає сумнівів, оскільки було б дивно, якби правляча на той момент Партія регіонів, як то кажуть, тренувалась би на кішках, тобто, мала справу з якимось дріб’язком.

– Ми сьогодні запитали перехожих Києва про те, чи може, на їхню думку, Юрій Луценко на посаді генерального прокурора відновити довіру до прокуратури як такої. А як Ви вважаєте?

Це як останній шанс для всієї прокурорської системи, тому що вона виглядає настільки неадекватною в нинішній ситуації, що потрібні вже не еволюційні, а революційні зміни

– Я теж зараз належу до перехожих Києва, тому що стою на київській вулиці, і думаю, що так, може. І це, як я вже говорив, у якомусь сенсі і як останній шанс для Луценка, так і шанс для Генеральної прокуратури, для всієї прокурорської системи, тому що вона виглядає на сьогоднішній момент настільки неадекватною в нинішній ситуації в країні, що потрібні просто дійсно вже не еволюційні, а революційні зміни. Інакше мало що цікавого і доброго на нас чекає.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG