Доступність посилання

ТОП новини

Вишеград посилює військову співпрацю з Україною та з недовірою ставиться до Росії


Прем’єр-міністри країн Вишеградської четвірки Віктор Орбан, Беата Шидло, Богуслав Соботка, Роберт Фіцо (л > п), Прага, 15 лютого 2016 року
Прем’єр-міністри країн Вишеградської четвірки Віктор Орбан, Беата Шидло, Богуслав Соботка, Роберт Фіцо (л > п), Прага, 15 лютого 2016 року

Україна рухається тим же шляхом, який пройшли 15-20 років тому країни Вишеградської четвірки в плані досягнення стандартів НАТО

Прем’єр-міністри країн Вишеградської четвірки – Польщі, Чехії, Словаччини та Угорщини – проведуть восьмого червня зустріч у Празі, на якій головування перейде від Чехії до Польщі. Зустріч відбувається на тлі посилення військової співпраці всередині Вишеградської групи, а також співпраці «четвірки» з Україною. А щойно оприлюднене опитування свідчить, що громадяни країн Вишеградської групи переважно з недовірою ставляться до Росії – за винятком Словаччини, де Москві довіряє майже третина громадян.

Прем’єр-міністр Чехії Богуслав Соботка передасть головування главі польського уряду Беаті Шидло на наступні півроку – з першого липня. В зустрічі візьмуть участь також прем’єри Словаччини та Угорщини – Роберт Фіцо та Віктор Орбан і четвірка обговорить міграційну кризу в Європі (ці країни виступають проти квот на мігрантів всередині ЄС), а також британський референдум щодо членства в ЄС, призначений на 23 червня (Вишеград за те, аби Британія залишалася в ЄС – хоча б тому, що це цементує трансатлантичні зв’язки Європи та США).

Також зустріч відбувається на тлі підготовки до саміту НАТО у Варшаві, який відбудеться через місяць.

Країни Вишеградської групи погодились брати участь в ротаційній присутності нового контингенту НАТО в балтійських державах – цей крок альянс здійснює через нову наступальну політику Росії в регіоні – зокрема після анексії Криму та агресії на сході України.

«Центральна Європа виконує те, що треба» – так прокоментував рішення Вишеграду брати участь в ротаційних контингентах НАТО в Балтії чільний польський євродепутат Яцек Саріуш-Вольський.

Україні також цікава співпраця з країнами Вишеградської групи у військовій галузі, адже вони всі є членами НАТО і можуть передати Україні досвід військового реформування. Це може відбуватися через підписану угоду про участь українських вояків у спільних військових підрозділах та заходах з арміями країн Вишеградської групи.

Маємо повторити певною мірою те, що вони вже зробили, і тому працювати з ними є корисно і важливо
Леонід Поляков

«Будь-яка співпраця з потенційними союзниками і партнерами сприяє певним безпековим інтересам, але є й конкретний інтерес, бо Україна зараз рухається – не повністю, але до певної міри – тим же шляхом, який пройшли 15-20 років тому країни Вишеградської четвірки в плані досягнення стандартів НАТО, в плані досягнення взаємосумістності з підрозділами країн НАТО. Тобто, маємо повторити певною мірою те, що вони вже зробили, і тому працювати з ними є корисно і важливо», – каже Радіо Свобода український військовий експерт Леонід Поляков.

«Бо там давно відмовились від призову, там жінки можуть нарівні служити з чоловіками, а соціальні питання у війську давним-давно забезпечені і ні в кого не виникає питання, що солдат або офіцер отримують платню набагато вищу, ніж середня по країні. Це ті стандарти, які нам треба вирішувати, а вони (Вишеград) щойно їх вирішили і перейшли від посткомуністичної військової культури до військової культури НАТО. І в цьому плані досвід країн Вишеграду є дуже цікавим», – додає Поляков, який колись обіймав посаду заступника міністра оборони України.

(Не) Довіра до Росії

Серед тем празької зустрічі прем’єрів країн Вишеградської четвірки будуть і питання підтримки України. Ці країни виступають за повне виконання Мінських угод щодо врегулювання конфлікту на Донбасі та критикують Росію за їхнє порушення. Також, не дивлячись на часом різні думки, Вишеграду все ж вдається зберігати єдність у питанні потреби продовження санкцій ЄС проти Росії.

Днями були опубліковані дані соціологічних опитувань в країнах «четвірки», які свідчать, що лише дев’ять відсотків поляків довіряють Росії. В Чехії 16 відсотків громадян довіряють Росії, а в Угорщині – 17. Лише в Словаччині цей показник перебуває на рівні 31 відсотка.

Самі словацькі медіа пояснюють це історичним русофільським рухом 19-го століття або значним підйомом сільського господарства Словаччини в часи існування соціалістичного табору.

Взагалі, як каже чеський політичний оглядач Онджей Соукуп в інтерв’ю Радіо Свобода, загалом низький рівень довіри до Росії пояснюється її агресивними діями в Україні за останні понад два роки.

Сьогодні ми бачимо, що ті імперіалістичні амбіції та тенденції, які Росія мала, вона їх має й надалі
Онджей Соукуп

«Ці події викликали у багатьох чехів згадки про події недавніх часів – про вторгнення у 1968 році, а також про інші речі. Тобто, все це тільки посилило страх перед Росією, який завжди був десь у чеському суспільстві. І одночасно з цим знизився відсоток частини суспільства, яка казала: добре, все це було 40 років тому, Росія сьогодні сучасна, демократична, хоча б частково, країна… Сьогодні ми бачимо, що ті імперіалістичні амбіції та тенденції, які Росія мала, вона їх має й надалі», – каже Соукуп.

Країни Вишеградської четвірки також закликають ЄС до надання без затримок безвізового режиму українцям.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG