Доступність посилання

ТОП новини

Сергій Жадан пише книжку про війну на Донбасі


Сергій Жадан (посередині) у Мінську
Сергій Жадан (посередині) у Мінську

«Важливо про це писати, тому що інформація зараз швидко забувається, спотворюється, маніпулюється. Якщо цього не зробимо ми, то це зроблять за нас»

Культовий український літератор Сергій Жадан представив у Мінську білоруський переклад свого роману «Ворошиловград» про довоєнний Донбас і заявив, що пише нову книжку про війну в цьому регіоні України.

Перша літературна зустріч із Сергієм Жаданом відбулася в посольстві України в Мінську. Книжка «Ворошиловград» вийшла в Україні 2011 року, вона відразу була визнана книжкою року українською службою «Бі-бі-сі», отримала інші нагороди і обросла багатьма легендами. Тепер вона доступна білоруською мовою в перекладі Віталія Латиша, завдяки видавництву «Логвінов».

Перші презентації книжки в довоєнному Донецьку і Луганську (радянська назва – Ворошиловград), які контролювалися тоді Партією регіонів, забороняли, але все одно на них приходили сотні людей. Якось її навіть почитав повалений нині президент Янукович і запитав, «чим допомогти автору». Але автор допомоги не попросив.

Роман «Ворошиловград» описує складне, депресивне життя на Донбасі наприкінці 2000-х років, ще до початку російської збройної агресії.

«Я писав цей роман два роки, він для мене дуже важливий, я писав про мою малу батьківщину, сам я з Донбасу, з Луганської області. Моя книга – подяка людям, рз якими я ріс, які мене вчили. Цей роман – спогад про довоєнний Донбас, і я впевнений, що Донбас повернеться в Україну», – сказав письменник на зустрічі в Мінську.

Зараз Сергій Жадан часто буває в рідному Донбасі, на неокупованій території живуть його батьки, родичі, вчителі.

«Зараз я пишу роман про війну. Я постійно буваю на Донбасі і вважаю, що страшенно важливо про це писати, тому що інформація зараз швидко забувається, спотворюється, маніпулюється. Якщо цього не зробимо ми, то це зроблять за нас», – сказав Жадан читачам у Мінську.

Жадан зазначив, що він дуже шанобливо ставиться до своїх земляків, громадян України, які залишилися на окупованій території, вважає їх заручниками, за винятком тих, хто взяв до рук зброю, і сподівається на швидке звільнення окупованого регіону, повернення туди мирного життя.

«Я пишу про біженців, переселенців, адже в Україні триває війна, незважаючи на мінські домовленості, гинуть люди, військові і цивільні громадяни України. І ми, письменники, їздимо туди, в тому числі щоб привезти гуманітарну допомогу, шукаємо спонсорів. Переселенці з Донбасу, яких зараз близько мільйона, тільки в Харківській області 200 тисяч, – це дуже сумно, вони живуть у нестабільності, вони не влаштовані, вони хочуть повернутися додому. І тому я не сприймаю закликів відгородитися від окупованих територій, які іноді звучать у Києві, ці землі потрібно повернути в Україну», – переконаний Сергій Жадан.

Оригінал матеріалуна сайті Білоруської редакції Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG