Доступність посилання

ТОП новини

Американці збудували в Миколаєві зерновий термінал


Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

«Впевнений у тому, що це лише перші кроки американських інвесторів на українській землі» – Порошенко

Американці збудували в Миколаєві зерновий термінал
У проект з будівництва зернового терміналу у Миколаєві США вклали сотні мільйонів доларів. Це одна з найбільших західних інвестицій за останні роки. Комплекс у морському порту дозволить суттєво збільшити потужності для експорту за кордон зерна та олії, а компанії із Сполучених Штатів обіцяють продовжити інвестувати в український агросектор.

Ще три роки тому на цьому місці був пустир, порослий чагарником. Сьогодні тут, на території Миколаївського морського порту, виріс красень-завод з металу і бетону. Виробничо-перевантажувальний комплекс Бунге-Україна – один із найпотужніших і наймодерніших в Україні і в усій Європі. Тут перероблятимуть мільйони тон олійних культур та зернових. Продукцію вантажитимуть на кораблі та відправлятимуть на експорт по всьому світу – в Євросоюз, Індію, Китай.

«Ми інвестували в наші проекти в Миколаєві 280 мільйонів доларів. Нині збудований маслоекстраційний комплекс – справжній витвір мистецтва. Цей проект свідчить про те, що ми віримо в майбутнє України», – заявив голова ради директорів «Бунге лімітед» Патрік Лупо.

Інвестиція американської компанії Бунге – одна з найбільших в українську економіку за останні роки. Комплекс екологічно безпечний, працюватиме на твердому паливі із лушпиння соняшникового насіння.

«Це шедевр технологій, найсучасніші світові зразки, надзвичайно ефективне виробництво. Ми пишаємося, що фінансово підтримали цей дуже важливий проект у Миколаєві», – зазначив Стівен Фішер, керівник Сітібанк Україна.

На урочистий запуск комплексу прибув президент Петро Порошенко.

«Впевнений у тому, що це лише перші кроки американських інвесторів на українській землі. Перші, але дуже необхідні. Бо зараз саме той час, коли ми чекаємо американських інвестицій», – сказав Порошенко.

Введення в експлуатацію комплексу дозволить суттєво збільшити обсяги експорту українського зерна – на 1 мільйон тонн на рік. Крім того, зміниться структура експорту. За кордон продаватимуть не лише сировину, а й продукцію агробізнесу.

Про інвестиції в український агросектор серйозно думають і інші компанії зі Сполучених Штатів. Як каже американський урядовець, тут величезні можливості для бізнесу.

«Я прибув сюди з делегацією представників 5 штатів та бізнесменами, які вивчають можливості для інвестицій в агробізнес та двосторонньої торгівлі. І, щиро кажучи, я вражений побаченим. Українці можуть випускати конкурентну продукцію. Ці величезні доглянуті поля соняшника! Одна справа чути про це, а інша – побачити на власні очі. Переконаний, що в агросектору України блискуче майбутнє», – зазначив заступник міністра сільського господарства США Майкл Скузе.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG