Доступність посилання

ТОП новини

Прострочений ЦВК працюватиме до осені?


У парламенті від президента зажадали оновити список кандидатур до складу ЦВК

Голова Верховної Ради Андрій Парубій констатує, що між фракціями й групами парламенту поки немає консенсусу щодо ротації складу Центральної виборчої комісії. Відтак, поки парламентарі не порозуміються з цього приводу, виносити це питання на розгляд не стануть. Між тим, депутати та експерти припускають, що оновлення складу ЦВК може відбутися не раніше осені цього року. Адже чинний склад ЦВК загалом влаштовує як провладні, так і опозиційні політичні сили.

Прострочений ЦВК працюватиме до осені?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Спікер припускає, що питання призначення нового складу Центрвиборчкому може найближчим часом не потрапити у сесійну залу, оскільки існує небезпека непризначення нових членів ЦВК.

Поки не буде політичного узгодження, виносити це питання на сесію є дуже небезпечним
Андрій Парубій

«На сьогодні немає політичного консенсусу між партіями. І до того моменту, поки не буде політичного узгодження, виносити це питання на сесію є дуже небезпечним», – зазначив Андрій Парубій.

За його словами, небезпека полягає в тому, що згідно із законом, члени ЦВК звільняються і призначаються кожен окремо. Відтак може виникнути ситуація, коли будуть звільнені нинішні члени ЦВК, але не будуть призначені нові. А це, серед іншого, ставить під загрозу проведення дочасних виборів у семи мажоритарних округах.

Опозиція не хоче голосувати за людей президента

Після тривалого зволікання, на початку червня президент Петро Порошенко вніс подання на звільнення 12 членів ЦВК у зв’язку з перевищенням терміну їх повноважень та запропонував затвердити 11 нових кандидатур. Утім, парламентський комітет з питань правової політики не розглянув це питання з огляду на позицію фракцій більшості – «Блоку Петра Порошенка» та «Народного фронту». Відтак питання не стали розглядати й у сесійній залі.

Свої зауваження до внесених президентом кандидатур висловили як різні політичні сили, так і представники громадськості. Зокрема, лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко вважає неприйнятним, що в президентському поданні немає представників опозиції.

Ми за переобрання ЦВК. Але ми проти того, щоби до складу ЦВК були призначені лише віддані особисто президентові люди
Юлія Тимошенко

«Безсумнівно, ми за переобрання ЦВК. Але ми проти того, щоби до складу ЦВК були призначені лише віддані особисто президентові люди», – наголошує вона.

У фракції Радикальної партії також заявляють, що не готові підтримувати внесені президентом кандидатури.

«Якби президент вніс політично збалансований склад кандидатів на посади до ЦВК, то ці кандидати набрали би собі по триста голосів», – вважає депутат-радикал Ігор Попов.

Голова комітету виборців Олексій Кошель вважає вимоги опозиції обґрунтованими, адже ЦВК має представляти інтереси всіх політичних сил.

Список, який подав президент, має бути оновлений наполовину, як мінімум
Олексій Кошель

«Думаю, що список, який подав президент, має бути оновлений наполовину, як мінімум. Ми бачимо там професійних юристів, які працювали чи продовжують працювати в адміністрації президента, в МВС, в інших центральних органах державної влади. Але вони жодним чином не проявили себе за останні рокі ні стосовно виборчих процесів, ні стосовно реформи законодавства», – зазначає експерт.

Соратники Порошенка готові до консультацій

Хоча спікер не виключає, що новий склад ЦВК може бути затверджений ще у липні, проте у фракції «Блоку Петра Порошенка» припускають, що розгляд питання може затягтися до осені.

Можливо, якусь частину запропонованих кандидатур президент може переглянути. Для цього потрібен час
Олександр Черненко

«Можливо, якусь частину запропонованих кандидатур президент може переглянути. Для цього потрібен час, якого на жаль немає до 17 липня – до виборів у семи округах. А потім уже будуть парламентські канікули. Думаю, під час канікул треба провести остаточні консультації, і вже на початку вересня проголосувати за новий склад ЦВК», – сказав в інтерв’ю Радіо Свобода народний депутат із фракції «Блоку Петра Порошенка» Олександр Черненко.

Він зазначає, що президент волів би оновити склад ЦВК, проте не виключає, що в ході перегорів хтось із чинних членів Центрвиборчкому може бути перезатверджений на посаді.

Коментуючи ситуацію, Олексій Кошель зазначає, що ані президент ані парламент не виявили наполегливості для того, аби визначені законом терміни затвердити новий склад ЦВК.

Попередня коаліція у нас мала понад триста голосів, і подібні рішення, які передбачалися до того ж коаліційною угодою, мали прийматися у прискореному режимі
Олексій Кошель

«Попередня коаліція у нас мала понад триста голосів, і подібні рішення, які передбачалися до того ж коаліційною угодою, мали прийматися у прискореному режимі. Утім, ми в черговий раз переконалися, що президент і парламент працюють не як партнери, а як конкуренти. І в такому разі робота держави не може бути ефективною», – вважає експерт.

Згідно з чинним законодавством, термін повноважень членів ЦВК становить сім років. Між тим, більшість членів Центрвиборчкому, зокрема, голова і двоє заступників, були призначені у 2004-му та у 2007 роках.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG