Доступність посилання

ТОП новини

Україна у доповіді Держдепартаменту США про торгівлю людьми


Державний департамент Сполучених Штатів оприлюднив доповідь про торгівлю людьми у світі. До «чорного списку» найбільших порушників додано ще вісім країн. Окрема частина стосується також України, яка робить деякий поступ, але недостатній.

У доповіді Державного департаменту говориться, що Україна є джерелом, місцем транзиту і призначення чоловіків, жінок і дітей, які стають жертвами торгівлі, примусової праці і сексуального використання як в Україні, так і в сусідніх країнах – Росії, Польщі, Туреччині, в інших районах Європи, Близького Сходу і навіть у Сполучених Штатах. Деяких дітей та уразливих дорослих примушують також займатися жебрацтвом.

Водночас автори документа звертають увагу на те, що невелику кількість іноземців – зокрема з Молдови, Росії, В’єтнаму, Узбекистану, Камеруну, Пакистану і Азербайджану змушують до праці в Україні, зокрема на будовах, в лісовому, сільському і домашньому господарстві. Особливо уразливими є діти з громадських будинків для сиріт. У деяких випадках до торгівлі дітьми причетні навіть працівники цих установ.

Агресія Росії в Східній Україні, читаємо у доповіді Державного департаменту США, спричинила понад півторамільйонну хвилю біженців, які уразливі до різних форм використання. Проте особлива ситуація панує в районах під контролем очолених Росією сепаратистів, «органи влади» обмежують міжнародну гуманітарну допомогу. Надходять повідомлення про викрадання жінок і дівчат у контрольованих сепаратистами районах для примусової праці та використання в секс-індустрії.

У період, якого стосується доповідь, з різних джерел, включно з місією ОБСЄ в Україні, повідомлено про змушування дітей, віком від 15 років, до участі в бойових діях. Сепаратисти вербують дітей віком від 15 до 17 років для участі у воєнізованих угрупованнях, де їх навчають застосовувати зброю.

За повідомленням представників українського уряду, в дитячому батальйоні сепартатистів служать навіть 12-річні діти.

Водночас у доповіді Держдепартаменту говориться, що Україна не вдається до всіх можливих заходів, щоб покласти край торгівлі людьми, хоча робить у цьому деякий поступ. Тому вже четвертий рік поспіль Україна перебуває у другій групі країн щодо боротьби з торгівлею людьми. Хоча прийнято новий план дій, кілька факторів, таких як російська агресія, корупція і недостатні заходи перешкоджають у повному запровадженні в життя законів.

Звіт рекомендує рішуче розслідувати випадки торгівлі людьми і покарання винних, повне запровадження плану дій, встановлення уразливих прошарків населення, зокрема жінок, дітей і мігрантів, контроль вербувальних установ, які інколи причетні до незаконних практик.

Стаття 149 Кримінального кодексу України забороняє всі форми торгівлі людьми і передбачає довгі, до 15 років, терміни ув’язнення, кількість покараних зменшується за останні кілька років. Український уряд, зокрема, не подав інформації про розслідування і засудження державних службовців, причетних до торгівлі людьми, не зважаючи на повідомлення, що корупція в уряді допомагає в торгівлі дітьми з громадських установ.

Документ Державного департаменту США визнає, що в Україні зроблено чималий поступ у деяких сферах захисту уразливих прошарків людей. Більшість коштів для запобігання торгівлі людьми Україна отримує від міжнародних неурядових організацій. Також уряд надає кошти як організаціям, так і жертвам злочинів, але вони недостатні.

Щодо запобігання торгівлі людьми, за підсумками доповіді, картина неоднозначна. Органи влади провели інформаційні кампанії, зокрема для молодих людей, які шукали працевлаштування за кордоном, але водночас не продемонстрували конкретних зусиль для зменшення проституції і примусової праці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG