Доступність посилання

ТОП новини

Окупований Торез. Операція «націоналізація»


На окупованих Російською Федерацією територіях Донбасу почалася нова імітація державотворчої діяльності – «націоналізація» заводів, фабрик, підприємств, майна «Укрзалізниці», що належать юридично Україні.

У Торезі (або Чистякові, як місто зараз перейменували в Києві) процес чіпляння бирок «належить» «ДНР» – прапорів «Донецької народної республіки», він почався ще в травні. Спочатку в примусовому порядку змусили підприємців вивісити придбану за власний кошт «символіку» «ДНР» на ларьках, крамницях, аптеках, ринках. Написи «ДНР НАШ» з’явилися на школах, лікарнях, різних об’єктах соціальної інфраструктури ще раніше. Усе місто вкрилося прапорами псевдореспубліки, як грибами після дощу. З’явилися вони і на колись працюючих, «союзного» значення, заводах.

Прохідна «Торезького заводу наплавочних твердих сплавів» з табличкою «ДНР»
Прохідна «Торезького заводу наплавочних твердих сплавів» з табличкою «ДНР»
Облізлі рекламні щити продукції «Торезького електротехнічного заводу» з прапором «ДНР»
Облізлі рекламні щити продукції «Торезького електротехнічного заводу» з прапором «ДНР»
«Шиномонтаж» з прапором неіснуючої «Новоросії»
«Шиномонтаж» з прапором неіснуючої «Новоросії»

«Торезький завод електротехнічних виробів», що колись поставляв свою продукцію за кордон, зараз уже третій рік не працює, довкола облізлі стенди, які колись рекламували його продукцію. На воротах заводу залишилися синьо-жовті фарби – кольори прапору України, а власники виїхали в Україну.

Прохідна «Торезького електротехнічного заводу» в кольорах українського прапору
Прохідна «Торезького електротехнічного заводу» в кольорах українського прапору

Тепер їх внесли в так звані «чорні списки небажаних у «ДНР» персон», яким заборонений в’їзд у «народну республіку». Мабуть, метою таких кроків є позбавлення можливості юридичного оскарження таких бандитських захоплень приватної власності.

З усіх служб на «націоналізованому» заводі працює відділ кадрів, де видають довідки про те, що заробітної плати не отримував чи колись тут працював. Чи планують нові «керманичі» відновлювати роботи заводу? Мабуть, ні… Кроки «ефективних власників» можна передбачити – списати непрацююче обладнання, порізати на металобрухт, продати й вивезти.

Інше підприємство, яке колись було візитівкою міста, «Торезький завод наплавочних твердих сплавів» не працює третій рік! На прохідній теж позначка: «ДНР НАШ».

Територія «Торезького заводу наплавочних твердих сплавів» заросла кущами
Територія «Торезького заводу наплавочних твердих сплавів» заросла кущами

На території заводу працюють охоронець і працівник відділу кадрів з новою печаткою, який надасть вам довідку про те, що ви тут колись працювали, отримували зарплату і заборгованості за вами немає. Територія підприємства «союзного» значення заросла бур’янами, в парканах зяють дірки. Чи запрацює цей завод? Мабуть, теж ні. Чи поріжуть його списане обладнання на металобрухт? Імовірна відповідь – так!

На шахті імені Лутугіна, яку теж «націоналізували» разом з об’єднанням «Торезантрацит», відправили шахтарів у відпустку за власним бажанням. Причину пояснили тим, що видобуте вугілля нема куди дівати. На товарному складі шахти накопичилось 50 тисяч тонн вугілля. Добуте вугілля повинні вивезти на збагачувальну фабрику. Але і там гори невивезеного вугілля. Воно лежить на сонці, загрожуючи пожежею. Питання збуту видобутого вугілля зависло, бо ніхто не знає, кому воно належить.

Раніше існували так звані «схеми» – юридично шахта працювала в Україні, платила податки, робила відрахування в соціальний фонд держави. Тепер все це зруйнували « націоналізацією». Як ніким не визнана «народна республіка» збирається торгувати, виробляти продукцію на зовнішній ринок? Ніхто у світі не буде мати діла з тими, кого юридично, легально не існує.

Спроби «націоналізувати» майно «Укрзалізниці» обернулися в Торезі непрацюючими переїздами, закритими станціями, які з’явилися навіть у наказі «Российских железных дорог» про заборону відправляти й отримувати на них вагони. Почалися крадіжки обладнання. Був украдений за ніч трансформатор на переїзді на трасі Донецьк-Луганськ. Коли було потрібно закрити шлагбаум, він не запрацював. Чергова працювала тільки вдень. Заробітну плату вона не отримувала кілька місяців. Вагони стали справжнім дефіцитом, і залізниця в «ДНР» перетворилися у некерований механізм самознищення.

Оголошення про продаж рейок, 8 російських рублів за кіло, біля залізничного переїзду
Оголошення про продаж рейок, 8 російських рублів за кіло, біля залізничного переїзду

Апофеозом руйнування стали розклеєні містом оголошення про продаж рейок по смішній ціні 8 російських рублів за кіло. Ось чим обернулася «націоналізація» того, що належить народу України загарбниками, які вдерлися на територію суверенної держави і тепер роблять імітацію діяльності зі створення паперової «народної республіки». Насправді вони лише руйнують те, що будували люди Донбасу роками.

Мирослав Тямущий, пенсіонер, м. Торез

Думки, висловлені в рубриці «Листи з окупованого Донбасу», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Надсилайте ваші листи: DonbasLysty@rferl.org

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG