Доступність посилання

ТОП новини

Механічне серце. Трансплантологія тримається на ентузіастах – хірург


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Київ – У вівторок у столичному Інституті серця вперше в Україні імплантували штучне серце з електричними дротами. Операція дозволяє хворим дочекатися пересадки донорського органу. В Україні понад дві тисячі людей, які потребують трансплантації серця. Проте через застарілий закон про донорство, згідно з яким лише родичі можуть розпоряджатися органами людини після смерті, дочекатися їх майже неможливо. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода сказав директор столичного Інституту серця Борис Тодуров. Саме тому в Інституті вирішили знайти альтернативу, щоб продовжити життя важкохворим людям

У 40-річного Павла Дорошка, якому зробили операцію, вроджена патологія міокарду – дилатаційна кардіоміопатія. В Інституті серця кажуть, що пересадка донорського серця – це єдиний спосіб вижити з таким діагнозом. В Україні ж трансплантації серця не проводять уже багато років, а в зарубіжних країнах така операція надзвичайно дорога. Альтернатива трансплантації справжнього органу – пересадка механічного серця. Проте ця операція коштує приблизно 120 тисяч євро. Кошти на її реалізацію збирали волонтери.

Сама хвороба не залишила нам інших шансів, бо пересадка серця в наших умовах поки що неможлива. Метод, який дозволяє дочекатися, – це механічне серце
Борис Тодуров

Борис Тодуров: Наш пацієнт – доволі молода людина, не більше від 40 років. У нього дилатаційна кардіоміопатія – вроджена патологія міокарда. При цій патології серце розтягується в декілька разів. Серце у нашого пацієнта збільшилося у понад три рази. Ця тенденція нарощується, з кожним тижнем об’єм збільшувався. За статистикою, це все завершується зупинкою серця й смертю пацієнта. Сама хвороба не залишила нам інших шансів, бо пересадка серця в наших умовах поки що неможлива. А міст для пересадки, метод, який дозволяє дочекатися, – це механічне серце, яке імплантується у власне й допомагає йому працювати за рахунок електричної енергії, яка розганяє кров.


Це невелика турбіна, яка підшивається до серця, працює від електричного струму й регулюються дротами. Цей дріт, діаметром до п’яти міліметрів, виходить назовні через шкіру. Звичайно, це дещо обмежує рухливість та його ступінь свободи. Проте дає йому можливість прожити декілька років в очікуванні донорського серця.

Такі хворі перебувають декілька тижнів в клініці. Потім вони їдуть додому. Їздять на велосипеді, гуляють по вулиці… єдине обмеження – не можна купатися в басейні
Борис Тодуров

Перші декілька днів пацієнт буде в реанімації. Це операція зі штучним кровообігом. Як правило, такі хворі перебувають декілька тижнів в клініці, доки все приживається. Потім вони їдуть додому. Їздять на велосипеді, гуляють по вулиці… єдине обмеження – не можна купатися в басейні. Їм можна виконувати будь-які побутові навантаження, окрім якихось спортивних змагань.

Скільки люди можуть прожити з таким серцем в очікуванні трансплантації?

– Є рекордсмени, які прожили так вже більше від 8 років. В середньому на Заході живуть півтора року, бо за цей час знаходять для них донорське серце.

Чому раніше такі операції не проводилися в Україні?

– На сьогодні в Україні таке серце коштує близько 120 тисяч євро. Звичайно, далеко не всі пацієнти можуть собі таке дозволити. А держава, на жаль, досі не закуповувала механічних сердець.

Борис Тодуров
Борис Тодуров

– У ЗМІ Ви неодноразово говорили про закон, який фактично унеможливлює трансплантацію органів.

Той закон, за яким ми працюємо сьогодні, ухвалений у 1999 році – це закон «Про трансплантацію органів та тканин людини». Він передбачає, що після смерті людини його органами можуть розпоряджатися його найближчі родичі. Але це в певній мірі порушує права тієї людини, чиї органи ми хочемо взяти. Тому що на сьогодні не існує механізму прижиттєвої згоди на це. От я доросла здорова людина, при добрій пам’яті, при здоровому глузді, й не маю можливості розпорядитися своїми органами після смерті. Діючий закон передбачає, що моїми органами розпоряджатимуться мої родичі. Але чому? Чому б не розробити такий механізм, щоб я сам міг виявити бажання з цього приводу? Той варіант закону, який ми пропонуємо, це білоруський варіант. Коли людина при житті, якщо вона не погоджується з тим, щоб після смерті забирали його органи, може зробити про це заяву. Тобто діє презумпція згоди. Вони дали людині можливість вибирати – чи буде він донором після смерті чи не буде.

– Ви брали участь у розробці законопроекту?

Чомусь люди думають, що трансплантологія – це наука про те, як забрати органи. Насправді ж це наука про те, як врятувати безнадійно хворого
Борис Тодуров

– Ми беремо в цьому участь з 2000 року. Але, як бачите, медична система виявились дуже консервативною. За 25 років ми так і не змогли перейти на якісь цивілізовані форми спілкування з пацієнтами, з державою, з клініками. Продовжуємо, може й непогану, радянську систему, але вона вже вичерпала себе. Зараз у суспільстві загальний рівень недовіри до лікарів і трансплантологів. Чомусь люди думають, що трансплантологія – це наука про те, як забрати органи. Насправді ж це наука про те, як врятувати безнадійно хворого. Хоча й при цьому дійсно треба забрати донорські органи.

Всі релігійні конфесії підтримують той варіант закону, про який ми говоримо
Борис Тодуров
На останньому суді предстає тільки душа людини. Тому зовсім не обов’язково брати туди свої нирки
Борис Тодуров

Всі релігійні конфесії підтримують той варіант закону, про який ми говоримо. Я нещодавно спілкувався з православними владиками, вони кажуть, що якось не гуманно просити людей писати, що вони згодні віддати свої органи. Краще нехай ті, хто з цим не згоден, активно це висловлять. В цілому ж всі конфесії, й католицькі, й православні вважають, що донорство – акт пожертви заради життя іншої людини. Вони кажуть, що на останньому суді предстає тільки душа людини. Тому зовсім не обов’язково брати туди свої нирки.

В Україні в рік в автомобільних катастрофах гинуть близько 5 тисяч людей, ще більше гинуть від різноманітних полі-травм, падіння з висоти, розриву аневризми та інших речей. Біля нас лікарня швидкої допомоги, щодня там помирає декілька людей – з різних причин. Ми бачимо з вікна своєї клініки, як вивозять цих людей. Нам дуже шкода, що в нас клініка заповнена пацієнтами, які чекають на трансплантацію, а органи, які людям вже не потрібні після смерті, ховають разом з ними. Як би грубо це не лунало. Один пацієнт, один потенційний донор може врятувати декілька життів – це дві нирки, печінка, серце, легені, підшлункова залоза, роговиця ока, кістки, зв’язки, – це все рятує комусь життя.

Тут ніколи немає конфлікту інтересів – трансплантологи приходять лише тоді, коли незалежна комісія підтвердила смерть мозку, та родичі дали письмовий дозвіл забору органів. Тільки після цього ми можемо прийти та робити якісь хірургічні втручання.

– Чи були з боку оновленого уряду спроби лобіювати закон у парламенті?

В Міністерстві навіть немає часу та можливостей, щоб займатися лобіюванням нових законів. Залишається лише сподіватися, що це буде на руках волонтерів, ентузіастів
Борис Тодуров

– Якщо говорити про Олександра Квіташвілі, то півтора року ніяких рухів у бік зміни законодавства не було зроблено. На сьогодні постійного міністра немає, є виконувач обов’язків. Думаю, в них зараз багато інших проблем, які треба вирішувати в першу чергу – щеплення, постачання, закупівлі. Я розумію, що сьогодні в Міністерстві навіть немає часу та можливостей, щоб займатися лобіюванням нових законів. Залишається лише сподіватися, що це буде на руках волонтерів, як зазвичай в нас останнім часом. Та ентузіастів, на яких вже років 15 тримається вся трансплантологія. В нас немає державної програми, яка би окремо підтримувала трансплантологію. В нас немає програми, яка розробляла би штучні органи. В нас є програма закупівлі діалізних колонок. Ми з вами – як платники податків – витрачаємо на це сотні мільйонів доларів щороку. Тож якщо буде ухвалений новий закон, то держава зекономить ці самі десятки й сотні мільйонів. Економія буде на діалізних колонках, на утриманні інвалідів, на тому, щоб ці люди вийшли з ґатунку «інвалідів» й самі стали платниками податків і стали соціально та фізично адаптованими людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG