Доступність посилання

ТОП новини

Київ та Баку розвиватимуть політичну солідарність – азербайджанський експерт


Президент України Петро Порошенко (п) і президент Азербайджану Ільгам Алієв зустрічалися під час Всесвітнього економічного форуму у Давосі 22 січня 2016 року
Президент України Петро Порошенко (п) і президент Азербайджану Ільгам Алієв зустрічалися під час Всесвітнього економічного форуму у Давосі 22 січня 2016 року

Президент України Петро Порошенко розпочинає 13 липня дводенний візит до Азербайджану. Він та азербайджанський лідер Ільгам Алієв проведуть п’яте засідання Ради президентів України та Азербайджану. Під час візиту сторони також мають підписати низку двосторонніх угод, спрямованих на зміцнення співпраці між країнами у різних сферах. Програмою візиту також передбачені окремі зустрічі Петра Порошенка з прем’єр-міністром і спікером парламенту Азербайджану.

Політичні відносини між Києвом та Баку після Євромайдану перебували на досить низькому рівні, каже Радіо Свобода директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

Ільгам Алієв взяв курс на зближення з Москвою. Важливим є відновлення повноцінних політичних відносин на вищому рівні
Ігор Семиволос

«Ільгам Алієв взяв курс на зближення з Москвою. Це було зроблено з розрахунку, що Москва якимось чином може допомогти Азербайджану у вирішенні конфлікту у Нагірному Карабасі. Крім цього, Азербайджан уклав з Росією 5-мільярдний військовий контракт. Зважаючи на це, а також на авторитарний характер режиму, Азербайджан з Україною підтримує нейтральну лінію поведінки», – говорить він.

Певне потепління у відносинах між Україною та Азербайджаном почалося після весняного загострення конфлікту у Нагірному Карабасі – коли Київ чітко висловив підтримку Азербайджану, каже Ігор Семиволос. Також певного оптимізму додають і останні зустрічі лідерів України та Азербайджану під час саміту НАТО у Варшаві.

«Важливим тут якраз є відновлення повноцінних політичних відносин на вищому рівні і просування цих відносин далі як у двосторонньому, так у багатосторонньому форматі. Ми знаємо, що значною мірою саме через Азербайджан ГУАМ фактично припинив своє існування», – наголошує Семиволос.

Він вважає, що цей візит Порошенка міг би сприяти покращенню відносин між Києвом та Баку, які, за його словами, «є дружніми, але завмерли на певному рівні після Революції гідності».

Енергетика, літаки, військова сфера…

Що ж до економічної співпраці, то, як повідомив віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко, під час 11-го засідання Спільної міжурядової азербайджансько-української комісії, сторони обговорили перспективи постачання азербайджанської нафти на українські нафтопереробні заводи та її транзиту територією через Україну. За словами Зубка, сторони обговорили перспективи організації поставок легких сортів нафти з використанням південної гілки нафтопроводу «Дружба» у напрямку НПЗ Чехії, Словаччини та Угорщини.

Також у червні азербайджанська компанія підписала контракт на купівлю в України літаків Ан-178. «Після року перемов підписаний контракт з азербайджанською компанією на закупівлю десяти літаків АН-178», – повідомив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Азербайджан для України і, особливо, Україна для Азербайджану можуть стати досить вагомими торговельними та інвестиційними партнерами
Андрій Новак

На думку голови комітету економістів України Андрія Новака, енергетика є найбільш перспективною віхою українсько-азербайджанської співпраці.

«На сьогодні не можна сказати, що товарообіг між Україною і Азербайджаном є значущим, зокрема для українського експорту та імпорту. Але якщо енергетичний напрямок вийде на якісно та об’ємно вищий рівень, тоді і Азербайджан для України і, особливо, Україна для Азербайджану можуть стати досить вагомими торговельними та інвестиційними партнерами», – каже Новак.

… і підтримка територіальної цілісності

Утім, на думку азербайджанського політичного оглядачі Зардушта Алізаде, не варто очікувати багато щодо енергетичної співпраці між Києвом та Баку.

Багато говорили про український транзитний шлях для азербайджанських вуглеводнів, але, по-перше, в Азербайджану не так багато нафтових запасів, а по-друге, цей варіант так і не був доведений до реалізації
Зардушт Алізаде

«Дуже багато говорили про український транзитний шлях для азербайджанських вуглеводнів, але, по-перше, як з’ясувалося, в Азербайджану не так багато нафтових запасів, а по-друге, цей варіант так і не був доведений до реалізації. Звісно, Азербайджан продаватиме нафту на міжнародних ринках, і якщо Україна захоче, то зможе її купити», – каже Алізаде.

За його словами, найперспективнішою є співпраця у військовій та політичній сферах.

«Азербайджан завжди купував в України зброю і продовжуватиме купувати, також купуватиме авіаційне обладнання та літаки. Ну, і звісно, буде узгоджена політика у сфері захисту принципів територіальної цілісності України та Азербайджану», – говорить Зардушт Алізаде.

Тож головними для Києва та Баку, підсумовує азербайджанський експерт, можуть стати військова сфера та солідарна політика на пострадянському просторі, у європейських структурах та на світовій арені.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG