Доступність посилання

ТОП новини

Цькування і погрози можуть бути причиною звільнення Попової — Зураб Аласанія


Тетяна Попова
Тетяна Попова

Заступник міністра інформаційної політики заявила, що йде з посади через неспроможність уряду захищати журналістів. Тетяна Попова сама стала жертвою погроз після висловлення засуджуючої позиції щодо оприлюднення сайтом «Миротворець» даних журналістів, які працювали на окупованих територіях. В окремих депутатів парламентської коаліції ця звістка викликала схвальні коментарі, адже раніше вони вимагали перевірки діяльності Попової. В рамках своїх повноважень Тетяна Попова займалася відновленням мовлення на Донбасі. Тепер, за її словами, воліє продовжувати цю справу як волонтер.

​Нападки на журналістів почалися із публікацією списку «Миротворця», каже Тетяна Попова. Погрози почали отримувати як ті, хто працював на окупованій території, так і ті, хто висловився проти оприлюднення особистих даних кореспондентів.

«Я теж у списку тих, яким погрожують. Була у слідчого один раз і в нього навіть було питання – в чому, власне, проблема із публікацією списку журналістів, якщо журналісти мають право публікувати дані по Панамських офшорах», – розповідає Попова.

Тетяна Попова зазначає, що відсутність реакції з боку уряду щодо захисту журналістів не дозволяє їй залишатися в міністерстві як людині з медіа-бізнесу. В атаках на журналістів бачить слід і політичних діячів.

«Ви ж пам’ятаєте, хто підтримав публікацію «Миротворець» – Антон Геращенко, Тетерук, Тимчук. Ці люди потім вимагали мого звільнення. Я звільнилась», – зауважує Тетяна Попова.


На рішення про звільнення відреагував зокрема депутат Дмитро Тимчук.


Перевірка на зв’язки з Росією

Народний депутат Іван Вінник, який представляє «Блок Петра Порошенка», вважає, що Попова вирішила звільнитись через перевірку, яка була ініційована після його депутатського звернення. Зокрема депутат просив перевірити наявність бізнес-зв’язків заступниці міністра із російською стороною.

Іван Вінник
Іван Вінник
Коли почали перевіряти, вона вирішила звільнитися першою. Напевно є що приховувати
Іван Вінник

«Я пов’язую її звільнення з проведенням службової перевірки. Напевно, коли почали перевіряти, вона вирішила звільнитися першою. Напевно є що приховувати. Я не можу впливати на звільнення журналістів чи будь-кого. Я можу цікавитися тими фактами, які мені стали відомі із відкритих джерел», – зауважує Іван Вінник.

Тетяна Попова спростовує ці звинувачення і зазначає, що про результати перевірки їй нічого не відомо

Мене звинувачували, що в мене чоловік із Росії. Насправді я розлучилася 5 років тому
Іван Вінник

«Мене звинувачували, що в мене чоловік із Росії. Насправді я розлучилася 5 років тому. В нього два громадянства – Ізраїлю і Росії, але його родичі живуть в Ізраїлі, він в Росії не був останні 15 років. Казали, що в мене є спільний бізнес, якого насправді немає. Я вийшла з усіх бізнесів», – каже заступниця міністра.

«Якщо на одну людину накидуються дуже багато людей, то це страшно» – Аласанія

Причиною звільнення Попової може бути і цькування, зазначає Зураб Аласанія, генеральний директор Національної телекомпанії (НТКУ).

Зураб Аласанія
Зураб Аласанія
Хоча вона прийшла з бізнесу і загартована, але могла цього просто не витримати. Погрожували не тільки їй
Зураб Аласанія

«Якщо на одну людину накидаються дуже багато людей, то це страшно. Я розумію її нерви. Хоча вона прийшла з бізнесу і загартована дівчинка, але могла цього просто не витримати. Бо вона має родину, а погрози там були абсолютно нестримані і погрожували не тільки їй. Ти ніколи не знаєш, наскільки це серйозно», – наголошує гендиректор НТКУ.

У Тетяни Попової були добре налагоджені контакти із міжнародною допомогою щодо поновлення мовлення на територіях Луганської та Донецької областей, зазначає Зураб Аласанія. За її координацією співпрацювали на тих територіях і спеціалісти НТКУ.

«Звісно, волонтер – це не заступник міністра, але вона вже в темі. Я думаю, що наші спеціалісти продовжать співпрацю», – зауважив Зураб Аласанія.

Злочини проти журналістів – статистика

У Нацполіції повідомляють, що розслідування злочинів проти журналістів просуваються, і надають статистику: 251 кримінальне провадження, де постраждалими є працівники ЗМІ, відкрили цього року. У справах перешкоджання професійній діяльності триває розслідування зі 167 проваджень. Підозри про вчинення правопорушень були вручені 17 особам. Як повідомляла Генпрокуратура, три обвинувальні вироки були винесені судом.

Медіа-юрист Віра Крат стверджує, що має в своїй практиці випадки, коли навіть чисельні звернення не просувають розслідування злочинів проти журналістів. За останні два роки в своїй практиці вона не бачила жодного обвинувального вироку щодо порушника прав працівника медіа.

«Просто нічого не робити – це, я вважаю, саботаж. 6,5 місяців у справі нічого не робиться, незважаючи на постійні звернення. За півроку вдалося зрушити – тільки внесення в Єдиний реєстр. Я вважаю що це не є належним розслідуванням», – зазначає медіа-юрист.

Антон Геращенко, радник голови МВС, виступав на підтримку проекту «Миротворець». Третього серпня, він оголосив, що «Миротворець» офіційно стає засобом масової інформації і відтепер має дотримуватись положень закону «Про інформацію».


Раніше публікацію особистих даних журналістів, які працювали на окупованих територіях, засудили як перші особи країни, так і посли країн «Групи семи».

Тетяна Попова, заступниця міністра інформаційної політики, запевняє, що й міністр Юрій Стець дотримується такої ж позиції. Юрій Стець із 2 серпня перебуває у відпустці, як повідомили Радіо Свобода в міністерстві.

Звільнить посаду Попова після затвердження її заяви на засіданні уряду. Після цього вона планує разом із міжнародними партнерами продовжувати займатися відновленням та розширенням мовлення на Донбасі.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG