Доступність посилання

ТОП новини

Варто переглянути рішення не надавати Україні летальне озброєння – конгресмен США


Делегація від Конгресу США відвідала Київ з офіційним візитом (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00

Низка американських конгресменів готові переглянути рішення Сполучених Штатів та все ж надати Україні летальне озброєння. Водночас, залишається ще багато тих політиків у США, хто проти цього. Про це заявила делегація представників Конгресу Сполучених Штатів на чолі з сенатором-демократом Крістофером Кунсом у рамках офіційного візиту до Києва. Вони також порадили Україні зосередитись на боротьбі з корупцією, порівнявши її важливість із перемогою на фронті.

​Делегація від Конгресу США у складі сенаторів-демократів Крістофера Кунса та Гері Пітерса, а також двох республіканців, членів Палати представників Чарлі Дента та Пета Міена відвідали Київ.

Делегати зауважили, що в Києві почули низку прохань посилити допомогу від Сполучених Штатів Україні.

«Це стосується надання техніки, матеріальної і захисної допомоги, а також летального озброєння. І я всерйоз розгляну це питання. Не думаю, що у Конгресі є консенсус щодо цього наразі. Адміністрація Обами поставила на паузу надання Україні летальної зброї. Я пораджу іншим членам делегації зробити відповідні заяви. Утім, говорячи про себе – я все обдумаю всерйоз», – зауважив голова делегації сенатор-демократ Крістофер Кунс.

Раніше у Конгресі США погодили надання Україні летальної зброї, однак Білий дім проти цього. Позиція президента Барака Обами щодо надання Україні летальної зброї, навіть суто оборонної, наразі залишається негативною.

Потрібно виступити міцним і єдиним фронтом проти президента Росії Володимира Путіна, зауважив член палати представників, республіканець Чарлі Дент.

У Конгресі є спільна позиція обох палат щодо агресії Путіна
Чарлі Дент

«Хочу додати, що у Конгресі є спільна позиція обох палат щодо агресії Володимира Путіна. Це стосується і республіканців. І Америка буде послідовною щодо санкцій до тих пір, поки його присутність залишатиметься на сході України та в Криму. Найбільший виклик у цьому – щоби деякі наші друзі в Європі були солідарними», – зауважив Дент.

Делегація Конгресу США у Києві. 16 серпня 2016 року
Делегація Конгресу США у Києві. 16 серпня 2016 року

Якщо агресія посилюватиметься, слід посилити санкції проти Росії. Адже має бути ціна цій агресії
Крістофер Кунс

Росію ж сенатор Крістофер Кунс назвав єдиним агресором у конфлікті. Відповідаючи на запитання Радіо Свобода, він запевнив, що санкції необхідно продовжувати, допоки російські війська не вийдуть із території України.

«Ми переймаємось, щоби санкції продовжувались. Я переконаний, що якщо агресія посилюватиметься, слід посилити санкції проти Росії. Адже має бути ціна цій агресії, що триває», – додав Кунс.

В Україні дві війни: з корупцією і з Росією – сенатор

Сенатор Кунс розповів, що делегація в Києві зустрілась із міністром закордонних справ Павлом Клімкіним. Той запевнив американських політиків, що уряд зробить усе можливе, щоби електронне декларування запрацювало «як годинник», не зважаючи на всі тривожні сигнали. І це дуже важливо для очищення країни зсередини, переконані в Сполучених Штатах.

«Дві війни зараз точаться в Україні. І вони однаково важливі, і пов’язані між собою. Перша – війна з корупцією. Це важлива робота – підтримувати суспільство, закликати до відповідальності чиновників, які на виборних посадах. І також друга – війна проти російської агресії, що не припиняється. Потрібно прагнути відновити мир на Донбасі, щоби Росія дотримувалась мінських угод, а Крим, незаконно анексований, повернувся до України», – заявив Кунс.


У минулому прокурор, а зараз член Палати представників Пет Міен порадив українцям зосередитись на очищенні судової гілки влади.

Пет Міен
Пет Міен

«Люди повинні бути впевненими, що отримають чесні слухання. Ми багато говорили сьогодні про сміливість, яку ці останні кілька років проявляли люди, підштовхуючи владу у правильному напрямку. Результат не приходить за одну ніч, утім потрібно продовжувати цю справу наполегливо», – сказав Міен.

Кремль фінансував політичні кампанії в інших державах – конгресмени

Конгресмени також додали, що американці мають звернути увагу на звинувачення у бік Пола Манафорта (екс-стратега Віктора Януковича, а нині – політтехнолога кандидата у президенти США Дональда Трампа), хоч він зараз їх і відкидає. За словами американських політиків, їм відомо про низку випадків, коли Кремль фінансував політичні кампанії в інших державах, або ж організовував кампанії з дискредитації того чи іншого політика, який є для нього незручним.

Планувалась також зустріч із прем’єром Володимиром Гройсманом, утім, її в останній момент скасували. Натомість, американські політики поспілкувались із керівниками Національної гвардії, активістами та поліцейськими, яких назвали «прикладом успішних реформ».

Делегації від Конгресу США також мали екскурсію територією Майдану, де ще залишились сліди від куль та портрети загиблих під час Революції гідності. Журналіст Радіо Свобода, автор та ведуча програми «Схеми» Наталка Седлецька, а також керівник Української редакції «Голос Америки» Мирослава Гонгадзе розповіли їм про складну для України зиму 2013-2014 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG