Доступність посилання

ТОП новини

Мітинг проти тортур в ГПУ: мішки, мотузки і мовчання Луценка


Мітинг біля ГПУ у Києві. 17 серпня 2016 року
Мітинг біля ГПУ у Києві. 17 серпня 2016 року

Київ – Під Генпрокуратурою мітингували зі зв’язаними руками і мішками на голові. Так учасники акції висловлювали свою підтримку співробітникам Національного антикорупційного бюро України, яких, за інформацією відомства, прокурори утримували без протоколу протягом 11 годин і застосовували до них тортури. Генпрокурор Юрій Луценко, брифінг якого анонсували на 17 серпня, до українців не вийшов.

​«Суса – у буцеґарню!» і «Ганьба прокурорам!» скандували під стінами Генпрокуратури у середу вранці. До акції долучилось близько сотні людей: депутати, активісти, журналісти-розслідувачі. Таким чином вони висловлювали свій протест проти жорстокого поводження зі співробітниками НАБУ 12 серпня, про яке ті повідомили напередодні.

Під Генпрокуратурою мітингували на підтримку НАБУ (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00


Протестувальники звинувачують у застосуванні тортур представників Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки ГПУ і покладають відповідальність на заступника начальника цієї структури – Дмитра Суса, який нещодавно став фігурантом скандалу із зареєстрованим на бабусю позашляховиком.

Той, у свою чергу, раніше заявляв, що вважає звинувачення помстою за викриття незаконного, за словами Суса, прослуховування з боку НАБУ.

Те, що зараз відбувається – це контрреволюція, заявив на мітингу депутат Мустафа Найєм.

Мустафа Найєм
Мустафа Найєм

«У СБУ, Генпрокуратурі, судах, МВС донині працюють люди, які знищували того ж Луценка, того ж Порошенка, ту ж Тимошенко – і зараз єдине, що робить Юрій Луценко, і що вони вважають за можливе – це боротися із Національним антикорупційним бюро», – сказав він.

Генпрокурор четвертий день мовчить – Шабунін

Вперше після Майдану зафіксовано факт незаконного затримання людей працівниками Генпрокуратури, утримання цих людей у підвалі і застосування до них тортур, наголосив на мітингу голова правління «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін.

Віталій Шабунін
Віталій Шабунін

«Після цього в нормальній країні або генпрокурор викидає на смітник історії всіх, хто це робив, і їхніх керівників, або іде у відставку сам. Генпрокурор уже четвертий день мовчить», – обурюється активіст.

Не зрозуміло, чи Юрій Луценко зараз у Києві. Вчора прес-служба Генпрокуратури оприлюднила інформацію про підписання меморандуму між прокуратурами України та Ізраїлю, який очільники обох відомств підписали у Тель-Авіві, на сторінці самого Луценка у Facebook наразі останній запис датується 14 серпня. Речник Генпрокуратури Андрій Демартіно сказав Радіо Свобода, що 17 серпня коментарів і реакцій на вимоги активістів, озвучені на мітингу, не очікується.

Натомість на сайті Генпрокуратури з’явився звіт за роботу протягом останніх семи місяців. Про успіхи щодо боротьби з корупцією написав у Facebook і військовий прокурор Анатолій Матіос.


Треба прибрати згадки про ГПУ з Конституції – Матвійчук

Правозахисниця Олександра Матвійчук із «Центру громадянських свобод» закликала створити слідчу групу для розслідування заяви про катування при незалежному органі – Національній поліції. Ситуація, коли функції різних державних органів перетинаються, але вони перебувають у різному підпорядкуванні, провокує війну відомств, вважає вона.

Олександра Матвійчук
Олександра Матвійчук

«Навіть після розбору цього інциденту ситуацію і проблему в цілому це не вирішить, – наголошує Матвійчук. – Правозахисна спільнота ще на етапі внесення змін до Конституції вимагала від парламенту, від президента, щоб згадка про Генеральну прокуратуру з Конституції була прибрана. Тому що цей сакральний конституційний статус заважає кардинальному реформуванню «государєвого ока».

Водночас, колишній генеральний прокурор Віктор Шокін зазначив у ефірі телеканалу «112 Україна», що причина конфлікту – у самому створенні НАБУ. На його переконання, Національне антикорупційне бюро має бути департаментом при Державному бюро розслідувань, а не самостійним органом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG