Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ і НАБУ оголосили «антикорупційне перемир’я»?


Київ – Крапку у конфлікті між Національним антикорупційним бюро і Генпрокуратурою має поставити спеціальна слідча група СБУ, яка буде розслідувати інцидент 12 серпня. Про це заявили у четвер на брифінгу очільники обох відомств Артем Ситник та Юрій Луценко. Водночас Луценко звинуватив активістів та народних депутатів, які мітингували 17 серпня під ГПУ, в тому, що ті постійно шукають «зраду», і одразу поділився «перемогою»: за словами генпрокурора, в Панамі затримали екс-керівника Держагентства з залучення інвестицій Владислава Каськіва і повідомили про підозру колишньому міністру юстиції Олександру Лавриновичу. Обох звинувачують, зокрема, у розкраданні коштів.


Не треба ділити суспільство на тих, хто за НАБУ, і тих, хто за ГПУ: ознаки правопорушень є з усіх сторін конфлікту, заявив на брифінгу з приводу інциденту 12 серпня генеральний прокурор Юрій Луценко.

«Маски-шоу» між силовиками мають бути припинені – Луценко (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00


Він повідомив, що усі провадження щодо одне одного, які тоді відкрили обидва відомства, будуть передані до СБУ, до слідчої групи мають увійти також іноземні експерти, а процесуальне керівництво у цьому розслідуванні буде здійснювати заступниця Луценка Анжела Стрижевська.

«Це не зовсім її профільна діяльність, але ця людина, на мою думку, є фахівцем, яка ніколи не працювала до цього в прокуратурі, і буде об’єктивною у цій ситуації», – зазначив генпрокурор.

Що ж до дій заступника керівника Департаменту розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури Дмитра Суса, якого звинувачують у причетності до катувань співробітників НАБУ, Луценко зазначив, що того попереджали про ймовірний замах у зв’язку з професійною діяльністю, а представники антикорупційного бюро не говорили, яке відомство вони представляють.

Це заперечив директор НАБУ Артем Ситник.

«По-перше, пан Сус в ейфорії виставив посвідчення НАБУ ще о 15:00 чи о 16:00. А протокол було складено о 22:00. Очевидний факт, що було встановлено, що це були працівники Національного антикорупційного бюро, яких почали допитувати через 8 годин після того, як їх позбавили волі. Такого не повинно бути взагалі», – заявив він.

Артем Ситник
Артем Ситник

За словами Ситника, в НАБУ готові надати слідчим всі документи, які доводять, що слідчі дії відносно представників прокуратури, під час яких затримали двох працівників бюро, відбувались законно. Наприкінці прес-конференції очільники відомств потиснули руки.

Луценко закликав активістів «не лити воду на млин»

Генпрокурор Юрій Луценко, між тим, зазначив, що не збирається виконувати вимоги, озвучені активістами на мітингу під стінами його відомства напередодні, і закликав їх не «лити воду на млин».

«Сьогодні, зараз, поки ми з вами зустрічаємось, наші слідчі вручають підозру пану Лавриновичу, колишньому міністру юстиції, у скоєнні злочинів, передбачених статтею 191-ю (Розкрадання) і 366-ю (Службова підробка). Саме в цей момент ми отримали повідомлення про затримання в Панамі друга іспанського інструктора пана Каськіва, який у нас оголошений у міжнародний розшук за 191-ю (розкрадання) та інші службові злочини», – сказав Луценко.

Олександр Лавринович, у свою чергу, в ефірі телеканалу «112 Україна» підтвердив, що йому вручили нову підозру замість тієї, яку він отримав минулого року. Протягом цього року, за словами екс-чиновника, він жодного разу не спілкувався зі слідством.

Затримання Каськіва – тільки елемент антикорупційної боротьби – Юрчишин

За словами одного з учасників згаданого мітингу, виконавчого директора Transparency international Україна Ярослава Юрчишина, громадськість стала вже свідком багатьох гучних затримань і оголошень підозр, але це звіти про півсправи.

Під Генпрокуратурою мітингували на підтримку НАБУ (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00


«Результативність правоохоронної і судової системи визначають доведені до суду і до вироку справи. На даний момент є таке затримання, є таке оголошення – але поки що це лише елемент, а не кінцевий результат антикорупційної боротьби», – зауважив активіст у коментарі Радіо Свобода.

Що ж до головної теми прес-конференції, то Юрчишин наголосив, що основного повідомлення – про відсторонення від обов’язків співробітників, яких звинувачують у катуванні людей – він так і не почув. Окрім того, він висловив сумнів у правильності обрання арбітром СБУ, оскільки у тієї, на думку Юрчишина, також є «зуб» на антикорупційне бюро.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG