Доступність посилання

ТОП новини

Російська дипломатія в багатоступеневому глухому куті – експерт 


Георгій Кунадзе
Георгій Кунадзе

У Китаї сьогодні другий і завершальний день саміту «Групи двадцяти». Як очікується, російський президент Володимир Путін проведе кілька зустрічей з західними лідерами на полях саміту. Одне з питань, яке, можливо, порушить Путін, буде скасування санкцій. Однак і канцлер Німеччини Ангела Меркель, і французький президент Франсуа Олланд вже дали зрозуміти, що санкції не скасують без вирішення української проблеми. До саміту Путін мав зустріч з японським прем’єром Сіндзо Абе, яка стала черговою спробою вирішити питання Курильських островів. Про особливості російських відносин із Японією та країнами Заходу Радіо Свобода розповів дипломат та історик Георгій Кунадзе.

Російська дипломатія в багатоступеневому глухому куті – експерт
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Від зустрічі російського президента та японського прем’єра чекали прориву? Чому?

– Я думаю, що у кожного свої очікування. Багато людей в Росії мріють, щоб зберігався статус-кво. Мої особисті симпатії на боці тих, хто сподівається на те, що компроміс буде знайдено. Але моя професійна думка полягає в тому, що компроміс в даному випадку знайти неможливо, оскільки ті острови, на які претендує Японія – всі ці острови – це для неї і позиція максимум, і позиція мінімум. Думаю, помиляються ті, хто вважає, що навіть, якщо японцям вдасться хоча б один з цих спірних островів отримати у Росії, це для них буде величезна перемога. А я б сказав, що прем'єр-міністр Японії, який погодиться на такий варіант чи навіть на варіант 2 на 2 – тобто, два – отримати, а два – залишити – він зробить політичне самогубство. Я серед японців людей готових на політичне самогубство не знаю.

Загалом, треба розуміти, що президент Путін надзвичайно обмежений у виборі варіантів. По суті справи, він став заручником тієї політики і тих декларацій, які і він, і представники його адміністрації, роблять уже багато-багато років.

– Очікування російської влади пов'язані із зустрічами «на полях» саміту з лідерами західних країн та пов'язані зі скасуванням санкцій. Наскільки вони виправдані?

Доречне запитання: а що змінилося з того моменту, як санкції були введені? За великим рахунком – нічого. Практично ситуація формально заморожена

– Поки що ми бачимо, що санкції посилюються. Зокрема, американські санкції проти «Газпрому» – це сильний хід і вкрай неприємний для Росії, оскільки, як відомо, «Газпром» – це наше все. Але якщо говорити про очікування, тут доречне запитання: а що змінилося з того моменту, як санкції були введені? За великим рахунком – нічого. Практично ситуація формально заморожена на тому ж рівні.

– Ви маєте на увазі те, що відбувається на сході України?

– Я маю на увазі загалом кризу, яку Росія організувала довкола України. Я не думаю, що тут ми можемо обмежуватися тільки сходом України.

– Є ще й Крим, про який Росія воліє мовчати…

– Так. Але давайте виконаємо Мінські угоди. Ось ви їх виконаєте, і тоді ми подумаємо про скасування санкцій. Як перший крок – це зрозуміло. Оскільки все-таки в Криму не воюють, а на сході України воюють, нехай не в таких масштабах, як раніше, проте воюють, вбивають людей щодня. При цьому Україна, звичайно, в даному випадку є постраждалою стороною.

Але якщо допустити на хвилину, що Мінські угоди виконані, схід України повернуто в правове поле України, то санкції, введені за Крим, нікуди не дінуться

Але якщо допустити на хвилину, що Мінські угоди виконані, схід України повернуто в правове поле України, то санкції, введені за Крим, нікуди не дінуться. Більше того, наступним питанням, зрозуміло, постане врегулювання ситуації в Криму, що російська сторона і особисто президент Путін взагалі виключають. Тож, я не думаю, що тут можливий якийсь прорив. Насправді, найбільша трагедія, якщо говорити про російську зовнішню політику, в тому, що ситуація заведена в багатоступеневий глухий кут.

Зрозуміло, Росія всіляко демонструє, що по Криму її позиція абсолютно залізобетонна. Ніяких компромісів тут бути не може, все вирішено остаточно на віки віків. Але я так не думаю, просто тому що, бачите – ті ж самі Курильські острови. Здавалося б, коли це було!? Проте питання існує.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG