Доступність посилання

ТОП новини

Українська тема на G20: санкції, конфлікт низької інтенсивності і Нормандія-4


Саміт G-20 у Ханчжоу. 4 вересня 2016 року
Саміт G-20 у Ханчжоу. 4 вересня 2016 року

Тема врегулювання конфлікту на Донбасі активно обговорювалась під час зустрічей між лідерами на полях саміту «Групи двадцяти» в китайському Ханчжоу. Президент США Барак Обама заявив, що західні санкцій проти Росії будуть в сили до повного виконання Москвою Мінських мирних угод щодо врегулювання на сході України. Пролунали також і заяви про важливість кількох наступних тижнів для врегулювання конфлікту, а також можливості саміту «нормандської четвірки» вже незабаром.

І хоча канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила, що в перебігу її розмов на тему України під час саміту «Групи двадцяти» ніяких практичних подій не відбулося, бо «для цього потрібна також Україна», однак тема конфлікту на Донбасі була обговорена принаймні на кількох зустрічах: Меркель із президентом Росії Володимиром Путіним, французького президента Франсуа Олланда з Путіним, на зустрічі президента США Барака Обами з російським керівником, на зустрічі Обама-Меркель, на зустрічі Обами з новим британським прем’єром Терезою Мей, а також на тристоронній зустрічі лідерів США, Німеччини та Франції. Можливо, вона виникала й під час інших зустрічей на полях саміту «Двадцятки», але про це не повідомлялося офіційно.

Як сказав президент Обама після тристоронньої зустрічі, є консенсус, що санкції проти Москви за її дії в Україні триватимуть і надалі.

Є Мінська угода. Я дав дуже чітко зрозуміти, що допоки вона не буде втілена, Сполучені Штати не знімуть санкції
Барак Обама

«Є Мінська угода, яка є результатом переговорів у «нормандському форматі» між Росією, Україною, Францією та Німеччиною, але вона ще не є втіленою. Я дав дуже чітко зрозуміти, що допоки вона не буде втілена, Сполучені Штати не знімуть санкції і що для обох сторін важливо спробувати скористатися нагодою в найближчі тижні, щоб узгодити остаточно домовленості і виробити почерговість, за якою цей документ буде реалізований», – сказав Обама.

Розмова з Путіним про Україну була конструктивною, але не остаточною – Обама (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00


Президент Росії Володимир Путін у Ханчжоу заявив, що тема санкцій була заторкнута, але про неї «говорили мимохідь». «Ми не обговорювали це глибоко. Насправді немає мені сенсу обговорювати питання такого плану: запровадження цих бар’єрів не було нашою ініціативою», – сказав Путін.

На думку українського експерта-міжнародника Григорія Перепелиці, важливість заяви Обами в тому, що вона є посилом і для Росії, проти якої діють санкції, так і мессиджем для європейських лідерів – щоб не було хитань у лавах ЄС щодо потреби санкцій.

Григорій Перепелиця
Григорій Перепелиця
Це дуже важлива заява, більшого від Обами і не можемо очікувати. Cанкції будуть продовжені
Григорій Перепелиця

«Я думаю, що це дуже важлива заява, більшого від Обами і не можемо очікувати. Його термін президентської каденції добігає кінця і це вже така, можна сказати, теза на прощання. Але чим вона може надихнути українську сторону – це тим, що санкції будуть продовжені. А з іншого боку це також і мессидж Європі, яка сьогодні дуже хитка в плані продовження санкцій. І цей мессидж дає нам надію, що принаймні до кінця каденції Обами політика США буде незмінною», – зазначив Перепелиця в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Путін хоче вимотати Україну»

Ще одна заява президента Обами стосується важливості наступних кількох тижнів для мирного процесу. І тут американський президент залишив питання відкритим: чи російський керівник Володимир Путін лише говорить про мирне врегулювання, а насправді може бути зацікавленим у не дуже активному конфлікті у Східній Україні.

Ми маємо подивитися, чи Путін – незважаючи на розмови про бажання переговорів – насправді цілком задоволений постійним конфлікт низької інтенсивності
Барак Обама

«Є домовленість не лише між мною та паном Путіним, але й також із канцлером Меркель та президентом Олландом, що мають в наступні кілька тижнів докладатися нові термінові зусилля. Отже, це було конструктивно, але не до кінця узгоджено. Ми маємо подивитися, чи можемо, власне, зробити так, щоб це було реалізовано – чи насправді президент Путін – незважаючи на розмови про бажання переговорів та пошуку вирішення – насправді цілком задоволений постійним конфлікт низької інтенсивності уздовж кордону Росії й України», – сказав Обама в Ханчжоу.

Президент США Барак Обама (праворуч) та президент Росії Володимир Путін під час саміту у Ханчжоу. 5 вересня 2016 року
Президент США Барак Обама (праворуч) та президент Росії Володимир Путін під час саміту у Ханчжоу. 5 вересня 2016 року

Український експерт-міжнародник Григорій Перепелиця наполягає на тому, що конфлікт низької інтенсивності відповідає інтересам російського президента.

Путіна це задовольняє, це вписується в його стратегію контрольованого хаосу – постійно виснажувати Україну
Григорій Перепелиця

«Якби Путіна не влаштовував оцей конфлікт низької інтенсивності, то він би зробив ескалацію до рівня середньої інтенсивності, до рівня більш масштабної воєнної кампанії, в якій візьмуть участь більше ніж 100 тисяч регулярних військ і так далі… А Путіна це задовольняє в тому сенсі, що це вписується в його стратегію контрольованого хаосу – постійно виснажувати Україну такими от бойовими діями низької інтенсивності допоки в неї закінчаться набої, зброя і вона зрештою капітулює. Тобто, Путін веде війну на виснаження», – пояснює Перепелиця.

Під «конфліктом низької інтенсивності» експерт-міжнародник має на увазі нинішні постійні обстріли українських позицій проросійськими сепаратистами, але без широкомасштабного наступу підтримуваних Росією бойовиків та, власне, тих російських військ, які перебувають на окупованій частині Донбасу. Це було тим, що, на думку Перепелиці, можна означити як «середня інтенсивність».

Президент Путін в Ханчжоу заявив, що, крім «нормандського формату» врегулювання в Україні, іншого варіанту врегулювання в Україні чи хоча б спроби такого врегулювання немає. Тому, сказав він на прес-конференції після закінчення саміту, «звичайно, Росія цей формат буде підтримувати».

Президент Росії Володимир Путін під час саміту у Ханчжоу. 5 вересня 2016 року
Президент Росії Володимир Путін під час саміту у Ханчжоу. 5 вересня 2016 року

Канцлер Меркель в Ханчжоу повідомила, що зустріч «нормандської четвірки» на найвищому рівні може відбутися незабаром, але про точний час вона не сказала. Президент Франції Олланд заявив, що може йтися про кілька найближчих тижнів.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG