Доступність посилання

ТОП новини

250 голосів за законопроект. Штрафи для телеканалів за пропаганду держави-агресора


Рада проголосувала за штрафи для каналів за контент – перше читання (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

Рада проголосувала за штрафи для каналів за контент – перше читання (відео)

За сепаратистські заклики чи пропаганду держави-агресора в ефірі – штраф. І чим дорожчою є ліцензія телеканалу, тим дорожче він платитиме за неприпустимий контент. За такі зміни до медіазаконодавства проголосувала Верховна Рада у першому читанні. Законопроект ще має пройти друге читання. Утім, якщо депутати його підтримають, це може перевести в русло закону дискусії про те, чи розпалює той чи інший канал ворожнечу, вважають ініціатори.

​«Суди Лінча», які відбуваються в Україні над телеканалами на кшталт «Інтера» – свідчення того, що державна політика стосовно медіа зараз є неефективною. Таку думку в парламентських кулуарах висловила голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар. Щоб це змінити, парламент працює над удосконаленням законодавства.

Вікторія Сюмар
Вікторія Сюмар

Наразі за два попередження від Національної ради з питань телебачення та радіомовлення у телеканалів мають відбирати ліцензію.

«Багато порушень не тягнуть на попередження, але тягнуть на штраф. Наприклад, ми вчора в комітеті розглядали ситуацію з телеканалом «Інтер», який в концерті до Дня Незалежності вирізав слова Олександра Пономарьова «Слава Україні», – заявила з трибуни Сюмар.

Співак Олександр Пономарьов підтверджує цю інформацію.

​Якщо закон ухвалять – це передбачатиме, що медіа або ж провайдера за порушення штрафуватимуть, а гроші йтимуть до державного бюджету.

Поки що пропонують такі санкції: за заклики до насильницької зміни конституційного ладу, розв’язування війни, пропаганди ворожнечі – максимальний штраф у розмірі 25% від розміру ліцензійного збору. За показ програм, що популяризують державу-агресора чи її дії – 10% штрафу. Це саме стосується показу людей, які перебувають у «чорному списку» українських спецслужб та несуть загрозу безпеці держави, програм із ворожінням, реклами порнографії та наркотиків. На 5% оштрафують телеканали за порушення ліцензії. У таких же пропорціях каратимуть і провайдерів. Це наразі «чернетка» – остаточний текст із обсягом того чи іншого штрафу оприлюднять після другого читання за цей законопроект.

Наведення ладу чи обмеження свободи слова?

Це формат, який прийнятий у різних країнах Європи
Олег Ляшко

«Це формат, який прийнятий у різних країнах Європи. Якщо Нацрада вбачає порушення – має право винести рішення, якщо за нього проголосує більшість із 8 членів – штраф накладається на телеканал», – прокоментувала Вікторія Сюмар для Радіо Свобода.

Якщо цей закон ухвалять – це може надати владі додаткові козирі для тиску на медіа, вважає голова фракції «Радикальна партія» Олег Ляшко.

«Це спроба влади керувати каналами, спроба влади поставити їх під повний контроль. Коли мене переконують, що Нацрада не може притягнути до відповідальності «Інтер» за антиукраїнську політику – не дуріть людям голови», – сказав Ляшко.

Паркан біля центрального офісу телеканалу «Інтер», 5 вересня 2016 року
Паркан біля центрального офісу телеканалу «Інтер», 5 вересня 2016 року

Законопроект проголосували на хвилі незадоволення «Інтером» – експерт

Законопроект цей приводить до ладу роботу Нацради, її звичну практику
Галина Петренко

На думку медіаексперта Галини Петренко, такі зміни до законодавства мали би стимулювати телеканали та провайдерів не порушувати закон. Нацрада і раніше мала право накладати штрафи на мовників, утім, це не було прописано в законі. Інше питання, що поки законопроект дійде до другого читання – його можуть пом’якшити, говорить Петренко.

«Законопроекту цьому пощастило. За нього сьогодні проголосували на хвилі незадоволення «Інтером». Насправді, законопроект цей з’явився раніше. Він просто приводить до ладу роботу Нацради, її звичну практику», – сказала Петренко.

Телеканал «Інтер» після підпалу оприлюднив заяву, в якій йшлось про те, що він «казав і казатиме правду». Із закидами щодо проросійської позиції керівництво медіа не згодне.

Балалайки з прізвищами народних депутатів України, які висловились на захист телеканалу «Інтер», під час засідання Верховної Ради України, Київ, 8 вересня 2016 року
Балалайки з прізвищами народних депутатів України, які висловились на захист телеканалу «Інтер», під час засідання Верховної Ради України, Київ, 8 вересня 2016 року

За зміни до «Закону про телебачення і радіомовлення» у першому читанні віддали 250 голосів. Законопроект підтримали «Блок Петра Порошенка», «Народний фронт» і «Самопоміч». Натомість, «Опозиційний блок» віддав лише один голос, Радикальна партія проігнорувала майже у повному складі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG