Доступність посилання

ТОП новини

5 унікальних особливостей цьогорічних президентських виборів у США


Кандидати у президенти США Дональд Трамп і Гілларі Клінтон (комбіноване фото)
Кандидати у президенти США Дональд Трамп і Гілларі Клінтон (комбіноване фото)

1. Рівень задоволення громадськості кандидатами – найнижчий за останні два десятки років.

Лише третина зареєстрованих виборців задоволені вибором у той час, як 63% не дуже задоволені або взагалі не задоволені, повідомляє позапартійний дослідницький центр П’ю.

2. Уперше за шість президентських перегонів (починаючи з 1992-го року) позитивне ставлення до вибору кандидатів суттєво зменшилося за час передвиборної кампанії.

Частка тих, хто висловлює задоволення вибором кандидатів зараз є на 7% нижчою, ніж у червні.

Останнє опитування дослідницького центру П’ю, проведене в кінці серпня, показувало, що лише 36% виборців, що збираються голосувати за республіканців, і 35% тих, хто вболіває за демократів, щасливі з вибору кандидатів.

Під час попередніх кампаній задоволення виборців кандидатами або зростало, або залишалося на одному рівні з наближенням дня виборів. Наприклад, на цьому етапі чотири роки тому 54% зареєстрованих виборців були задоволені вибором кандидатів у порівнянні з 56% у червні того самого року.

3. Соціальні медіа вперше стають центральними каналами для пропаганди кандидатських програм.

Веб-сайти кандидатів у президенти відходять на друге місце, поступаючись соціальним платформам, повідомляє дослідницький центр П’ю, який уже 16 років досліджує цифрову комунікацію у президентській кампанії. Сайти досі служать джерелом інформації, але стали більш стислими і менш інтерактивними у порівнянні з попередніми виборами.

На відміну від попередніх циклів, громадянський контент мінімізовано або зовсім усунуто з онлайн-платформ кандидатів. Жоден із сайтів не дає користувачу можливості створити особисту сторінку для збору коштів або залишити коментар.

Передвиборчі кампанії у соціальних медіа натомість є дуже активними, хоча повідомлення досі залишаються дуже контрольованими і тим самим не дають виборцям можливості бути повноцінними учасниками дискусії.

4. Громадський контент стає одним із основних інструментів у руках республіканців.

Загалом кандидати дуже рідко поширюють чужі матеріали на своїх сайтах і сторінках у соціальних медіа, за винятком Трампа, в якого 78% ре-твіттів – від громадськості. Зосередження Трампа на громадськості дуже відрізняється від 2012-го року, коли лише 3% твіттів Обами належали громадськості і лише один твіт Ромні був репостом твітта його сина.

5. Уперше за десятки років ранні результати виборів у штатах, які не мають чіткої республіканської або демократичної орієнтації, буде оприлюднено ще до закінчення голосування.

Десятиліттями новинні організації утримувалися від випуску ранніх результатів президентських виборів у день виборів у так званих «фіолетових» штатах – штатах, в яких жодна з партій не має переважної підтримки.

Засоби масової інформації остерігалися повідомляти ранні результати через історичні обставини, пояснює видання The New York Times. У певні моменти історії журналісти своїми діями могли мали вплив на результати виборів.

Наприклад, у 1980-му році були звіти про те, що виборці залишили черги на виборчій дільниці у Каліфорнії після того, як телеканал оголосив перемогу Рональда Рейгана ще до того, як виборчі пункти були зачинені. Новина була зроблена після того, як президент Джиммі Картер відступив, і дані не показували зменшення появи виборців на дільницях на Заході, проте президентів телекомпаній ABC, NBC і CBS викликали до Конгресу на численні слухання після того, пише The New York Times.

Група науковців, журналістів і підприємців із Силіконової Долини збирається перервати цю багаторічну традицію репортерів. Вони публікуватимуть детальні прогнози того, хто виграє у ключових штатах, у будь-який час доби в день виборів. Інформація з’являтиметься в онлайн-журналі Slate, інформує The New York Times.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG