Доступність посилання

ТОП новини

Стало відомо, чого Україна очікує від нового генсекретаря ООН


Антоніу Гутерреш
Антоніу Гутерреш

МЗС України розраховує, що новий генеральний секретар ООН буде налаштований на допомогу Україні. Про це в інтерв’ю «Голосу Америки» заявив посол України в ООН Володимир Єльченко.

У середу стало відомо, що Рада безпеки Організації Об’єднаних Націй погодила кандидатуру наступного генерального секретаря. Ним стане колишній премєр-міністр Португалії Антоніу Гутерреш. За результатами таємного голосування, його кандидатуру підтримали 13 членів Радбезу, двоє утримались. Очікується, що вже у четвер Генеральна асамблея ООН офіційно затвердить Гутерреша на посаді.

«Кожен із кандидатів на посаду генсекретаря ООН усвідомлює, що Україна ніколи не проголосує за ту людину, яка не враховуватиме у своїх майбутніх діях позицію з українського питання. На відміну від такої повної, м’яко кажучи нейтральності, а насправді інертності нинішнього генерального секретаря з питання України, думаю, що майбутній генсекретар буде набагато більше налаштований на допомогу нам», – зазначив раніше Володимир Єльченко у розмові із «Голосом Америки».

Впродовж 10 років до 2015-ого Антоніу Гутерреш був верховним комісаром ООН у справах біженців. Він наполегливо закликав Захід докладати більше зусиль для вирішення конфліктів, які спричиняють кризу біженців, зокрема, і конфлікт на сході України.

Дипломати характеризують Гутерреша як палкого і співчутливого професіонала і очікують, що він буде набагато активнішим генеральним секретарем ООН, ніж його попередник Пан Гі Мун.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG