Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Угорщини хоче змінити конституцію через мігрантську кризу


Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан

У понеділок прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вніс на розгляд парламенту поправки до основного закону цієї країни. У разі ухвалення їх угорськими парламентарями 8 листопада нормативно-правові акти як інструменти прямої дії Євросоюзу стосовно обов’язкових квот щодо розселення мігрантів з Азії, Африки та Близького Сходу мали б втратити свою силу на території Угорщини. Суть нових поправок зводиться до того, що без законодавчого рішення національного парламенту в Угорщині державні структури не розглядатимуть колективних заяв мігрантів на отримання притулку, а лише в індивідуальному порядку.

Однак шанси узаконити ці поправки, на думку політиків опозиційного табору, надто хиткі, бо провладним партіям не вистачає при голосуванні двох третин голосів. До того ж 2 жовтня в Угорщині через низьку явку виборців (трохи більше від 41 відсотка) провалився референдум, за який активно агітувала правоцентристська урядова коаліція. З майже 8 мільйонів виборців на виборчі дільниці прийшли всього 3,36 мільйона громадян Угорщини.

Позитивом для себе консерватори вважають те, що 98 відсотків із них висловилися проти обов’язкових квот ЄС на розселення мігрантів. Утім, провал плебісциту вартістю у 62 мільйони доларів США не зупиняє провладну коаліцію від спроб змінити конституцію.

Емоційні демарші і критика

Понеділкове засідання Національних зборів Угорщини розпочалося з емоційних демаршів фракції соціалістів і партії «Демократична коаліція». Керівник парламентської фракції соціалістів Берталан Тоут заявив, що його партія відмовляється брати участь у роботі узгоджувальної ради шести партій, де планують обговорювати «скандальні» поправки до конституції.

У свою чергу, члени партії «Демократична коаліція» під проводом колишнього прем’єр-міністра Угорщини Ференца Дюрчаня повідомили колег-депутатів, що після провального референдуму і закриття опозиційної газети «Нейпсабадшаґ» вони взагалі бойкотуватимуть пленарні засідання парламенту.

Представник Партії зелених Йожеф Ґал вважає, що такі поправки не вирішать мігрантської кризи, а лише відволікають увагу від вирішення внутрішніх угорських проблем.

Навіть ситуативні союзники провладної більшості (ФІДЕС-КДНП) із правоекстремістської партії «Йоббік» вимагають оприлюднити повний текст поправок, щоб після ознайомлення виробити позицію цієї партії, хоча і не відкидають можливості спільного голосування з провладними партіями.

Співголова Угорської Гельсінської комісії Марта Пардаві вважає, що внесення нових поправок у конституцію країни аж ніяк не скасовує дії чинних нормативних актів у роботі мігрантських служб Угорщини, адже й зараз статус біженця можна отримати лише на основі індивідуальних, а не колективних заяв іноземних громадян.

Чимало угорських оглядачів висловлюють думку, що антиіммігрантські законодавчі ініціативи коаліції Віктора Орбана мають вельми мало спільного з зовнішньою політикою чинного кабінету міністрів, а є лише спробою випередити своїх політичних конкурентів – правоекстремістську партію «Йоббік», яка користується чималою підтримкою серед угорського електорату.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG