Доступність посилання

ТОП новини

Джемілєв – у трійці претендентів на премію Сахарова


Мустафа Джемілєв. Архівне фото
Мустафа Джемілєв. Архівне фото

Брюссель – Фаворитом серед претендентів на отримання цьогорічної премії Сахарова «За свободу думки» став український політик, депутат Верховної Ради та правозахисник, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв. Нині у профільних комітетах Європарламенту, який визначає номінантів, його ім’я потрапило до трійки фіналістів. І хоча єдиного лауреата цього, так званого, «політичного «Оскара» визначать наприкінці місяця, вже те, що представник України, колишній дисидент та кримчанин потрапив до списку, у Брюсселі називають глибоко символічним.

Мустафа Джемілєв потрапив до трійки претендентів на отримання премії Сахарова – такий результат голосувань парламентських комітетів із закордонних справ та розвитку.

Мустафа Джемілєв увійшов до трійки кандидатів на премію Сахарова (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

Його кандидатуру висунули найбільша політична група Європарламенту – Європейська народна партія разом із іншою великою фракцією – Європейських консерваторів та реформістів. Пропозиція надійшла, зокрема, від європарламентаря-«народника» з Естонії Тунне Келама, який звертає увагу на те, що Джемілєв відстоює права людини та нацменшин вже півстоліття, тож є «ветераном правозахисного руху, адже він виступав проти радянського вторгнення в Чехословаччину, сміливо підтримував дисидентів, підписавши листа на захист в’язнів сумління, гноблених комуністичним режимом.

Він був одним з тих, хто разом із Андрієм Сахаровим заснували Гельсінську спілку, він протестував проти вторгнення в Чехословаччину, брав участь у «Празькій весні»
Тунне Келама
Тепер він мусить продовжувати цю боротьбу: за права України, права кримських татар
Тунне Келама

«Вперше Джемілєва арештували 50 років тому, – аргументує свій вибір естонський євродепутат. – Він був одним з тих, хто разом із Андрієм Сахаровим заснували Гельсінську спілку, він протестував проти вторгнення в Чехословаччину, брав участь у «Празькій весні». Він провів численні роки в радянських тюрмах. Тепер іронія долі полягає у тому, що він мусить продовжувати цю боротьбу: за права України, права кримських татар. До того ж, він не може повернутися на свою землю, з якої його депортували ще в 6-місячному віці».

Дуже сподіваюся, що переможе Джемілєв Калнієте

Представники Європарламенту наголошують: в особі Мустафи Джемілєва вони ще й акцентують увагу на боротьбі України за свою Незалежність. Саме тому, зауважує представниця Латвії Сандра Калнієте, «у мене не було жодного сумніву, коли я голосувала за Мустафу Джемілєва».

«Джемілєв став головним переможцем в нашій групі «народників», – каже Калнієте. – Тепер ми намагатимемося заручитися підтримкою й інших політичних груп. Він вже у трійці основних кандидатів, і я дуже сподіваюся, що врешті-решт переможцем залишиться тільки Джемілєв».

Бельгійський політик-консерватор і давній прихильник України Марк Демесмекер зазначає, що лідер кримських татар Мустафа Джемілєв заслуговує цього визнання з огляду на те, що «він присвятив все своє життя ненасильницькій боротьбі на захист прав людини і прав усіх меншин, свободи слова та людської гідності».

Джемілєв завжди стояв за права нацменшин і не лише кримських татар. Тож, якщо хтось і заслуговує на цю нагороду, так це він
Марк Демесмекер

«Цей вибір символічний з огляду на стан із правами людини по всій Росії та жахливе щоденне погіршення цих прав у нелегально анексованому нею Криму. Джемілєв завжди стояв за права нацменшин і не лише кримських татар. Тож, якщо хтось і заслуговує на цю нагороду, так це він», – заявляє бельгійський євродепутат.

Підтримку Джемілєву висловлює навіть представник групи лібералів Ганс Ван Баален, однопартійці якого підтримували й інших номінантів – захисниць спільноти єзидів, жінок, які пережили сексуальне рабство в «Ісламській державі», – Надіу Мурад Басі та Ламію Аджи Башар.

«Політичний «Оскар»

Бути серед головних претендентів на цей «політичний «Оскар», яким є премія Сахарова – це важливе визнання
Ганс Ван Баален

«Те, що український кандидат потрапив до трійки – це чудова новина. Вже бути номінантом на «Оскара» – це добре, так само бути серед головних претендентів на цей «політичний «Оскар», яким є премія Сахарова – це важливе визнання», – каже Ван Баален.

Третім номінантом став Джан Дюндар – колишній шеф-редактор турецької газети Cumhuriyet. Дюндара арештували у листопаді минулого року після того, як його газета опублікувала матеріал про нелегальне постачання Туреччиною зброї повстанцям у Сирії.

Європарламент оголосить лауреата премії 27 жовтня. Церемонія нагородження відбудеться у Страсбурзі в грудні.

Премія в 50 тисяч євро, заснована Європарламентом у 1988 році, щороку вручається особам чи групам людей, що присвятили своє життя захисту людських прав і свободі слова.

У різні роки лауреатами премії ставали Нельсон Мандела, Білоруська асоціація журналістів, «Репортери без кордонів» і російське правозахисне товариство «Меморіал».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG