Доступність посилання

ТОП новини

Рада виділила пенсії добровольцям з інвалідністю та хоче прибрати «аватарів» із армії


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Київ – «Оборонний день» влаштувала у вівторок Верховна Рада Україна, розглянувши низку законів щодо військових та умов призову. Зокрема, урівняла пенсії по інвалідності контрактних вояків та тих добровольців, які у 2014 році пішли на фронт і повернулись додому з каліцтвом. Зробили також крок до жорсткішого покарання тих, хто пиячить у зоні проведення бойових дій. Та ці нововведення переважно є «латанням білих плям» у законодавстві, які слід було передбачити ще кілька років тому, кажуть експерти.

​Рада зрівняла пенсії військових і тих, хто отримав інвалідність під час бойових дій на Донбасі. Мова йде про добровольців, які отримали каліцтво на перших етапах бойових дій у 2014 році, адже тоді структура Збройних сил лише формувалась.

До ухвалення цього закону соціальне забезпечення таких вояків, а також членів сімей загиблих добровольців, було досить низьким, заявила голова парламентського комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денисова.

Людмила Денисова
Людмила Денисова

«Наприклад, інваліду першої групи нараховується 100% від пенсії за віком – в середньому це 2800 гривень. І якщо стажу немає, тоді це соціальна допомога у розмірі прожиткового мінімуму – 1130 гривень. Якщо ж людина загинула, непрацездатним членам сім’ї – 50% пенсії на одну людину», – сказала вона.

Зміни стосуватимуться приблизно двох тисяч людей та обходитимуться у 3,8 мільйона гривень на місяць із Пенсійного фонду України.

Пенсії для дружин, загиблих в АТО військових, які мають малих дітей

Рада також призначила пенсії дружинам загиблих в АТО військових, що доглядають за дітьми до 8 років. Під час війни парламент ухвалив деякі закони «з коліс», недопрацювавши, і тепер доводиться виправляти наслідки. І це саме той випадок, визнав депутат від «Блоку Петра Порошенка» Андрій Антонищак.

Андрій Антонищак
Андрій Антонищак

«Станом на 1 січня 2016 року було 332 жінки-вдови, які несуть службу в збройних формуваннях, чоловіки яких загинули на війні, і вони внаслідок недопрацювань закону не отримують пенсійне забезпечення по догляду за 8-річними дітьми», – сказав він.

Закон поширюватиметься на матерів дітей до 8-річного вікуі обійдеться держбюджету в додаткові 845 тисяч гривень на місяць.

Хто має роздавати повістки?

Парламент також ухвалив у першому читанні законопроект, що може зобов’язати місцеву владу допомагати військкоматам.

«Наприклад, є три області, де військовий комісаріат один на три райони – органи місцевої влади роблять вигляд, що питання призову їх не стосується», – пояснив суть проблеми ініціатор законопроекту, депутат від «Народного фронту» Антон Геращенко.

Та не всі парламентарі були згодні з тим, щоб надати більше обов’язків головам місцевих рад та їхнім секретаріатам. Зокрема, член фракції «Блок Петра Порошенка» Сергій Міщенко вказав на те, що військкомати часто готують неточні списки, повні «мертвих душ».

Сергій Міщенко
Сергій Міщенко

«І от одне село, в мене є таке, Вороньків, отримало 300 повісток: і мертві, і глухі, і сліпі, і інваліди, і, де двоє, троє дітей, всі поотримували повістки», – сказав він.

І якщо відповідальність за розсилання повісток перекладуть на місцеву владу, вона буде змушена вивіряти прізвища замість того, щоб вирішувати проблеми громади.

«Укроборонпром» привіз під Верховну Раду нову техніку (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

​У рамках «оборонного дня» до Верховної Ради завезли сучасні зразки озброєння, які виготовляє «Укроборонпром»

Гауптвахта і штрафи для «аватарів», що зловживають алкоголем на фронті

Рада також хоче посилити відповідальність військових за пияцтво. Подекуди в українській армії небойові втрати перевищують бойові, і одна з ключових причин цього – алкоголь, зауважила депутат від «Народного Фронту» Тетяна Чорновол.

Законопроект, якщо його ухвалять і у другому читанні, дасть можливість застосовувати три види покарання для «аватарів» – так військові між собою називають тих, хто зловживає.

Тетяна Чорновол
Тетяна Чорновол

Перше – це утримання на гауптвахті. Тримання в кімнатах тимчасового утримання в особливий період. Третє – це застосування штрафів. Штрафи ці доволі серйозні
Тетяна Чорновол

«Перше – це утримання на гауптвахті, що є і зараз. Так само тримання в кімнатах тимчасового утримання в особливий період. Тому що, розумієте, на фронті не завжди можливо організувати, так би мовити, гауптвахту. І, нарешті, третє – це застосування штрафів, цілої системи штрафів. Я вам скажу, штрафи ці доволі серйозні», – сказала Чорновол.

Водночас деякі парламентарі звернули увагу на те, що законопроект карає за конкретні випадки пиятики, проте слід викорінювати проблему зловживання алкоголем на державному рівні.

Фінансування оборони на цей рік не збільшили

Пройшов перше читання і законопроект про Єдиний державний реєстр військовозобов’язаних. Мова йде про комплексну базу інформації про військовозобов’язаних для точного обліку. До неї мають входити дані про повне ім’я, освіту, дату і місце народження, стать, серії внутрішнього та закордонного паспортів.

Не всі законопроекти отримали підтримку парламенту. Рада так і не змогла збільшити фінансування оборони з 6 до 10 мільярдів гривень. Зміни до держбюджету на поточний рік у галузі оборони повернули на розгляд профільного комітету.

Також відправила на доопрацювання законопроект про збільшення одноразової допомоги сім’ям загиблих військових до 914 тисяч гривень.

Депутати лише латають «білі плями» в законодавстві – експерт
Законодавство в оборонній галузі та щодо соціального забезпечення військових має багато «білих плям», латанням яких і займались сьогодні депутати. Головна причина – брак цивільного контролю над військовою організацією держави, говорить військовий експерт Інституту євроатлантичного співробітництва Ігор Козій. Без цього не може бути якісного обслуговування Збройних сил, каже він.

Ігор Козій
Ігор Козій

«Оце, на мій погляд, є ключовим, що впливає на все решту. Міністр – однозначно цивільний. Розподіл обов’язків серед міністрів закріплений законами. Перебудова системи контрактів, розмежування, як правило, між шести незалежними гілками», – каже Козій.

Як приклад успішного застосування такого підходу експерт назвав Акт Голдвотера-Ніколса щодо реорганізації Міністерства оборони США, ухвалений ще у 1986 році.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG