Доступність посилання

ТОП новини

Зустріч «нормандської четвірки»: на кого тиснутиме Захід?


Учасники саміту в «нормандському форматі» (л-п) Володимир Путін, Анґела Меркель, Франсуа Олланд, Петро Порошенко, Мінськ, 11 лютого 2015 року
Учасники саміту в «нормандському форматі» (л-п) Володимир Путін, Анґела Меркель, Франсуа Олланд, Петро Порошенко, Мінськ, 11 лютого 2015 року

Сьогодні в Берліні відбудеться зустріч у «нормандському форматі» щодо врегулювання на Донбасі. Про це в телефонній розмові домовились Петро Порошенко, Анґела Меркель та Франсуа Олланд. Участь Володимира Путіна напередодні підтвердив його речник. Ключовим завданням переговорів буде оцінювання виконання «Мінська». Експерти констатують, що лише цими днями Порошенко став твердо наголошувати на виконанні саме безпекового пакету Мінських угод. Тим часом Франція домагатиметься від України просування ухвалення «особливого статусу Донбасу» і закону про вибори.

Зустріч «нормандської четвірки»: на кого тиснутиме Захід?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Україна не буде виконувати політичну складову домовленостей, поки на Донбасі перебувають російські війська. Таку позицію відстоює президент країни Петро Порошенко. Передовсім має бути виконаний «безпековий блок» домовленостей, оскільки без нього вирішення політичних питань – «від лукавого», наполягає президент Порошенко.

Натомість російський президент Володимир Путін протрактував таку заяву, як «привід, щоб нічого не робити в політичній сфері». Безпека, вибори, амністія мають реалізовуватися одночасно, наполягає Путін.

«Потрібно йти, як мінімум, паралельно – і добиваючись реалізації питань безпеки, і здійснюючи необхідні абсолютно для врегулювання в цілому і на довгострокову перспективу, роблячи кроки в політичній сфері. Без цього досягнути врегулювання буде неможливо», – сказав Путін.

Втім, усупереч попереднім заявам, керманич Кремля таки погодився приїхати до Берліна.

«Дива» не буде?

«Оцінити виконання Мінських домовленостей і обміркувати наступні кроки» є одним із ключових завдань «нормандської» зустрічі в Берліні, анонсували її організатори. В Адміністрації президента України наголошують: головна мета зустрічі – спонукати Росію виконати безпекову частину Мінських домовленостей. Заступник голови Адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв заявив, що «нормандський саміт» має показати небажання Росії виконувати зобов’язання, що спонукає Захід продовжити й посилити санкції проти Росії.

Натомість міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро заявив, що учасники зустрічі вимагатимуть від України просунутися у питанні «статусу Донбасу» і закону про вибори. А також наполягатимуть на наданні Україною «детальних зобов’язань щодо «статусу Донбасу» і «календаря» проведення виборів.

Президент Порошенко не надто оптимістичний щодо результатів переговорів і закликає не «завищувати» очікувань. «Не очікує дива» від зустрічі й канцлер Німеччини Анґела Меркель, однак наголошує на важливості переговорів.

Слабкість української позиції

Президент Путін часто забуває, що спочатку має бути повне припинення вогню, відведення озброєння, виведення незаконних збройних формувань та обмін військовополоненими за формулою «всіх на всіх», а вже потім проведення виборів та вирішення інших політичних питаннях, зауважив в ефірі Радіо Свобода голова фонду «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко.

Втім, зазначає: якби Україна одразу чітко заявила таку позицію щодо послідовності виконання зобов’язань, то сьогодні, мабуть, мала б інший результат. Однак і нинішню тверду позицію українського президента вважає дипломатичним «прогресом».

Ми погодилися на такий неправильний варіант трактовки і виконання Мінських угод
Богдан Яременко

«Ось у чому зараз слабкість української позиції – ми погодилися на такий неправильний варіант трактовки і виконання Мінських угод. Перш за все, що самі Мінські угоди виписані в такий спосіб – причому навмисно росіянами виписані в такий спосіб, який неможливо виконати насправді. Але, по-друге, навіть у цьому недосконалому документі ми умудрилися піти на поступки, на які не мали права піти – поки стріляють, немає припинення вогню, немає відведення озброєнь, то й немає про що говорити», – говорить Яременко.

Відсутність результату підігріє ситуацію на сході

Тим часом у прес-центрі штабу АТО повідомляють про 57 обстрілів за минулу добу на Донбасі з боку проросійських сепаратистів. Ватажки ж незаконних збройних угруповань «ДНР» та «ЛНР» у порушенні перемир’я звинувачують Україну. До сьогодні лишаються не розведеними війська в одній з трьох пілотних зон – Станиці Луганській.

Військовий експерт Олег Жданов зазначає: якщо зустріч не дасть реального прогресу в імплементації Мінських угод, Кремль посилить вогонь на Донбасі. За його словами, ситуація на сході України зміниться, тільки якщо Російська Федерація або Україна підуть на поступки. Тому очевидно, що Захід передовсім тиснутиме на українського президента, оскільки розуміють непоступливість його російського колеги.

Франція і Німеччина будуть тиснути на Україну. Чому? Бо в Путіна є чітка позиція, яка не змінюється протягом всього періоду конфлікту
Олег Жданов

«Франція і Німеччина будуть тиснути на Україну. Чому? Бо в Путіна є чітка позиція, яка не змінюється протягом всього періоду конфлікту. Відповідно залишається хто? Президент Порошенко. Він намагається просто тягнути час, не виконуючи нічого. У цьому випадку, він сам себе поставив у патове становище в тому сенсі, що якщо він піде на чергові поступки, то це може викликати соціальний вибух у країні. Ворог повільно, але впевнено перемелює наші Збройні сили. Ми несемо втрати і в техніці, і в людях особливо», – говорить Жданов.

Експерти зазначають, що Мінські домовленості вичерпали себе, тому Україні, аби просуватися далі, потрібно пропонувати альтернативу.

Відсутність результату для України – ​теж результат

Закиди про те, що все погано – це неправда. Мінські угоди насправді працюють
Олександр Палій

«Мінський процес «гальмує» для тих, хто розповідає про «зраду». Закиди про те, що все погано – це неправда. Зараз ситуація в Україні значно краща, ніж була два роки тому. Росія виснажується, її економіка під серйозним ударом, ескалація конфлікту – річ дорога. Тому Мінські угоди насправді працюють, і говорити, що українська армія послаблюється – це маячня. Навпаки, українська армія посилилась серйозно – у техніці, озброєнні, людях та вмотивованих контрактниках», – говорить політолог Олександр Палій.

Експерт не очікує доленосних рішень від зустрічі, втім, наголошує: відсутність результату для України – теж результат, оскільки час для українців сьогодні – найважливіший ресурс.

За словами експерта, заяви французького МЗС не варто сприймати як консолідовану позицію Заходу, оскільки були й інші, протилежні висловлювання західних лідерів. За його словами, закордонним партнерам час від часу треба нагадувати про те, що виведення іноземних військ з Донбасу в «Мінську» стоїть десятим пунктом, а позиція про особливий статус Донбасу – одинадцята.

На переконання Палія, нині більш «хитким» є становище російського президента.

«Путін погодився на зустріч через його вкрай негативний імідж через сирійські злочини. Тому, якщо говорять, що Путін примушує Порошенка, то насправді Путін є в більш вразливій ситуації, тому що його позиція серйозно хитається через сирійський конфлікт», – додає Палій.

Востаннє нормандська четвірка в такому ж складі збиралася в жовтні минулого року в Парижі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG