Доступність посилання

ТОП новини

Саакашвілі у великій політиці: забіг на довгу дистанцію


Міхеїл Саакашвілі
Міхеїл Саакашвілі

Міхеїл Саакашвілі вирішив покинути крісло глави Одеської обласної державної адміністрації, але планує залишитись в українській політиці. Найімовірніші плани – створення і посилення партії «Хвиля», кажуть експерти. Його рейтинг суттєво упав і підняти його буде складно, адже в українців є криза довіри до політиків загалом, говорять соціологи. Дехто з експертів вірить, що головна амбіція Міхеїла Саакашвілі – реформувати Україну, зробити з неї зразок для наслідування у регіоні. Інші ж бачать у діях цього чиновника більше піару і популізму, аніж реальної роботи.

Саакашвілі у великій політиці: забіг на довгу дистанцію
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:08:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Міхеїл Саакашвілі назвав багатомільйонні електронні декларації та підтримку президентом Петром Порошенком «двох кланів у Одесі» головними причинами свого звільнення. Каже, це «справді набридло», залишати Україну не планує.

«Я вирішив піти у відставку і почати новий етап боротьби. Я впевнений: в Україні більше, ніж достатньо нових, енергійних, молодих, незаплямованих сил. Ми обов’язково об’єднаємось, і ми обов’язково закінчимо цю боротьбу перемогою України», – заявив Саакашвілі на брифінгу 7 листопада.

Буде намагатись укріплювати свою політичну силу, робити блок на її основі
Антон Геращенко

Під «наступним етапом боротьби» Саакашвілі має на увазі створення власної партії, вважає радник міністра внутрішніх справ, депутат Антон Геращенко.

«Буде намагатись укріплювати свою політичну силу, робити блок на її основі. Не виключаю, що вестиме переговори з партією «Демократичний альянс», іншими невеликими партіями, які декларують свою антикорупційність і відданість змінам в Україні», – каже Геращенко в коментарі Радіо Свобода.

Політичний проект «Хвиля» вже давно висить у повітрі. Депутати Наталія Новак («Блок Петра Порошенка») та Віктор Чумак (безпартійний), які входять до ініціативної групи цієї партії, підтверджують: звільнення Саакашвілі може прискорити роботу над «Хвилею». А установчий з’їзд партії може відбутися уже в лютому, сказала Новак в коментарі «Інтерфакс-Україна».

Саакашвілі завжди обирає тактику руйнування влади зсередини, каже Геращенко. Так і у своєму грузинському минулому він спершу був міністром юстиції за керівництва тодішнього президента Едуарда Шеварднадзе. А потім «різко повернувся на 180 градусів, і це керівництво розвалив», додає депутат.

«Утім, треба врахувати, що старіючий Шеварднадзе і Петро Порошенко – це різні за навичками гравці». І оскільки найближчі заплановані вибори до Верховної Ради – через два з половиною роки, Саакашвілі потрібно «бути стаєром», тобто бігуном на довгу дистанцію, додає Геращенко.

КМІС: Рейтинг «Хвилі» у вересні – 1,9%

Рейтинг Міхеїла Саакашвілі в Україні суттєво впав, порівнюючи з цифрами, які були рік-півтора тому, говорить соціолог, директор фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна. І згідно з дослідженням Київського міжнародного інституту соціології за вересень, партія «Хвиля» є непрохідною . За неї проголосували би 1,9% українців, які визначились із симпатіями і готові були би прийти на позачергові парламентські вибори. Навіть у лютому-березні цього року популярність «Хвилі» була вдвічі вищою – 4,1%.

Після цих гучних заяв рейтинг має піти вгору. Він сказав багато такого, що відповідає переконанням людей
Ірина Бекешкіна

«Зараз, я думаю, після цих гучних заяв рейтинг має піти вгору. Він сказав багато такого, що відповідає переконанням людей. Але питання, звичайно, наскільки тривалим буде це піднесення. Воно не буде таким, що виведе його в лідери, чи політичну силу в лідери, але підйом рейтингу буде», – говорить Бекешкіна.

Закріплюватись в українській політиці доведеться на тлі того, що в суспільстві криза довіри, додає соціолог. «В українців зараз немає героїв, немає справді популярних партій», – резюмує Бекешкіна.

«Кататиметься по Україні, розказуватиме, що всі погані» – Фаєрмарк

На якийсь період його самореклама людей захоплювала, він вмів себе яскраво подати
Сергій Фаєрмарк

Депутат Сергій Фаєрмарк («Народний фронт»), родом із Одещини, вважає, що зараз у суспільстві є запит на партії з раціональними програмами, а не популістськими гаслами. А фрази Саакашвілі про те, що «Україна має стати іншою» та реформуватись – це ідеї всім зрозумілі, озвучені багато разів до нього, каже Фаєрмарк. Слабка риса цього грузинського-українського політика – «всі у нього завжди винні, окрім нього самого», вважає депутат.

«На якийсь період його самореклама людей захоплювала, він вмів себе яскраво подати. Він, безумовно, кататиметься по Україні, розказуватиме, що всі погані, хороших немає взагалі. В Одесі він це практикував. Просто знову цей бал-маскарад ні в які ворота вже не пролізе», – вважає Фаєрмарк.

«Абсолютно божевільний політик»

Саакашвілі це «абсолютно божевільний політик», так досі вважають і в Грузії, де він починав свою кар’єру. І багато чого йому вдавалось у роботі саме завдяки цьому «хорошому божевіллю», адже зміни без цього робити непросто. Працюючи в Україні, своїх політичних підходів Саакашвілі не міняв. Так вважає колишній прес-аташе посольства Грузії в Україні Бачо Корчилава.

Саакашвілі ніколи не боявся робити якихось простих людських речей, не боявся робити помилок
Бачо Корчилава

«Саакашвілі ніколи не боявся робити якихось простих людських речей, не боявся робити помилок, тієї краватки в ефірі, хоча це довго проти нього використовували», – каже Корчилава.

І те, що деякі експерти вважають самопіаром та показовістю, є, насправді, темпераментом Саакашвілі та способом вести політику, каже Корчилава.

«У даному випадку у Саакашвілі менше, я думаю, особистих амбіцій. А є бажання змінити систему в Україні. Тому що хорошого майбутнього для пострадянського простору без України чекати не доводиться. Ну, ніхто ж не хоче бути реформованим Володимиром Путіним за його образом та подобою», – каже експерт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG