Доступність посилання

ТОП новини

Трамп – новий президент. Що про це думають в Україні?


Обрання Дональда Трампа, який під час виборчої кампанії робив деякі прихильні до Кремля заяви, президентом Америки ставить перед Україною нові виклики. У цьому впевнені політики та посадовці, які слідкували за підрахунком голосів в Американському домі у Києві. Найближчі місяці Трамп гуртуватиме команду, яка визначатиме закордонну політику Сполучених Штатів. За цей час Київ має продемонструвати Вашингтону: безпека України – в інтересах Америки. І з оточенням Трампа це буде зробити складніше, додають українські політики. Натомість, американський посол Марі Йованович запевнила: США залишаться надійним партнером за будь-якого президента.

​І у перехідний період між адміністраціями Барака Обами та Дональда Трампа, і вже за лідерства нового президента, Америка залишиться потужним партнером України. Таке переконання висловила посол Марі Йованович на брифінгу під час підрахунку результатів виборів. За її словами, і Демократична, і Республіканська партії Сполучених Штатів демонструють підтримку суверенітету, територіальній цілісності, демократії та подальшій інтеграції України з західними інституціями. І це триватиме, додала Йованович.

Зараз зарано робити висновки про те, якою буде політика Трампа щодо України, каже вона. Пройде, щонайменше, кілька місяців, поки новий президент та його команда сформують принципи політики.

Марі Йованович
Марі Йованович

Україна демократична, заможна і така, що живе у мирі – в інтересах, перш за все, українського народу, а також Сполучених Штатів та Європи
Марі Йованович

«Україна демократична, заможна і така, що живе у мирі – в інтересах, перш за все, українського народу, а також Сполучених Штатів та Європи. І ми продовжуватимемо співпрацю, щоб реалізувати це», – сказала вона.

А коментуючи різкі подекуди заяви Трампа щодо України, і лояльні – щодо Росії, Йованович зауважила: часто кандидати у президенти перед виборами створюють собі імідж, який згодом після перемоги може розходитися з реальністю.

«Якщо ж говорити про санкції, є досить потужний консенсус у Сполучених Штатах та Європі, що санкції (проти Росії – ред.) у грудні слід продовжити», – додала посол.

Хто він, новообраний президент США? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:19 0:00


Українці мали зрозуміти, що слід розраховувати на себе – Сироїд

На тлі впевнених слів Марі Йованович, багато українських політиків та посадовців звучали розгублено. По мірі того, як Трамп набирав голоси, можна було почути навіть порівняння з тим, «як тоне Титанік».

Якою буде політика Дональда Трампа щодо Донбасу та Криму – чи не найважливіший аспект майбутньої співпраці країн, упевнені в Києві. Трампова риторика як кандидата свідчила про те, що Україну він сприймає крізь призму Росії, сказала у коментарі Радіо Свобода віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд. І якщо він дотримуватиметься цієї позиції і в ролі новообраного президента – це нашкодить як Києву, так і Вашингтону, вважає Сироїд.

Оксана Сироїд
Оксана Сироїд

Треба, передусім, розбудовувати власні Збройні сили, вчити власних солдат, і тоді ми будемо сильними
Оксана Сироїд

«Українці мабуть уже зрозуміли за ці два роки війни, що перше, на що вони повинні сподіватись – на самих себе. Треба, передусім, розбудовувати власні Збройні сили, вчити власних солдат, і тоді ми будемо сильними. Тому що сподіватися на когось – це все-одно позиція слабкого. І якщо ми будемо сильними, то, я переконана, Сполучені Штати, незалежно від того, хто буде президентом, хотітимуть бути партнером України», – каже вона.

Америка і далі підштовхуватиме Україну боротись із корупцією, впевнені у САП

Адміністрація Трампа, усупереч його подекуди різким заявам щодо України, також буде допомагати Україні боротись із корупцією. Таку упевненість у коментарі Радіо Свобода висловив голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький.

Назар Холодницький
Назар Холодницький

«Ми цю перемогу Трампа сприймемо як належне, це вибір американського народу. І я впевнений, незалежно від президента, позиція США як надійного партнера, і антикорупційних органів, і України в цілому не зміниться», – каже він.

Гілларі Клінтон прокоментувала вибори президента США (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00


Американська політика побудована досить збалансовано: є важелі і противаги, одна особистість не може одноосібно впливати на всі галузі. Утім, саме на зовнішню політику Дональд Трамп матиме багато впливу, каже в коментарі Радіо Свобода заступник голови Адміністрації президента Дмитро Шимків.

Дмитро Шимків
Дмитро Шимків

«У випадку Трампа буде багато вільних позицій, вільних посад (в оточенні та на ключових посадах – ред.), на яких з’являться нові люди, з якими треба буде вести діалог», – сказав Шимків.

Не варто сподіватись, що Києву «хтось щось винен» – Гопко

Україна має прагматично ставитись до західних партнерів, каже голова комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко. Не варто сподіватись, що Києву «хтось щось винен» – потрібно дати зрозуміти Вашингтону, що безпека в Україні є й американським інтересом.

Ганна Гопко
Ганна Гопко

Успіх Америки так само залежить і від успіху в Україні. Тому що це вплив у Європі
Ганна Гопко

«Потрібно чітко донести Сполученим Штатам Америки і їхньому лідеру, що успіх Америки так само залежить і від успіху в Україні. Тому що це вплив у Європі. І без розв’язання… і повернення територіальної цілісності і суверенітету України, ми будемо бачити нові агресивні кроки Кремля, як це зараз відбувається і на Балканах», – каже Гопко.

Як голосували американці в Україні? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00


А для цього Києву слід визначитись зі стратегією співпраці з новою адміністрацією президента. Важливим буде, хто стане секретарем Ради національної безпеки США та міністром юстиції США, каже вона. І слід також наполягати на візиті Трампа до України, додає Гопко.

Ця робота з його командою буде не «з нуля». Представники України вже були на з’їзді республіканців, працювали з багатьма конгресменами, зокрема, тими, що фокусуються на зовнішній політиці, говорить депутат. Надалі можна буде підключити до співпраці українців із Америки, які підтримували Дональда Трампа та працювали в його штабах. Ще один ресурс – аналітичні інституції, які формуватимуть порядок денний для президента.

Окрім перемоги Дональда Трампа, республіканці здобули перемогу і на часткових виборах до обох палат Конгресу. Республіканська партія зберігає контроль над Сенатом США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG