Доступність посилання

ТОП новини

Батько встановив зірку – син її зняв. Історія про родинну декомунізацію


У Миколаєві зняли зірку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

Днями у Миколаєві декомунізували міськраду: замість радянської зірки над будинком тепер височіє тризуб. Місцевий портал «НикВести» повідомив, що демонтажем зірки займався син чоловіка, який її колись встановлював. Радіо Свобода знайшло цього працівника та поспілкувалося із ним про «родинну декомунізацію».

Коли Юрій Савчук здійснював демонтаж зірки над миколаївською міськрадою, подзвонив батькові і сказав: «Це ж ти ставив? А син твій знімає». Савчук працює в одній із судноплавних компаній міста і вміє виконувати висотні роботи. Його батько Степан Савчук був майстром суднобудівного заводу і свого часу керував судновими монтажниками, які виконують роботи на висоті. У 1970-х, розповідає Юрій, зірку на фасаді міськради замінили на стелу зі «щоглою» і новою зіркою. Цими роботами керував Савчук-старший.

На дзвінок сина він засміявся: «Часи змінюються. Савчук ставив – Савчук і знімає».

Юрій Савчук (зліва) демонтовує зірку, яку сорок років тому встановив його батько
Юрій Савчук (зліва) демонтовує зірку, яку сорок років тому встановив його батько

Юрій пояснює: батько в молодості був комуністом, і його «почесно» направили встановити нову зірку. Однак це не стало родинною історією, і Юрій дізнався про цей факт випадково. Він говорить, що зараз батько погоджується: демонтувати зірку треба було ще в 1991 році, коли Україна здобула незалежність. «Коли стояв Ленін – зірка над Леніним виглядала нормально. Леніна зняли, декомунізація, – значить, треба і зірку знімати», – спокійно підсумовує Юрій.

12 листопада радянську зірку над Миколаївською міськрадою замінили на український тризуб
12 листопада радянську зірку над Миколаївською міськрадою замінили на український тризуб

Під час телефонної розмови на тлі лунають звуки, схожі на дитячі голоси. «Якби мої діти за кілька десятків років зняли тризуб, який я встановив, я би сприйняв це нормально, – говорить Юрій. – Більшості, мабуть, все одно, зірка там чи тризуб». Однак Юрій стверджує, що своїх дітей виховує патріотами.

Він підсумовує: «Дуже все парадоксально в житті. Колись «бандерівці» спалили хату мого діда (на Волині), він побоявся, переїхав на південь України. Спалили не тому, що він був поганою людиною, а тому що його «совєти» призначили головою колгоспу чи радгоспу. А батько мій був комуністом, як і більшість передових, молодих та ефективних людей.

Я виховую дітей у любові й повазі до України і українського тризуба».
Юрій Савчук

А я от виховую дітей у любові й повазі до України і українського тризуба».

Декомунізація у Миколаєві: думки розділилися

Місцевий портал Nikolaev-City повідомив про рішення міськради про демонтаж зірки ще 15 грудня 2015 року, однак виконали його лише через рік. Серп, молот, Кремль і мавзолей, які «нависали» над депутатами зі стелі, замалювали у серпні, повідомляє NikLife.

Юрій ділиться, що його найближче оточення не критикує декомунізацію, однак у місті перейменування і демонтаж пам’ятників викликає гострі дискусії.

В опублікованій на сайті міськради петиції зазначено: «Комуністична пентаграма не може перебувати на головній будівлі, на головній площі міста. Згідно з законом про декомунізацію і як символ більшовицького терору, вона повинна бути демонтована. І на шпилі будівлі повинен бути встановлений герб нашої держави – тризуб». У лютому петицію підписали 282 особи.

У свою чергу, демонтаж розкритикували деякі чинні та колишні місцеві депутати. Так, депутат Миколаївської облради від «Опозиційного блоку» Вадим Олабін написав 12 листопада у своєму Facebook: «Ось і закінчилися проблеми в м. Миколаїв. Люди отримують гідну зарплату, тарифи на комунальні послуги зведені до нуля, запрацювали підприємства… Залишився один штрих – зняти зірку з будинку міськради… Так? В тому-то й справа, що не так!!!».

​Колишній депутат Миколаївської міськради від Партії регіонів Віталій Воронов прокоментував у соцмережі: «Коли не вдається створити нову професійну команду, реформувати та оптимізувати структуру мерії, продемонструвати реальні зміни і сформулювати чіткі плани на майбутнє, тоді легше підмінити цю нездатність удаваної боротьби з безмовними зірками на шпилях».

21 травня 2015 року в Україні набув чинності закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Закон, зокрема, наказує змінити всі географічні назви, пов’язані з радянським партійним керівництвом, а також передбачає демонтаж пам’ятників, які вважаються символікою комуністичного тоталітарного режиму.

  • Зображення 16x9

    Вікторія Жуган

    Стипендіатка Радіо Свобода 2016-2017. Нині вивчає розслідувальну журналістику в  Гетеборзькому університеті завдяки стипендії Шведського інституту. Раніше навчалася та працювала у Польщі та США

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG