Доступність посилання

ТОП новини

​Кравчук приїхав у Біловезьку пущу «на білому коні» – Шушкевич


Станіслав Шушкевич
Станіслав Шушкевич

25 років тому, у грудні 1991 року, президенти України Леонід Кравчук, Росії Борис Єльцин та голова парламенту Білорусі Станіслав Шушкевич підписали угоду, яка підтвердила розпад СРСР і заявила про створення Співдружності незалежних держав. «Ми, Республіка Білорусь, Російська Федерація, Україна – як держави-засновники Союзу РСР, що підписали Союзну угоду 1922 року, – констатуємо, що Союз РСР як суб'єкт міжнародного права і геополітична реальність припиняє своє існування», – йшлося у першому абзаці документа.

Епохальна зустріч відбулася у білоруській Біловезькій пущі. Через чверть століття в інтерв’ю Білоруській редакції Радіо Свобода Станіслав Шушкевич згадує, як і чому усе відбувалося:

Шушкевич згадує, як розчерком пера розпустили СРСР (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

​Гарну справу зробили. І зробили її консенсусом

Гарну справу зробили. І зробили її консенсусом. Тому що ніякого сумніву в тому, що ми всі разом цього хотіли, немає. Якби ми щось упустили, то, боюся, було б те, що передбачали в переписці зі своїми урядами багато дипломатів світу.

Союз розпався без нас

Союз розпався без нас. Досить давно, перед нами – після серпневого путчу. Але те, що загроза югославського варіанту розпаду була, – це факт.

Поки ми не сформулюємо, хто ми такі, ким є і як ми ставимося до попередніх наших документів, наприклад, до Декларації державної незалежності Білорусі або референдуму в Україні, або до того, як обраний президент Єльцин… Якщо ми не вирішимо ті питання, які не можна відкладати, то ми нічого путнього не зробимо. І ми ті питання зробили.

Вибір Біловезької пущі був тому, що це – унікальне місце в Європі

Вибір Біловезької пущі був тому, що це – унікальне місце в Європі. І мені довелося Єльцину сказати: тут у вас так красиво, що вже краще бути не може, а у нас – інша краса. Ось подивіться, ви ж мисливець. Він каже: добре, я з задоволенням поїду до вас. Ось так це почалося. І тому була обрана Біловезька пуща.

Для мене підпис Єльцина під Біловезькою угодою означає визнання Росією незалежності Білорусі

Якби не Єльцин, ніякої угоди не було б. Для мене підпис Єльцина під Біловезькою угодою означає визнання Росією незалежності Білорусі.

Я пишаюся, що я – людина Єльцина

Це була людина справжній демократ, це була людина слова, який не змінював свої переконання на догоду комусь. І я пишаюся, що я – людина Єльцина.

Умовляти Кравчука підписувати не потрібно було – він одразу погодився

Умовляти Кравчука підписувати не потрібно було – він одразу погодився. Він був обраний президентом 1-го грудня, і цього ж дня – референдум, і майже 92 відсотки громадян України – за незалежність. Він приїхав «на білому коні» в Біловезьку пущу. А ми прийшли своїм ходом.

Кравчук приїхав у Біловезьку пущу «на білому коні» – Шушкевич (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

На відміну від Алмати, де висить дошка, ким і що підписано було 21-го (там, як Назарбаєв вважає, утворили СНД), на будинку (резиденції у Біловезькій пущі – ред.), де дійсно утворили 8-го грудня 1991-го, ніякої дошки немає.

Офіційно ми сказали: все, кінець цій програмі! Треба будувати новий політичний лад

Треба було офіційно констатувати, щоб ніколи не повторювати того, що було. Щоб офіційно ми сказали: все, кінець цій програмі! Треба будувати новий політичний лад. Але на цьому шляху дуже багато перешкод.

Це важкий дуже період – перехід від однієї політичної системи до іншої

Це важкий дуже період – перехід від однієї політичної системи до іншої. А використовувати це, сказати, що складності через нововведення – це дуже просто. Для цього не потрібно бути навіть розумною людиною – можна просто бути таким, як Лукашенко, і сказати, мовляв, усе погубили.

Ми б хотіли і ми вже це почали, створити таку структуру, одним із підрозділів якої були б люди, які мають великий досвід в керівництві державою, не чимось іншим.

Це – фактично розвиток того, що досить довго у нас називалося «проблемою чорноморсько-балтійського регіону»

Це – фактично розвиток того, що досить довго у нас називалося «проблемою чорноморсько-балтійського регіону». Дійсно, всі складнощі, всі нестиковки переважно в Європі і майже в Азії відбувалися в цьому регіоні.

Підготовлено за матеріалами Білоруської редакції Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Ганна Совсь

    Народилася у Мінську. Закінчила факультет журналістики Білоруського державного університету. Працювала в незалежній газеті «Народна воля» (1997–2000), а з 2000 року співпрацюю з Білоруською редакцією Радіо Свобода. Лауреат премії імені Алеся Адамовича Білоруського ПЕН-центру за серію репортажів з урочища Куропати під час будівництва кільцевої дороги там (2002). Переможниця конкурсу Представництва ООН в Білорусі за публікації проти насильства над жінками (1999). Учасниця, дописувачка, редакторка книг «Бібліотека свободи» «Дорога через Куропати», «Один день політв’язня», «Один день політв’язня. 2009–2011», «Життя після раку». Автор телепроєкту «Росія та я» – серії інтерв'ю з 12 експрезидентами пострадянських країн. Ведуча тижневої програми «Тільки для жінок», редакторка однойменної спільноти у Facebook. У 2019 році була визнана білоруською правозахисною спільнотою журналістом року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG