Доступність посилання

ТОП новини

Гроші йдуть не в «чорну діру», а на конкретні проекти в Україні – віце-президент ЄІБ


Вазіл Гудак
Вазіл Гудак

600 мільйонів євро, які Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) виділяє Україні, підуть на конкретні проекти з модернізації української залізниці, вдосконалення окремих університетів, а також на підтримку середніх та малих підприємств, зокрема, їхньої експортної спроможності. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода 19 грудня заявив віце-президент Європейського інвестиційного банку Вазіл Гудак. Він зазначив, що ЄІБ долучений до різних етапів у цільових українських проектах і буде відстежувати використання виділених коштів.

Європейський інвестиційний банк виділив Україні 600 мільйонів (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:34 0:00

– Що Європейський інвестиційний банк підписав з Україною?

– Ми підписуємо пакет із 4 угод, загальним обсягом у 600 мільйонів євро, що буде завершальним у пакеті на три мільярди євро, який був погоджений 2014 року в рамках цільової допомоги ЄС для України, тому ми щасливі, що можемо підписати ці останні чотири угоди. Ці 4 угоди будуть, я б сказав, символічними з точки зору загальної структури підтримки України Європейським інвестиційним банком.

По-перше, існує угода про підтримку модернізації залізниць в Україні, що матиме безпосередній дуже добрий вплив на щоденні поїздки громадян в Україні.

По-друге, це буде модернізація та вдосконалення навчальних закладів, окремих університетів України, які зазнають змін на краще, зокрема, щодо енергоефективності, з елементами поновлюваної енергетики.

По-третє, це буде підтримка для середніх та малих підприємств, особливо для їхніх експортних спроможностей, що допоможе їм у повному обсязі користатися з торговельної угоди з ЄС. І останнє, але не менш важливе, – це позика одній із найбільших українських аграрних компаній «Нібулон», що дозволить модернізувати її потужності, і це матиме також позитивний вплив на довкілля, бо буде оновлюватися її структура і процес переробки, що також збільшить здатність компанії бути конкурентоспроможною на світовому ринку.

– Коли ці кошти можна буде використовувати, коли можна буде побачити зміни?

Угоди, які ми підписали – це рамкові угоди, що означає, що гроші будуть доступні одразу українській стороні від Європейського інвестиційного банку

– Дуже багато залежить від української сторони. По суті, ті угоди, які ми підписали сьогодні, – це рамкові угоди, що означає, що гроші будуть доступні одразу українській стороні від Європейського інвестиційного банку. Звичайно, далі для використання коштів іще буде потрібно, щоб кожен конкретний проект затвердили обидві сторони – і українська, і ЄІБ. Тож я б сказав, що м’яч на полі України. Треба лише переконатися, що проекти готові до фінансового вливання з цих коштів.

Якщо гроші будуть витрачені неправильно, чи не боїтеся ви, що вони можуть піти на неправильні цілі?

Гроші, які позичаються Україні, йдуть на конкретні проекти, вони не йдуть у якусь загальну «чорну діру» або в бюджет України, вони надані під конкретний проект

– Велика частина критики стосувалася підтримки, що надходила в Україну не лише з ЄС, а й із інших джерел, і була по суті підтримкою бюджету. У ситуації з ЄІБ гроші, які позичаються Україні, йдуть на конкретні проекти, тож вони не йдуть у якусь таку собі загальну «чорну діру» або в бюджет України, вони надані під конкретний проект.

Ми, звичайно, відстежуємо використання коштів після закінчення проектів

Ми, як ЄІБ, долучені до різних етапів у цих проектах. Це означає – і до стадії підготовки проектів, і стадії затвердження конкретного фінансування проекту, і далі ми, звичайно, відстежуємо використання коштів після закінчення проектів.

Чи можна очікувати надходження коштів найближчим часом?

Пакет у три мільярди євро – це ще не кінець. Будуть і нові кошти

– Я підписав угоду, яка називається «Меморандум про взаєморозуміння», яким визначено основні напрямки майбутньої співпраці між Європейським інвестиційним банком та Україною на найближчі два-три роки – протягом дії чинного багаторічного фінансування. Так, надходить більше коштів. Це означає, що пакет у три мільярди євро, що ми затверджуємо сьогодні, – це ще не кінець. Будуть і нові кошти, надання яких для ЄІБ полегшують виділення з бюджету ЄС за мандатом на зовнішні позики поза межами ЄС. Таким чином, ми плануємо продовжувати нашу підтримку України на рівні кількох сотень мільйонів євро щороку.

– Важливі новини про націоналізацію «Приватбанку». Можете прокоментувати, як це вплине на співпрацю між ЄІБ та Україною?

– «Приватбанк» не є нашим прямим клієнтом, тому ми не маємо безпосередніх зв’язків між ЄІБ та цим банком. Це важливий банк для самої України, я так розумію, що були проблеми в цілому в цьому банку. Я вважаю, що український уряд дуже тісно співпрацює з Європейським банком реконструкції і розвитку та іншими міжнародними інституціями, щоб домогтися, що процес так званої націоналізації буде насправді добрий для громадян України і стабілізує банк, який є важливим для всієї України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG